Last news in Fakti

9 Юли, 2018 16:29 14 689 9

Направи си сам: Мощен домашен климатик за 5 минути (ВИДЕО)

  • климатик-
  • вентилатор-
  • направи си сам-
  • охладителна система-
  • лято

Не е нужно да се потите в летните жеги

Направи си сам: Мощен домашен климатик за 5 минути (ВИДЕО) - 1

Летните жеги продължават неспирно да ни морят и най-вече потят. Вентилаторите въртят перки безсмислено, а климатиците са прекалено скъпо удоволствие за много хора. Добрата новина е, че жегата може да бъде преборена с помощта на малко инженерна мисъл и желание.

Как? С домашен климатик за по-малко от 50 лева.

Ето как да си го направите сами с помощта на няколко клипчета на подобни проекти, публикувани в интернет:

Какво ви е необходимо:

Направи си сам: Мощен домашен климатик за 5 минути (ВИДЕО)

1. Стиропорена хладилна чанта (може и друг вид, но имайте предвид, че ще трябва да режете капака ѝ) или пластмасов контейнер (с такъв обаче, ледът бързо ще се стопи, защото той не може да задържи дълго ниските температури)
2. Тиксо и лепило (не трябва да е секундно)
3. Макетно ножче (може и кухненски нож)
4. Един молив и метър за вземане на правилните мерки
5. Вентилатор
6. Две PVC тръби по 25-30 см.
7. Много лед

Направи си сам: Мощен домашен климатик за 5 минути (ВИДЕО)

Без вентилатор, който повечето от вас вече имат в домовете си, всичко това излиза по-малко от 25 лв.

Ако не намерите стиропорена хладилна чанта можете да я сглобите сами като за стените е добре да вземете стиропор с 3 см дебелина. Сглобете кутия от стиропора, като трябва добре да уплътните ъглите, за да не излиза никакъв въздух от там, а и за да пази ниска температура.

Ако сте успели да откриете стиропорена хладилна чанта, то работата ви ще е само да изрежете няколко дупки – една за вентилатора и няколко отвора за тръбите, от които ще излиза студеният въздух.Направи си сам: Мощен домашен климатик за 5 минути (ВИДЕО)

Имайте предвид, че колкото е голяма кутията, толкова и лед трябва да има в нея. На практика целият ѝ обем трябва да е запълнен с ледени кубчета или с бутилки пълни със замръзнала вода.

Ето едно видео, което показва стъпка по стъпка как да си направите евтина домашна охладителна система:

Ето и още няколко по-различни проекта, които са на същия принцип, но с малки разлики:

Направи си сам: Мощен домашен климатик за 5 минути (ВИДЕО)


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нови новини

    10 7 Отговор
    Това когато някой го направи ела ми се обади.
  • 2 ффф

    23 7 Отговор
    Това ако е мощен климатик аз съм Аполон.
  • 3 JEEP

    25 2 Отговор
    Къде ги видяхте тия летни жеги само не разбрах?

    За "климатика" - пълна безсмислица. Да ще духа хладен въздух, но на каква цена? Тоя лед (освен ако не е градушка) не е безплатен, а камерите на повечето домашни хладилници нямат капацитета да напълнят 20-30 литрова хл.чанта до горе с лед. Друг е въпроса ако имате ледогенератор, но тогава едва ли щяхте да се занимавате с такива глупости, а и тогава отделената от него топлина при замразяването ще е повече от хладината на обдухван с вентилатор лед. Един вентилатор за 30 лв. от тези дето пулверизират вода, ще е по-ефективен.
  • 4 Гост

    8 2 Отговор
    ахаа, чудих се как да охлаждам 30кв стая , а то решението било да отворя вратата на хладилника и да чакам да охлади.

    Ще има да си чакате с това, единственото ръчно което може да си направите, но с друго видео клипче, е мини хладилник който ще изстудява 2-4 кенчета за бира.
  • 5 Ганчо

    7 3 Отговор
    Направи си сам: Мощен домашен климатик за 5 минути
    Толкова е мощен, че може и на комшията да подадете!
    За целта ви трябва "Хилти" и 30 см тръба от ПВЦ
  • 6 Чукча

    10 1 Отговор
    Лед имам много , ток нямам !
  • 7 Уес

    10 2 Отговор
    Ами леда да не е без пари.При нас една торба лед 3кг струва 2евро.А професионален ледогенератор над 1000. и гори повече ток от климатика така че не виждам смисъл
  • 8 Василевс

    3 2 Отговор
    Ако сте в някоя южна панелка, пълните един голям леген с вода и си топите краката в него. Когато водата започне да ври я сменявате със студена от чешмата. Да избягате от китното си село в София, жал ми е за вас, честно!
  • 9 гост

    6 1 Отговор
    Ако къщата е построена както трябва, не ти е нужно да имаш климатик. Ето, старите кирпичени къщи бяха чудесни, екосъобразни, дебели зидове, двойни прозорци с кепенци, вкопани леко в земята, хладни лятото, топли зимата. Това в панелката или бараката го няма. Слънцето си е слънце, напича де що стъчи на открито и не е под сянката на някоя липа или орех. Ама на, искате град, сега искате да е хладно, после да е топло, а на село къщата за чудо и приказ се руши, ама нали да не каже някой, че сме селяни, па било то и да не може да пишем.