Last news in Fakti

17 Юни, 2018 19:22 8 503 11

Как би изглеждало съвършеното човешко тяло? (СНИМКА)

  • еволюция-
  • човешко тяло-
  • съвършено-
  • перфектно-
  • антрополози-
  • реконструиране-
  • алис робъртс-
  • лондонски музей

Еволюционен биолог направи модел на свръхчовек

Как би изглеждало съвършеното човешко тяло? (СНИМКА) - 1

Може ли науката да усъвършенства телата ни?

Човешкото тяло съвсем не е съвършено, дори напротив. В хода на своята еволюция човечеството е успяло да придобие умения и да развие качества, които са го извели на върха на еволюционната стълбица, но именно те са причината телата ни да са толкова лошо проектирани.

Макар цивилизацията ни да е достигнала удивителни висоти, човешкият вид не е достигнал своя еволюционен пик по отношение на физиката си и определено има множество проблеми в структурата на тялото ни, които представляват проблем в даден етап от живота ни.

В продължение на милиони години еволюция ние сме придобили изключително малко характеристики, които могат да се опишат като идеални.

Ние сме развили способността да ходим на два крака и имаме по-големи мозъци от нашите братовчеди приматите, които очевидно са доста полезни. Тези промени обаче, са се случили за сметка на други, като например по-тънките талии, които правят раждането на деца изключително болезнено, или слабия гръбнак, който с възрастта започва да ни боли.

Но как би изглеждало перфектното човешко тяло, което няма слаби места и може всичко?

Еволюционният биолог Алис Робъртс се е заела със задачата да поправи еволюционните грешки на природата и да създаде съвършеното тяло, вземайки за модел своето собствено.

Как би изглеждало съвършеното човешко тяло? (СНИМКА)

Хората са най-успешните примати на планетата, но телата ни трудно биха могли да спечелят награда за добър дизайн.

Това бе изводът на група антрополози, които описаха често болезнени грешки в работата на еволюцията, докато е оформяла скулптурата на човешкото тяло, на годишната среща на Американската асоциация за напредък в науката (AAAS), съобщи Science Magazine.

Учените показаха как самите адаптации, които са направили хората толкова успешни - като способността да ходим на два крака и нашите големи, сложни мозъци - са резултат от постоянно реконструиране на древен план на човешки маймуни, който първоначално е бил използван за живот на дърветата.

"Тази анатомия не е това, което бихте проектирали от самото начало", разказва антропологът Джереми Де Силва (Jeremy DeSilva) от Бостънския университет. "Еволюцията работи с тиксо и кламери".

Тъй като телата ни е трябвало да се адаптират към изправено ходене на два крака и по-големи мозъци, това е довело до по-малките ни тазове и съответно ограничаване на родовия канал, докато черепите ни са ставали по-едри. Резултатът е, че хората преживяват изключително болезнено раждане, докато приматите раждат и след това почти веднага се разхождат така, сякаш нищо не е излязло от тялото им.

"Смъртта при раждането е водеща причина за смъртта на жените в репродуктивните години", пояснява палеоантропологът Карън Розенберг (Karen Rosenberg) от Университета в Делауеър, Нюарк. Това е така, защото в сравнение с други примати хората раждат бебета с по-големи тела и мозъци - средно човешките бебета са 6,1% от телесната маса на майката в сравнение с бебетата на шимпанзетата (3,3%) и бебетата на горилите (2,7%).

Нашата способност да ходим на два крака също може да доведе до болки в гърба, които често преживяваме в по-късните си години. Разработили сме S-образен гръбнак, което не е най-добрият начин за справяне с гравитацията.

Освен това имаме гърло, което може да се задуши, и слух и зрение, които, за огромен брой от нас, няма да ни служат добре до края на живота ни.

И така, как бихме изглеждали, ако можехме да изберем как да еволюираме?

Как би изглеждало съвършеното човешко тяло? (СНИМКА)

В една нова програма на BBC4 за Великобритания анатомът професор Алис Робъртс (Alice Roberts) разглежда някои животински характеристики и посочва какво трябва да откраднем за нас, за да създадем идеалния свръхчовек.

"Вдъхновен от кучета, котки, главоноги, риби, лебеди и шимпанзета, моделът ми има по-добро сърце с повече артерии, отколкото сега има човекът, по-ефективни бели дробове, очи без слепи петна, уши, които улавят звука по-добре, по-ефективни крака и кожа на земноводно, която реагира бързо, за да блокира увреждащите ултравиолетови лъчи", пише Робъртс за The Daily Mail, популяризирайки програмата.

Резултатът е този свръхчовек - най-доброто, което еволюцията или генното инженерство могат да се надяват да постигнат.

Като част от програмата "Може ли науката да ме направи перфектен? (Can Science Make Me Perfect?) Робъртс и нейният екип от научния музей в Лондон са създали 3D модел, използвайки части от други животни, за да създадат съвършенния човек. Той включва уши на прилеп и удобна торба на кенгуру, в която да държи малките си.

Разбира се, има и загуби, не само печалби.

Как би изглеждало съвършеното човешко тяло? (СНИМКА)

"Размених ловкост за бързина, когато променях краката ми - и това означава, че шансът ми за изкачване на планина са нулеви. Но мисля, че си заслужава - въпреки че изкрещях, когато видях финалния 3D модел на моето творение ", обяснява Робъртс.

"Като си помисля, не ми харесва видът на краката като на птица. Но след като родих две деца, аз съм голям фен на торбата на кенгуруто".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Orthodox

    25 4 Отговор
    Пълни глупости. Някои хора се правят на по-умни и мъдри от Твореца, който още от Адам и Ева е показал какво е съвършеното човешко тяло. лошото е обаче, че ние с простотиите или амбициите си го докарваме до уродливи състояния, което са гавра със сътвореното от Бога. Един е културист-маниак и се скъсва да трупа планини от мускули, за да се покаже силен като бик (и почти толкова умен...); друг пък не може да спре да си хапва, щото му е сладко, и така се превръща в ходеща лоена топка, в сравнение с която едно прасе изглежда елегантно; трети се налива всекидневно с литри бира, докато шкембето му тръгне един метър пред него; някаква психясала анорексичка пък се докарва до жив скелет, щото така била по-красива... И какви ли не още извращения от глупост, които нямаше да ги има, ако хората спазваха разумна умереност във всичко. Но - това сме ние...
  • 3 ежко бежко

    12 2 Отговор
    Не бях чувал за елегантни прасета!
  • 4 а ако тоя беше толкова

    4 1 Отговор
    Това не го ли качвахте вече но с друго заглавие.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 куку руку ку

    5 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Как би изглеждало съвършеното човешко тяло? Погледнете в огледало и ще видите съвършеното тяло, според начина на живот!
  • 7 Алфа Ромео

    10 2 Отговор
    Тая биоложка не са я мъндрасали скоро и е почнала да мисли глупости...
  • 8 Учен

    2 0 Отговор
    Хората не сме от Земята, хибриди от местни примати сме.
  • 9 ПЕЕВ

    2 1 Отговор
    ПРАЧОВЕКА Е С ГОЛЕМИ УШИ НАШИТЕ СА С ПО МАЛКИ МИДИ ,НЯМА КАК ЕВОЛЮЦИЯТА ДА СЕ ОБЪРНЕ.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 hmhmhm

    0 0 Отговор
    Трагедия тази може да се самозастреля и да изчезне безкрайно