Last news in Fakti

6 Юли, 2018 12:56 27 919 6

Какво да направите, ако кръвното ви рязко падне

  • кръвно налягане-
  • сърце-
  • ниско кръвно-
  • съвети-
  • здраве

Сушените плодове активират защитните сили

Какво да направите, ако кръвното ви рязко падне - 1
Снимка: shutterstock

Замъглено зрение, шум в ушите, слабост на крайниците, бледа кожа, умора, загуба на концентрация - това може да са сигнали, че едно имате по-ниско кръвно налягане. Падналото налягане и отпадналото състояние, причинено от него, са едно от най-честите заболявания през горещото лято.

Според лекаря Виктория Савитская, в ситуация, когато кръвното ви падне не е необходимо да се вземат задължително някакви лекарства, освен ако те не са предписани от лекар. Това, което можете да направите, е да изпиете чаша силен черен сладък чай. В идеалния случай - със сушени кайсии.

Кафето също допринася за увеличаване на налягането, но може също така да предизвика спазъм на кръвоносните съдове (ако например разликата между горната и долната граница на кръвното налягане е много голяма). Заради това, по-добре е да не поемате рискове и изобщо да не пиете кафе.

Намаляването на налягането може да се дължи на много фактори. Често това се случва на фона на недостиг на хранителни вещества, особено след като апетитът изчезва в жегата. В този случай ще бъде полезно да се хапне нещо - например черен хляб с масло и сирене. Този вид сандвич съдържа мазнини, въглехидрати, както и витамини В - хранителни вещества, които бързо възстановяват енергийния тонус.

Също така при отпаднало състояние заради ниско кръвно налягане, човек може да консумира сушени плодове. Те активират защитните сили и помагат на сърцето, заради високото съдържание на калий.

Ако случаите на понижаване на налягането се повтарят, трябва да отидете на лекар. Причината за това заболяване може да бъде както стрес, така и умора, и хормонални нарушения, диабет, сърдечна недостатъчност.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 доктор Менгеле

    15 0 Отговор
    Всички изброени симптоми са най-често в резултат на постоянен стрес. И нито черния чай, нито кафето, нито сушените плодове - често обработвани с разни химикали ще ви помогнат. С годините състоянието постепенно се влошава. Затова страната ни е на първо място по смъртност в Европа (а според някои данни и в света).

    Коментиран от #4

  • 2 Оня

    20 3 Отговор
    Нема опасност от ниско кръвно в България.Все ще има някой да ти го вдигне.
  • 3 НАТО ВЕЦ

    4 1 Отговор
    Обикновена вода с щипка сол и да си полегнете на хладно прави "чудеса". От теоброминът в черния чай ще претупате повече и от кафе, а и няма да поемете необходимото количество течност. От друга страна, ще ви подгони на пикане и ще се обезводните допълнително. Калият от кайсийте е толкова, че трябва да изядете вагон за няколко микрограма. В същност той не ви е и необходим, понеже липсата или излишекът му имат ефект върху ритъма на сърцето, но не и на тонуса на съдовете, което пък определя "кръвното налягане". Там играе калцият. Сладко може да ви помогне, само ако сте с хипогликемия, иначе даже ще ви стане по-зле.
  • 4 Алфа Ромео

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "доктор Менгеле":

    Прав си тези симптоми може да са от стрес и депресия, може да пиете антидепресанти но и те са вредни в дългосрочен план. Всеки за себе си трябва да намери начин да се справя с това.
  • 5 vasik atanasova

    1 0 Отговор
    истината е че трябва да пиете айрян със сол
    за да вдигнете кръвното
    и да се хапва черен шоколад
  • 6 Александър Динов

    2 1 Отговор
    Аз през ноща имах чувството че щях да пукна,стана ми лошо и отидох да повърна в тоалетната и изведнъж се разтреперих и ми стана много зле.Едвам се качих до леглото и жена ми измери кръвното 90/50 или обратното беше.Трябва ли да ходя на доктор или си е нормално като се повръща?