2 Август, 2018 22:00 1 677 1

В Бразилия ограбиха известен британски математик

  • медал-
  • математик-
  • медал на фийлдс

Професорът от Кеймбридж Каухер Биркар, който спечели една от най - престижните награди в математиката – Медалът на Фийлдс, беше ограбен в Бразилия, съобщава Би Би Си.

Кражбата е станала минути след получаването на наградата. Професор Биркар е оставил медала си в куфарче заедно с портфейла си на маса в залата, където се е състояло събитието.

Той казал на персонала по сигурността за случилото се. Те успели да открият куфарчето, но медалът и портфейлът липсвали.

Каухер Биркар е роден във ферма на границата на Иран с Ирак. По време на неговото детство в математическия клуб в Техеран имало снимки на различни математици спечелили Медала на Фийлдс.

„Гледах снимките и си казвах "дали някога ще срещна един от тези хора?’. По същото време в Иран си мислех, че никога няма да мога да отида на Запад”, каза Биркар.

Докато учи в университета на Техеран, Биркар пътува до Великобритания и поискал политическо убежище.

В Лондон ученият бързо изгражда авторитет и дори спечелил престижния медал Ливърхълм.

Медалът на Фийлдс се връчва на всеки четири години на четирима изявени математици. Той носи и парична награда от $11 5000.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кълвач

    0 0 Отговор
    Бедни ми, бедни ми Биркар, толкова много си обичал Запада, че си стигнал чак до Бразилия! То е ясно, че вие математиците и гащите, не може да си вържете, ама все нещо трябваше да прочетеш за нравите в Бразилия. Продължи, още на Запад в Колумбия и там , могат да ти върнат медала. Срещу откуп! И сам можеш да си сметнеш сумата!