Last news in Fakti

28 Юли, 2018 19:12 16 516 12

7 неща, които удължават живота на мъжете

  • удължават-
  • живот-
  • мъже-
  • секс-
  • вино-
  • брак

Секс и червено вино са две от тях

7 неща, които удължават живота на мъжете - 1
Снимка: Shutterstock

Жените по света живеят по-дълго от мъжете. Това показват данни на Telegraph News, според които представителките на нежния пол живеят средно около 82.9 години, докато тези на силния – близо 79.2 години.

Генетични фактори са основната причина за това жените да живеят по-дълго, но някои навици и на двата пола могат да променят тази статистика.

Ето 7 неща, с които мъжете могат да подобрят качеството си на живот:

1. Секс

Удовлетвореността в леглото е основен фактор за това мъжете да се чувстват по-добре емоционално и физически, сочат данните от изследване, проведено в САЩ през 2017 г., обхващащо 918 мъже на възраст между 45 и 59 години. При тези, които са имали по-добър сексуален живот, рискът от смъртност е с 50% по-малък в сравнение с онези, които правят секс по-рядко, пише tialoto.bg. Според изследователите, една от причините за това е серотонинът – хормонът на щастието, чието количество се увеличава при оргазъм. Когато той липсва, мъжете, а и жените, се чувстват по-депресирани.

2. Брак

Някои смятат, че той може да съсипе живота на един мъж, но не е така. Всъщност зависи на колко години са те, когато предприемат тази сериозна крачка в живота. По данни на специалисти от медицинското училище в Харвард, онези, които сключат брак след 25, ще живеят много по-дълго в сравнение с мъжете, които направят това по-рано. Според тях при първата група се появяват повече здравословни проблеми, които са причина за ранна смъртност.

3. Създаване на потомство

Да бъдеш баща е отговорна задача, но и голяма радост, която подобрява емоционалното състояние на много мъже. Мъжете, които имат деца, живеят с две години повече от онези, които нямат потомство.

4. Поемане на отговорност

Това няма как да предпази мъжете от здравословни проблеми, но е доказано, че подобрява когнитивните функции на мозъка и спомага за удължаване на живота. Психолози са на мнение, че мъжете, които се грижат за семейството си, домашен любимец или растенията в градината, подобряват работата на мозъка и са по-социализирани.

5. Контрол над кръвното налягане

Хипертонията е една от основните причини за смъртност. Тя е най-големият враг на сърцето и неслучайно я наричат „тихият убиец“. Рискът от предсърдно мъждене при мъжете е с 1.4 по-голям в сравнение с общата популация здрави лица. Не само старите мъже, но и тези на по-млада възраст, трябва да следят профилактично кръвното си налягане.

6. Умерена консумация на вино

Този вид алкохол може да подобри качеството на живот на мъжете. По данни на здравния портал WebMD, една чаша вино на ден носи големи ползи на сърцето. Според проучване в Нидерландия, мъжете, които пият червено вино, живеят с две години повече от тези, които употребяват друг вид алкохол.

7. Не на цигарите

Тютюнопушенето е един от най-вредните навици, който трудно може да бъде премахнат. Но ако мъжете пушачи откажат цигарите на 40-годишна възраст, могат да намалят риска от появата на заболявания, причинени от тях с близо 90%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джуган

    32 8 Отговор
    Венче, а какво удължава живота на джендърите?
  • 2 Глупости

    13 15 Отговор
    Глупости
  • 3 Моамар

    39 12 Отговор
    МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ ЧЕ ЦИГАРИТЕ СА НАЙ-ТЪПОТО НЕЩО И АКО СЕ МАХНАТ ВСИЧКО ДРУГО СЕ НАРЕЖДА ТИП-ТОП, И ОБРАТНОТО - ПУШАЧЪТ Е АБСОЛЮТНИЯТ НЕЩАСТНИК, все пак човек за да не пуши трябва да живее пълноценен живот - движение, здравословна храна, секс, ако си седи цел ден вкъщи ще пропуши
  • 4 Радо

    52 4 Отговор
    Серотонинът е най-голям при секса с млади и палави комшийки.
  • 5 Крадец

    38 3 Отговор
    Само да попитам,самозадоволяването,брои ли се за секс?
  • 6 Владо Вр

    22 3 Отговор
    Моамар, моамар! Повече от 20 години пушех по 3 кутии на денонощие, ходех редовно за риба, на лов, по жени и из балкана. Спрях цигарите преди 7г,защото много вдигнаха цените, съсипаха качеството и наблъскаха яко химия в тях. Продължавам да ходя на лов, по жени и за риба. Чувствам се много добре.
  • 7 ТМВ

    21 4 Отговор
    До коментар#3....

    А бе ти да не мислиш че като не пушиш и няма да ритнеш тогатпа?
    Когато бях ученик в техникума даскала по физическо ни четеше морал и казваше; Гледайте ме не пуша не пия редовно спортувам и на 56 години умря от тежък инсулт!!
    Така че живей си живота че друг няма и не се лишавайте но гледай да е с мярка!
    През една къща комшията дядо Борис пиеше и пушеше и доживя до 99 години. и беше захванал стоте!
    Така че гаранция няма,гледай по философски на нещата!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 vasik atanasova

    13 1 Отговор
    аз предпочитам водката
    от виното получавам киселини
    а и предпочитам да си бъда мачо
    вместо някакъв чехлю
    това което може да удължи живота на мъжа е
    1 000 000 $

    Коментиран от #12

  • 10 Веми

    4 0 Отговор
    Еми питай татка си
  • 11 червен

    6 0 Отговор
    Вени с теб ще живея 100 години
  • 12 Марони

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "vasik atanasova":

    Щеше да е така ако тези пари можеха да ти купят мозък!