5 Септември, 2018 13:18 2 764 18

Кой плаща сметката на първа среща?

  • плаща-
  • сметката-
  • първа среща-
  • правила-
  • среща

Оказва се, че много дами плащат сами, защото така приемат, че остават независими

Кой плаща сметката на първа среща? - 1
Снимка: shutterstock

Кой трябва да плати сметката на първата среща? Дали, приемането другият да плати сметката, е знак на слабост или е признак на уважение? В днешно време еднозначен или правилен отговор на този въпрос - няма, пише американското издание Wall Street Journal.

Проучване, проведено от Sage Open сред 17 000 необвързани, хетеросексуални мъже и жени, показва, че 76% от мъжете се чувстват виновни, ако не почерпят дамата си на първа среща.

От друга страна, 64% от тях са на мнение, че жените също трябва да допринасят от време на време за плащането на сметките по заведенията, а почти половината от представителите на силния пол са категорични, че не биха излизали с дама, която никога не си плаща сметките.

40% от жените твърдят, че се чувстват неудобно, ако мъжете, с които излизат, отказват да приемат почерпка. Други 39% се надяват, че партньорът им няма да приеме парите и ще плати сметката, въпреки предложението. А 44% са били неприятно изненадани, когато мъжът е очаквал да бъде почерпен от тях.

Вече няма универсална рецепта за финансовите взаимоотношения при романтичните срещи, заявява професор Дейвид Фредерик, преподавател по психология в университета Чапман и един от авторите на изследването.

"Много жени предлагат да платят сметката, но в подобни случаи мъжете се чувстват объркани, защото не знаят дали предложението е просто от куртоазия или дамата действително иска да демонстрира самостоятелност", казва той и признава, че лично е попадал в подобна ситуация.

"Ако някоя дама ми предложи почерпка, обикновено отказвам с уговорката, че първия път плащам аз, а следващия път — тя", обяснява Фредерик. По думите му това е безопасна стратегия, тъй като, от една страна, демонстрира щедростта, която много жени биха очаквали, а от друга, им дава възможност да покажат, че са самостоятелни, ако се стигне до втора среща.

Някои дами посягат към портмонето, когато сервитьорът донесе сметката, но така или иначе очакват от своя партньор да плати. Други обаче, предпочитат да запазят своята самостоятелност и достойнство и настояват сметката да се раздели 50/50.

В исторически план мъжете са възприемали естествено ролята си на финансов благодетел, дори и в полето на романтиката, просто защото в миналото те са разполагали със средствата за това. С установяването на равенството между половете обаче и навлизането на жените в работната сила и света на бизнеса от началото на миналия век, позициите лека-полека започват да се балансират. Това важи с особена сила за дамите, които вече имат професионална реализация зад гърба си.

Данните от проучването на Sage Open показват, че почти половината от дамите на възраст над 55 години и около 20% от тези на възраст между 18 и 25 държат да плащат сметките си сами, защото това ги прави самостоятелни и не ги "задължава" да продължат взаимоотношенията си с отсрещната страна след вечерята в заведението.

Този аргумент има смисъл, особено като се има предвид, че според същото проучване, 16% от мъжете очакват секс в замяна на своята щедрост в ресторанта.

Но въпреки че и мъжете, и жените отказват да си признаят, цифрите са категорични, че и двата пола се чувстват неудобно, когато дамите предлагат да почерпят и да покрият цялата сметка. Някои господа дори приемат подобни жестове като нарушаване на мъжкото им достойнство.

Други разчитат този сигнал като отказ от страна на жената да продължи романтичните си взаимоотношения с тях. А от гледна точка на повечето дами — дори и тези, които в най-голяма степен държат на еманципацията си — мъж, който приема почерпка, не е истински джентълмен и намеренията му не са достатъчно сериозни.

Според антрополога Хелън Фишър от Indiana University Bloomington, този стереотип има своето еволюционно обяснение. "Жената иска да разбере дали мъжът е готов да отдели от ресурса си за нея. В продължение на милиони години жените са се нуждаели от партньор, който да ги закриля и да се грижи за тях и за децата им. Днес те продължават да търсят такива сигнали, дори и да не го осъзнават", казва тя.

И така се връщаме на основния въпрос. Кой, в края на краищата, е редно да се разплати след романтичната вечеря?

Според Кери Кронин, която е експерт по философия в Boston College, разделянето на сметката по равно не е най-добрият вариант, тъй като обезличава и двете страни и ги кара да изглеждат като хора, които просто са попаднали случайно в заведението по едно и също време. А романтичните вечери би трябвало да са точно обратното — възможност за демонстрация на близост и загриженост за отсрещната страна.

Затова, по думите й, най-справедливо е този, който е поканил другия на среща, да се погрижи и за сметката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    6 3 Отговор
    Аз една жена като я черпя една ракия трябва да е ....
  • 2 гост

    14 2 Отговор
    Тя плаща едно кафе после иска екскурзия до Рим, Бали, телефон за 1000лв, държи да се постараеш да купиш апартамент, да имаш кола, и то не барутник, а такава, с която ще я забелязват. Така че били ме първата сметка. Един познат за десет години брак плати 100 бона и накрая си взе само дрехите на гърба. Та плащайте си не само кафето, а и останалите желания.
  • 3 Закон

    3 7 Отговор
    Ментълджена никога не плаща защото е скръндза и затова седи на сухо пича ще вземе на заем ако се наложи за да плати и ще бъде оважаван!!
  • 4 гост

    4 5 Отговор
    Ако е кавалер,естествено ,че той!И така стана!Даже в къщи ,донесе най хубавото питие и бонбони(скъпи)!!!!!
  • 5 за сметката

    18 5 Отговор
    Съвет към ергените - НЕ СИ ВЗИМАЙТЕ БЪЛГАРКА!!! НашЯнките са ЧАЛГАРКИ, слушат само майка си и приятелките си и после ви разправят, какво сте направили, за да получат още съвети - в БГ жените ги НЯМА! На среща си плащате вашето, а тя нейното - това е положението. Вечерта може да забършете с нея, но за партньор в живота си взимайте жени от чужбина. Оставете пияните туристи да им надуват коремите на БГ чалгарките - така поне балканската простотия ще се разреди донякъде...
  • 6 Torlak

    7 1 Отговор
    Семеен съм от 24 години вече съм забравил всичко както се казва обречен чехльо
  • 7 Луда 🐞

    5 0 Отговор
    Няма мъж чехльо!!!!

    Коментиран от #10, #16

  • 8 Torlak

    5 5 Отговор
    Ами бъркаш се аз съм под чехъл каквото каже жената това е но все е хубаво лесно и леко се живее

    Коментиран от #11

  • 9 месара

    9 0 Отговор
    плаща този на когото му се чука повече!
  • 10 тънки сметки

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Луда 🐞":

    Имама, има, но него го лапна една синоптичка ;))

    Коментиран от #12

  • 11 Луда 🐞

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Torlak":

    И кво да обърнем?Сайта,масата, или нещо друго!!!!!

    Коментиран от #13

  • 12 сладурче

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "тънки сметки":

    Хахахаха!!!!!!
  • 13 Torlak

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Луда 🐞":

    Всичко опира до собствената ти съшност

    Коментиран от #15

  • 14 ССсссссс

    4 0 Отговор
    Правите "бомба" на заведението и никой не плаща. Така със сигурност сте един за друг.
  • 15 Луда 🐞

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Torlak":

    Разбира се ,че е така!Днес се уверих ,че същността ми е Идеал Петрофф!!!!И ми е по леко на душата!Пак си изхабих думите напразно,но няма нищо!Помислил си ,че си направил добро дело,без тънки сметки! И същност,се пише с щщщщщ!Разбра ли ,че има Бог!!!Това имах в предвид!Недей гледай пак да си го изкарваш на мен!

    Коментиран от #17

  • 16 qwerty

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Луда 🐞":

    Има сега обработва една синоптичка.
    По темата: ако има как мъже, гледайте на вас да ви плащат, а не вие на тях.

    Коментиран от #18

  • 17 Torlak

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Луда 🐞":

    Бъди Благословенна и прощаваи ако има нещо
  • 18 Луда 🐞

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "qwerty":

    Плащат ми добре!Ти не се кахъри за мен!Мога много да кажа,но не искам повече врагове,достатъчни и предостатъчни са!Защо?А кажи де? !Тънки сметки,според някой,и аз не разбрах какви? Повест мога да напиша,и то доста поучителна, може да получи литературна награда! Разбрах, че няма смисъл! Почисти си ушите,не чуваш!