5 Юли, 2018 12:37, обновена 27 Юни, 2022 17:53 10 897 6

Как да се отървете от кърлеж, ако сте далеч от цивилизацията

  • кърлеж-
  • цивилизация-
  • отървете-
  • метод
Как да се отървете от кърлеж, ако сте далеч от цивилизацията - 1
Снимка: Shutterstock

Кърлежите са много опасни паразити, които ни чакат в природата и са носители на сериозни заболявания. В народната медицина съществуват няколко добре известни методи за премахването на кърлежи у дома: изваждането на насекомото с помощта на пинцети или поставяне на капка олио върху него, за да се пусне само.

И двата метода са опасни, тъй като има вероятност кърлежът да остане в тялото ви или да се освободи голямо количество отрова от паразита.

От zdrave.to предлагат друг метод:

Когато отидете на пътуване, вземете и спринцовка в кутията за лекарства - това може да ви спаси живота.

Така че, вземете спринцовката. Отрежете горната ѝ част, постарайте се да е гладко срязана.

Поставете спринцовката върху мястото, където се е забил кърлежът. За да получите вакуум, можете да намажете ръбовете с крем. След това издърпайте буталото на спринцовката. Кърлежът трябва да излезе сам.

С този метод токсичните вещества, които кърлежът отделя в тялото ви трябва също да излязат. Препоръчително е да се приложи дезинфектант на мястото, където е било ухапването.

По същия начин можете да използвате бутилка или буркан, като преди това извлечете въздуха от тях с помощта на запалка или кибрит.

Кърлежът ще излезе, но върху кожата ще има малко зачервяване. Все пак е по-добре да се получи това, отколкото да се заразите с опасно заболяване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гениално

    5 4 Отговор
    Надявам се и да сработи!
  • 2 Георгиев

    2 2 Отговор
    За да се извади кърлеж трябва да е учъртвен чрез течна мазнина и тогава изваден чрез завъртане. Знам ли, може да може и със спринцовка, но какво ще стане с органите му, останали в човешката кожа,а?
  • 3 НАТО ВЕЦ

    4 1 Отговор
    Аман от митове и легенди. Единственият правилен начин за "вадене" на кърлеж е да се хване с пинцет максимално близо до кожата и да се изтегли с плавно движение, обратно на посоката на "забиване", приблизително на около 45 градусов ъгъл спрямо кожата. Всички други глупости ви гарантират, че паразита ще "повърне" и ще инжектира в тялото ви съдържимото на стомаха си, където са и болестотворните вируси или спирохети.
  • 4 Морук

    24 1 Отговор
    Той кърлежа лесен ми дайте акъл как дасе отървем от тез крадливи политици дето ни управляват
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Futurehealth

    0 0 Отговор
    Благодаря за информацията!