Last news in Fakti

13 Септември, 2018 15:00 22 910 10

Европейските кардиолози огласиха новите показатели за нормално кръвно налягане

  • кардиолози-
  • здраве-
  • кръвно налягане
Европейските кардиолози огласиха новите показатели за нормално кръвно налягане - 1
Снимка: shutterstock

Изявление за нов стандарт при показателите за кръвно налягане бе направено на тазгодишния конгрес по кардиоваскуларни заболявания организиран от Европейското дружество по кардиология (ESC), който се проведе от 25 до 29 август в Мюнхен, Германия. Нормите бяха публикувани на страниците на специализираното издание European Heart Journal.

Промяната в досегашните норми за артериалното налягане, които не са били обновявани от 2013 г., бяха представени от учени от Европейското дружество за лечение на хипертония (ESH) и Европейската кардиологична общност (ESC).

Според новите параметри за горна граница ще се приемат стойностите 130 на 80 mm Hg. Тоест, ако имате такива показатели на кръвното, то трябва да бъде понижено. Преди това, за необходимостта от намаляване на кръвното налягане се говореше при 140 на 90.

Експерти отбелязаха, че на възраст до 65 години, здравословният показател за високо кръвно налягане трябва да бъде в рамките на 120-129 мм Hg. При пациенти на възраст над 65 години, а също така и по-стари от 80 години, тази цифра не трябва да надвишава 139 мм Hg. Преди за тези възрастови групи бяха разрешени по-високи прагови стойности от 140-150 mm Hg.

Долната граница при всички, независимо от съпътстващите заболявания и степента на риск, трябва да се поддържа в рамките на 80 mm Hg подчертаха европейските кардиолози.

Тези дни, както вече информирахме, СЗО направи прогноза за ранна смърт на повече от един милиард души, посочвайки за водещ фактор нарушаването на нормалните функции на сърдечно-съдовата система. Именно сърдечно-съдовите заболявания днес са на първо място в общата статистика за смъртността в редица страни, а България в този смисъл не е изключение.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенЦионер

    13 1 Отговор
    Ами ние които сме с ниско кръвно, какво да правиме?

    Коментиран от #9

  • 2 народ

    30 1 Отговор
    При тоя скапан живот и 120 на 220 ще ни се види нормално!
  • 3 гост

    22 3 Отговор
    А реалността показва, че повечето хора над 20г са подложени на силен стрес и поддържат високо кръвно налягане. Което ще рече, че с намаляване на стандарта сега лекарите ще са принудени да изписват лекарства на повече хора, оттам увеличаване на търсенето на подобни лекарства. Вие приемали ли сте лекарство за кръвно? Аз да и освен че се чувстваш като скапан пенсионер с проблеми с простатата друг ефект няма. Та една диета влияе по-добре отколкото хапчета, само че доктора не го обяснява това, а директно изписва рецептата и ти казва, че това е начина. Медици, какво да ги правиш.

    Коментиран от #5

  • 4 Перър

    8 6 Отговор
    маоята баба имаше 240 на 180 цял живот. кое е нормално не се знае а и да е нормално да едни заа други може и да не е.
    пп. живя до 96г.
  • 5 Антон 1

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Абе обясняват докторите ,ама кой ги слуша ! Продължава си човека , 110 кг , яде , пие , пуши и после лекарства не били точните , лекаря не бил добър !
    Голямо сме професори !
    Аз като отслабнах 24!кг и спрях цигарите момах на 1/3 от лекарства ! За свга съм много добре !
  • 6 НАТО ВЕЦ

    5 3 Отговор
    С тези "стандарти" само ще повишат броя на исхемичните инсулти. И между другото, не е важно кръвното на лягане, а на ставане ;))))))
  • 7 Само да питам!

    0 0 Отговор
    А тези нови стандарти за коя ръка важат , защото измерването на кръвното между лявата и дясната ръка е различно!?

    Коментиран от #8

  • 8 НАТО ВЕЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Само да питам!":

    На шията.
  • 9 ДИМИТЪРЧО

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "пенЦионер":

    Ами как какво ще правим ?
    Ще се радваме на късмета си.
  • 10 Kameliq

    0 0 Отговор
    Здравейте в момента съм с кръвно 80на45 и съм бременна какво да правя ?