10 познати храни с непознати за нас вреди

Все по-често се говори за полезни и вредни храни, но има продукти, за които дори не подозираме, че са опасни за здравето ни

Публикувана: 4 Септември, 2018 05:46
8 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2427
10 познати храни с непознати за нас вреди
Снимки: shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ

Някои от популярните храни и напитки е по-добре да се избягват напълно, защото вредите от тях са повече, отколкото ползите. В това са убедени различни специалисти в хранителната индустрия, всеки от които посочва по един продукт заедно с причините да го изключим от списъка си за пазаруване. Дали обаче е толкова лесно?

Кълнове

Дъг Пауъл, професор по хранителна безопасност в Държавния университет на Канзас обяснява, че кълновете са били в основата на 40 процента от случаите на бързо разпространение на хранителни инфекции през последните 20 години и толкова пъти са били причина за спиране на храни, че "просто не си струва риска". Независимо дали соеви, бобени или пшенични, кълновете често се оказват заразени със салмонела, листерия или Е. coli. Податливи са на замърсяване, защото семената изискват влага и топлина, за да покълнат — условия, идеални за размножаване на бактерии.

Риба меч

Според педиатъра д-р Филип Ландриган предупреждение номер едно за жените, които са бременни или очакват да забременеят, е да избягват живака в рибата — а рибата меч съдържа голямо количество. Здравословни и незамърсени алтернативи, богати на Омега 3, са например сьомгата и обикновената скумрия.

Хляб

Кардиологът д-р Уилям Дейвис твърди в една от книгите си, че днешният хляб няма нищо общо с това, което майките и бабите ни са консумирали заради проведените масово през 60-те и 70-те години генетични изменения с цел увеличаване на добива.

"Ако има храна, чието избягване води до екстравагантни, невероятни и неочаквани ползи, това е хлябът. И не говоря само за белия хляб, а за всеки тип хляб — пълнозърнест, черен, ръжен, пресен, стар и др."

Диетични безалкохолни напитки

Здравният експерт д-р Айзък Елиас споделя, че не консумира никакви напитки и храни с подсладители, защото данните са безопасността на много от тях (сукралоза, аспартам, ацесулфам К и др.) са обвити в противоречия и конфликти на интереси сред производителите. Независими изследвания предполагат, че преработени в тялото, тези вещества могат да причинят проблеми с метаболизма и теглото, неврологични заболявания, ставни болки, чревни възпаления и не на последно място, рак."

Домати в консерва

Лепилата в спойките на тенекиените консерви съдържат бисфенол А (BPA), изкуствен естроген, свързан с повишен риск от репродуктивни проблеми, сърдечни заболявания, диабет, наднормено тегло и др. Изследванията показват, че този химикал в организма на много хора е в количество, което потиска производството на сперматозоиди и уврежда яйцеклетките.

От една доматена консерва получавате 50 микрограма на литър, а това е достатъчно да повлияе върху организма ви, особено ако сте по-млади. Безопасната алтернатива са стъклените бутилки и буркани.

Храни от вериги за бързо хранене

Джоуел Салатин, специалист в областта на устойчивото земеделие, обяснява, че икономическият модел на международните вериги за бързо хранене разчита на земеделие, което не се грижи за развитието и трайната доходоносност на земята. Използва вредни химикали, които не само застрашават човешкото здраве, но и почвите.

Бял шоколад

Шоколадът е не само приятно лакомство, но и източник на полезни фитонутриенти, които увеличават притока на кръв в мозъка, защитават кръвоносните съдове, подобряват настроението и концентрацията.

Белият шоколад няма нито едно от тези свойства, обяснява д-р Дрю Рамзи от Колежа за лекари и хирурзи към Колумбийския университет.

Пуканки за микровълнова

Пуканките "с вкус на масло" често използват вредни химикали, които не са отбелязани на опаковката, защото точното химично название на ароматизаторите се води фирмена тайна, обяснява Александра Скрантън, научен директор на екологичната организация WWF. Можете да си приготвите пуканки с истинско масло — дори и в микровълновата, ако използвате подходяща торбичка или съд.

Царевица

"Днешните царевични растения са по-скоро малки фабрики за пестициди с корени," пишат Мариам Хенайн и Джордж Ленгуърти в книгата си "Изчезването на пчелите". Те обясняват, че повечето царевични растения в САЩ са генетично изменени, така че или сами да произвеждат собствените си пестициди, или да понасят обилно третиране с химикали, които са проблем не само за пчелите, но и за хората. "Винаги се стремя да избягвам храните, съдържащи фруктозен царевичен сироп."

Сладолед

Всичко, от което имате нужда за един сладолед е мляко, захар и може би малко ванилия, но сладоледите в повечето големи вериги съдържат невероятно дълъг списък от овкусители, сгъстители, хидрогенирани растителни масла и какво ли още не. Сладоледът в местната сладкарница е по-малко вероятно да бъде такъв хранителен "Франкенщайн", обяснява Дейв Цинченко, автор в списание Men's Health.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Мустафа Карадайъ
Лидерът на ДПС с коментар за лидера на ДОСТ
На предателите някой да прощава?!"

Още бисери