Last news in Fakti

25 Юли, 2018 17:50 7 809 4

Измислиха как да се отървем от миризмата на пот (ВИДЕО)

  • миризма-
  • пот-
  • миризма на пот-
  • премахнем-
  • учени-
  • откритие-
  • стафилококи-
  • бактерии-
  • неприятна миризма-
  • дезодоранти

Откритието е на група британски учени, които преосмислиха разбирането за биохимичните процеси в телата ни

Измислиха как да се отървем от миризмата на пот (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Всички ние мечтаем за невероятни смартфони, авангардни роботи и летящи коли, но когато се озовем в градския транспорт и до нас се настани някой с изключително неприятна миризма на пот, то онова, за което започваме да мечтаем най-силно е дезодорант от ново поколение, който да премахне неприятната миризма от телата ни.

За щастие подобно супер средство може съвсем скоро да бъде реалност, благодарение на група изследователи от Обединеното кралство, пише сайтът Digital Trends.

Учените в Университета на Йорк и Университета в Оксфорд направиха първата важна стъпка към премахването на миризмата на тялото. Те са изолирали различни видовете стафилококи — бактериите, които са отговорни за появата на неприятната миризма на потта.

По време на своето изследване учените преосмислили самата идея за функциониране на дезодорантите и спрейовете. Те стигнали до извода, че както няколко гнили ябълки развалят цялата купчина, така и съвсем малък на брой видове от разнообразното семейство на стафилококите, са отговорни за лошата миризма на даден индивид.

Измислиха как да се отървем от миризмата на пот (ВИДЕО)
Картинка: University of York and Oxford

Разбирането на структурата на протеина, който разпространява миризмата на организма, открива възможността за разработването на нови видове дезодоранти. Вместо безразборно да се борят с всички видове бактерии, тези антиперспиранти от следващо поколение, независимо дали са под формата на спрей или на стик или на рол-он, ще се насочат само към онези специфични бактерии, като причиняват лошата миризма и ще игнорират останалите. Това ще направи дезодорантите много по-ефективни.

Измислиха как да се отървем от миризмата на пот (ВИДЕО)
Снимка: shutterstock

Вместо просто да прикриват аромата, тези футуристични дезодоранти, ще се борят с него и биха могли да блокират ензимите, причиняващи лошата миризма и да забранят транспортните протеини, които ги разпространяват, за да ни отърват за дълго от неприятната миризма.

Експертите отбелязват, че повечето препарати против изпотяване са неефективни, тъй като само временно потискат миризмата на човешкото тяло - прикриват я, а не я унищожават. По мнението на учените дезодорантът от ново поколение дори може да е без собствен аромат, тъй като вече няма да е необходимо да се маскира неприятна миризма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗлатниятСкункс

    12 0 Отговор
    Моята миризма дори в галактиката Андромеда няма кой да измисли начин да я спре :)
  • 2 Език мой, враг мой

    12 1 Отговор
    От миризмата - ясно, а от неграмотността?
  • 3 зомби килър

    12 0 Отговор
    Като се къпем редовно?
  • 4 Радо

    9 0 Отговор
    Габровските моми навремето са пиели парфюм, че като пръцнат на публично място, да миришело на хубаво.