Last news in Fakti

3 Август, 2018 14:05 1 912 5

Ето какво става, когато кърмим под влияние на алкохол

  • кърмене-
  • майки-
  • алкохол-
  • увреждане-
  • мозъци

Възможно е спиртните напитки директно да увреждат мозъчните клетки

Ето какво става, когато кърмим под влияние на алкохол - 1
Снимка: Shutterstock

Употребата на алкохол от жени, които все още кърмят бебетата си, може да има опасни и трайни последици за децата. Според едно скорошно изследване на австралийски учени, това може да доведе до нарушения в развитието на детските мозъци.

Екипът от университета Маккуори в град Сидни, започнал своето проучване през 2004 г. То продължило повече от 10 години и в него взели участие над 5000 деца и майките им.

Сред жените било извършено допитване, за да се разбере дали са консумирали алкохол, докато кърмят децата си. Умственото развитие на децата било преценявано веднъж на всеки две години.

Оказало се, че количеството консумиран алкохол е взаимно свързано с влошените умствени способности на децата в предучилищна възраст. Специалистите предполагат, че алкохолът може да промени състава на майчината кърма, предизвиквайки витаминен дефицит в ранна възраст. Възможно е също алкохолът да уврежда директно мозъчните клетки или да влияе върху цикъла сън-бодърстване.

Макар да не са открили доказателства, че тютюнопушенето през периода на кърменето също може да повлияе върху развитието на детето, учените уверяват, че е рано да бъде опровергаван негативният ефект от цигарения дим. Те препоръчват на кърмачките да не пушат и да не консумират алкохол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ванката

    7 1 Отговор
    трябва да си доста тъпа жена за да кърмиш пияна ими изобщо да пиеш алкохол по време накърменето...

    Коментиран от #4

  • 2 Луда 🐞

    6 2 Отговор
    Алкохоличка ,която мисли повече за себе си,отколкото за детето,може да постъпи така!

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БЕЗСПОРЕН ФАКТ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ванката":

    ТАКИВА КОВРИ НЕ СА РОДЕНИ ЗА МАЙКИ! НЕ ЗНАМ ЩО ЗА ГАД/ИНА ТИ Е ЦВЪКНАЛ/А МИНУС!
  • 5 БЕЗСПОРЕН ФАКТ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Луда 🐞":

    ПОВТАРЯМ ГОРНИЯТ КОМЕНТАР!