Last news in Fakti

22 Юли, 2018 22:34 2 760 1

Онзи път, когато астронавтите стачкуваха в космоса

  • астронавти-
  • космос-
  • пирати-
  • космически пирати-
  • стачка

Всички знаят, че американците първи стъпили на Луната и измислили първата химикалка, която работи в безтегловно пространство, но дали знаете за първите астронавти, стачкували в космоса.

След кацането на Луната учените от НАСА искали да разберат дали хора могат да живеят за дълги периоди от време в космоса. Целта е била да се подготвят за идващата мисия на Марс, която все още предстои.

В 1973 година НАСА изпратила „Skylab 2” в космоса. Това била лаборатория с площ 145 кв. м., която е по - голяма от средностатистически софийски апартамент.

“Skylab 2” била направена, за да се извършват експерименти, но основната цел била да се проучи въздействието на космоса върху човешкия организъм.

Станцията излетяла на 25 май 1973 и стояла в орбита 28 дни. На 28 юли същата година „Skylab 3” била изстреляна. Нейната мисия продължила 59 дни. Последна била „Skylab 4”. Тя излетяла на 16 ноември 1973 година и трябвало да престои в орбита 84 дни.

Екипажът се състоял от командир – Джералд Кар, и учените – Уилям Поуг и Едуард Гибсън.

Всеки ден на станцията струвал по 70 милиона долара. За това работният график на астрановтите бил запълнен до последната секунда. Все пак всяка секунда струвала по 270 долара.

За първите 40 дни от мисията екипажът работил без нито един почивен ден. Учените в НАСА притискали астронавтите да работят, колкото може повече часове без отдих.

На 41 ден екипажът обявил стачка. Те изключили радиостанцията и си взели почивен ден. Това била първата стачка в космоса. След нейното приключване, астронавтите и НАСА се споразумели за почивки. Все пак те успели да изпълнят всички експерименти до края на мисията.

Когато се върнали на земята, не им било разрешено да летят в космоса повече. Има и друг интересен факт. В Космоса се прилага морското право. Конвенция на ООН уточнява, че всяко действие на агресия или кражба на кораб се води пиратство. Фактът, че тези астронавти откраднали кораба за ден означава, че те са и първите в света космически пирати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 565

    13 6 Отговор
    Американците не са стъпвали на Луната! Имало е техническа неизправност, а не стачка - никакви пирати нямат ром на борда!