25 Юли, 2018 15:12 13 305 10

5 навика от ежедневието, които причиняват рак

  • рак-
  • тумор-
  • лечение-
  • болест-
  • ежедневие-
  • проблем-
  • навик-
  • навици

Тези нормални неща от деня всъщност ни вредят

5 навика от ежедневието, които причиняват рак - 1
Снимки: Shutterstock

Здравето ни зависи най-вече от начина ни на живот. Някои експерти твърдят, че дялът на този фактор е над 75%.

Всички знаем какво да не правим, за да не излагаме здравето си на прекомерен риск: да не се пуши, да не злоупотребява с алкохол, да не се консумира твърде много мазна храна и "празни" калории и т.н. Познаваме ли добре наистина всички опасности?

Вижте тези пет навика от ежедневието ни, които също могат да ни навредят лошо.

Заседнал начин на живот

5 навика от ежедневието, които причиняват рак



Най-лошото нещо, което можете да направите за вашето здраве, е да прекарате прекалено много време седнали, независимо дали сте на бюро или в кола. Както беше отбелязано от канадски учени, заседналият начин на живот е виновник в 2/3 от случаите на рак на дебелото черво, както и значителна част от случаите на злокачествени тумори на гърдата, белия дроб и простатата. Не забравяйте да правите малки прекъсвания, за да се изпънете по време на работа. Сутрин или вечер намерете време за разходка.

Твърде много месо и млечни продукти

5 навика от ежедневието, които причиняват рак

Животинският протеин е богат на IGF-1 - хормон, който може да стимулира растежа на раковите клетки. Както установиха изследователи от Университета в Южна Калифорния, хората на средна възраст, чиято диета включва много храни с високо съдържание на животински протеини, са четири пъти по-предразположени към опасността да умрат от рак. Добавете в диетата си повече растителни протеини - например бобови растения или ядки. Това ще ви позволи да компенсирате нуждата на организма от протеин и в същото време да се предпазите от рак.

Използването на готварската печка

Ако сте свикнали да готвите на печка всеки ден, тялото ви получава допълнителна доза въглероден диоксид, азотен диоксид и формалдехид - същите вещества, които пушачите приемат чрез цигарите.

Изгарянето на слънце

5 навика от ежедневието, които причиняват рак

Въпреки всички изследвания, коментарите и предупрежденията на лекарите, всеки се опитва да хване максимално много тен през лятото, печейки се на слънце или в солариума, защото просто е модерно. Ако сериозно се интересувате от вашето здраве, първото нещо, което трябва да направите, е да защитите кожата си от последиците от ултравиолетовото лъчение. Отказването от солариум, постоянното използване на кремове и друга козметика със SPF трябва да стане вашето ежедневие, за да избегнете рака на кожата.

Липса на сън

5 навика от ежедневието, които причиняват рак

Дори и да не сте пушач, да сте се отказали напълно от алкохола, да правите редовно упражнения и да се храните правилно, липсата на достатъчно сън лесно премахва ползата от всички тези прекрасни навици и увеличава риска от рак. Това не е шега - последните проучвания потвърдиха, че постоянният недостиг на сън е наистина фатален. Трябват ви най-малко осем часа, в хладна тъмна стая.

Не се задоволявайте с по-малко!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шоп

    65 4 Отговор
    ХАХА, ТОВА АКО БЕШЕ ВЕРНО СИЧКИТЕ У ПАРЛАМЕНТО ДА СА СЕ РАЗБОЛЕЛИ!
  • 2 Алко Балко

    79 2 Отговор
    У лекна МИ
    За ракията нищо не казаха

    Коментиран от #3

  • 3 канар

    23 4 Отговор

    До коментар #2 от "Алко Балко":

    това за съня не е вярно.за всеки е различно. аз повече от 7 часа максимум не мога да спя например.

    Коментиран от #7

  • 4 асддса

    35 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Дори и да не сте пушач, да сте се отказали напълно от алкохола, да правите редовно упражнения и да се храните правилно, липсата на достатъчно сън лесно премахва ползата от всички тези прекрасни навици и увеличава риска от рак.

    Значи без проблем мога пуша по две кутии на ден, пия по една каса бира и се тъпча с каквито си искам боклуци ако спя по 8-10 часа на ден ? Ето за това не трябва да се взимат съвети от журналисти. В доста от случаите приказват пълни простотии.
  • 5 Николай

    19 1 Отговор
    Докторе-драскач, я кажи тогава след като спя нормално, не прекалявам с яденето и пиенето, защо аджеба днес преди обед докато бях на работа кръвното ми скочи на 180/90? На 26 години съм.
  • 6 Радо

    3 4 Отговор
    За протокола само - кръвно 180/90 е почти невъзможно според мен...да е 180:140/140-30-....по-мога да се съглася.

    Коментиран от #8

  • 7 vasik atanasova

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "канар":

    аз също не мога повече от седем
    имал съм и дни в които не съм спал 5 денонощия подред
    и то не един път
  • 8 AZZZZZ

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Радо":

    Не съм лекар, но съм син на кардиолог... 140/90 е горната граница на допустимото кръвно налягане на нормален човек. Всичко нагоре е над нормите и опасно за здравето, особено ако дълго време не се лекува/поддържа в нормални стойности. 180/90 означава завишена систолично налягане и в горната границата на нормалното диастолично такова. Стойностите са съвсем реални и могат да се дължат на много фактори...
  • 9 Малииии

    0 0 Отговор
    Кой ги пише тези глупости???

    Коментиран от #10

  • 10 Малко

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Малииии":

    Такива хора като тези който четат тези станий