Last news in Fakti

24 Октомври, 2018 11:09 6 930 29

SETI: Извънземните ни заплашват!

  • извънземни-
  • телескоп-
  • инситут-
  • наука-
  • космос-
  • връзка-
  • контакт-
  • галактика

Радиотелескопът "Аресибо" е регистрирал 71 сигнала от далечна галактика

SETI: Извънземните ни заплашват! - 1
Снимка: Shutterstock

Наскоро радиотелескопът "Аресибо", разположен в Пуерто Рико, регистрира цяла поредица от съобщения, произведени от изкуствен източник, съобщи Сет Шостак, главен астроном на Института SETI, чиято основна дейност е търсенето на контакт с извънземни.

Според данните, става дума за 72 сигнала, излъчени от неизвестен източник от галактика, намираща се на 3 милиарда светлинни години от Земята. Експертите от SETI смятат, че най-вероятно става дума за изкуствен интелект, създаден от извънземен интелигентен живот.

Учени от Харвард предполагат, че тези сигнали могат да идват от мощни предаватели, построени от свръхнапреднали цивилизации, също целящи връзка с междузвездни кораби.

Шостак твърди, че сигналите имат "заплашително съдържание" и вероятно представляват заплахи за човечеството. Ако това е така, то планетата ни се намира в сериозна опасност. Според експертите, много е вероятно космическите сонди Пайъниър 10 и Пайъниър 11, пуснати от НАСА преди 44 години, да са привлекли вниманието на извънземните. Апаратите неочаквано за всички промениха траекторията си, след като напуснаха пределите на Слънчевата система. Те носят информация за точното местонахождение на Земята, за устройството на човешкия организъм и данни за живота на планетата ни.

Този експеримент вече бе определен от редица учени, в това число и Стивън Хокинг за опасен, защото не знаем с какви извънземни ще установим контакт. Сега Сет Шостак и колегите му се надяват в най-близко бъдеще да успеят да разшифроват засечените сигнали и да разберат какво точно гласят те и дали има опасност за хората на Земята.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ънсет

    42 4 Отговор
    Като са излъчени от галактика на три милиарда светлинни години, значи са излъчени преди 3 милиарда години, т.е. глупостите с Пайъниър нямат отношение към тия сигнали.

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 2 Шет Состак

    30 5 Отговор
    По-вероятно е изкуственият интелект на микровълновата печка на Сет Шостак да се гъбарка с него.
  • 3 JEEP

    30 16 Отговор

    До коментар #1 от "ънсет":

    Светлинната година е мярка за разстояние не за време!

    Коментиран от #8

  • 4 дфсд

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "ънсет":

    зависи,може и да имат отношение....
  • 5 Иван

    30 2 Отговор

    До коментар #1 от "ънсет":

    Можем да им изпратим нашите политици. Това ще е най-силното оръжие за противодействие. За кратко време ще се го закъсат извънземните :) Така и ние ще се отървем.
  • 6 Хаджи Папурко

    12 2 Отговор
    Абе, тези от института какво пият. И аз искам такъв алкохол.... да си бъбря после с извънземни.
  • 7 ужас

    23 0 Отговор
    за първите 3 милярда години съм спокоен но за следващите тръпки ме побиват.
  • 8 Иво

    22 0 Отговор

    До коментар #3 от "JEEP":

    Вярно, че светлина година е марна единица за разстояние. Но също означава, че светлината или в случая тези сигнали са тръгнали преди 3 милиарда години към нас.

    Коментиран от #20

  • 9 грухий

    21 1 Отговор
    Ако сигнала е пътувал 3 милиарда светлинни години, то едва ли може да се прави каквато и да било спекулация за 'опасност'.
    'Авторите' на сигнала я ги има, я ги няма вече. И какво толкова като е дошъл някакъв радио сигнал? Всякакъв сигнал пътуващ обратно ще пътува дори доста повече от 3 милиарда светлинни години (поради разширяването на вселената). Статията е без смисъл.
  • 10 Именно

    18 0 Отговор
    (Apr 19, 2018) www.seti.org/signals-nearby-star-system
    (Apr 23, 2018) www.seti.org/arecibo-message
    Това са единствените актуални новини публикувани във връзка с Аrecibo и SETI.
    тази от 23-ти Април т.г. прилича малко на писаното по-горе - съобщение от 73 реда (в/у 72 съобщения), само дето са изпратени от нас, а не са получени. И са насочени към М13 (на 21,000 светлинни години), а не са получени от неизвествен източник от "3 милиарда светлинни години"
    Да няма грешка при преписването? ;)
    Бихте ли си цитирали източниците (защото ме съмнява да сте интервюирали Сет Шостак лично)
  • 11 Боко рептила

    15 3 Отговор
    Не се притеснявайте нашият Велик изкуствен интелект и Вожд, ще въдвори мир на Западните галактики !
  • 12 Така де

    4 0 Отговор
    Сега е време да сложат по една ракета в жилищата на всеки гражданин и при първата лошо дума те определят за извънземно заплашващо Земните Владетели и те взривяват. Ясни са манипуляциите на учение. В днешто време 50% от учените са чисти мошеници
  • 13 читател

    17 0 Отговор
    И как разбраха, че са лоши сигналите като не са ги разчели?
  • 14 Досиетата X

    6 0 Отговор
    Истината е някъде там, това е ясно.
  • 15 Кърк патрик от звездолета

    4 0 Отговор
    Ай са свършва
  • 16 pff

    2 0 Отговор
    очаквах подобни статии по късно след 5/10г.
    Когато САЩ имат нужда от заплаха а вече войната/тр-р. заплаха и други нямат ефект на икономиката им.
  • 17 Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец

    3 0 Отговор
    извънземните са само лоши с терористични и геноцидни приоми към маймуняците земнийо
  • 18 Манаф

    8 1 Отговор
    Ми да идват по бързо,по лошо от сега няма да стане,може да дигнат заплатите и пенсиите и да намалят горивата и тока
  • 19 той

    6 0 Отговор
    Събина, Събинаа... клета Събина!
  • 20 Bubbles

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Иво":

    А ако тази цивилизация която е изпратила въпросните сигнали е по-напреднала от нас и разполага с технология да пътува и изпраща съобщения много по-бързо отколкото нашата наука може да си представи?

    Коментиран от #24

  • 21 ДДДД

    4 2 Отговор
    До коментар 3: Напротив, светлинната година е мярка за време! Смисълът е: разстоянието, което светлината изминава за еденица време, в случая за една година! Тоест, галактиката отстои от нас на такова разстояние, което светлината изминава за три милиарда години! В космоса мярката за разстояние е парсек, който пак е базиран на светлинна година.
  • 22 Bubbles

    8 0 Отговор
    Ми така е като са изпратили Пайъниър, ако бяха изпратили Пайнер с Баце Милко да им запее "Я елате пиленца при батко" щяха да пратят съобщение с въпрос "Има ли още ракия?".
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бай Ой

    12 0 Отговор

    До коментар #20 от "Bubbles":

    Приятелю, квото и да си говорим, трудно е да си представим, че цивилизация, която може да пътува със скорост по-висока от светлината или да преминава през черни дупки ще се занимава с примати като човекопитеците!!! Особено пък да изпраща заплахи! Ти като изтребваш хлебарките у вас, изпращаш ли им заплахи???

    Коментиран от #25

  • 25 Bubbles

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Бай Ой":

    Ами като запаля лампата в кухнята всичките се изпокриват, значи може да се приеме за съобщение. :D
    Сега сериозно - Имаш право, което пък поражда въпроса - Ами ако съобщенията не са заплашителни а просто се търси контакт или нещо друго?

    Коментиран от #27

  • 26 Манаф чиев

    5 0 Отговор
    Със сигурност в бг няма да кацнат.при тия цени на гражданската отг. Да не са луди.данъчните веднага ще ги налазят.
  • 27 бегемот

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Bubbles":

    Гледай сега, ако си падаш по конспиративните теории, както си падат някои авторки тука, това тия отдавна са дошли и са направили от маймуните хора (по свой образ и подобие), освен което и други неща са правили с тях после някои от тях. "Доказателства" за тези безчинства има по всякакви археологически неразгадани йероглифи и картинки с ореоли и кво ли още не. Също и древногръцката митология е пълна с подобни неща, че и коя ли още не, та ако се филмираме напълно, то е ясно че някви извънземни са дошли преди незнамсиколко хиляди години и са ъпгрейднали едни маймуни, и са ги оставили да се трепят за да си тестват дали ще се самоутрепем.
    Има и една друга теория, че цялата вселена е симулирана в някакъв компютър и не могат и да намерят и едничко доказателство против това, та ако им спре тока тяхната Гинка ние всички си отиваме и после от бекъп ако имат. Та такива глупости с тия теории, те всички теории са от един дол дренки, както биха казали братя Стругацки, живей си живота и гледай мухобийката да не те прасне.

    Коментиран от #28

  • 28 Bubbles

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "бегемот":

    Това за вселената съм го мислил докато играех симс, дали и ние сме нещо такова.
    Ако е така, дано да сейвът от време на време на играта че както е тръгнало скоро ще има гейм овър. :D
  • 29 калин

    3 1 Отговор
    Половин час търся тая новина в нета и до сега нищо. Нито от SETI, нито от Щостак, нито от каквото и да било. Факти.бг и Вие ли започнахте да пишете каквото Ви падне за каквото Ви падне???