Last news in Fakti

25 Октомври, 2018 15:19 3 291 24

Помагат ли си българите в чужбина? (ВИДЕО)

  • помагат-
  • българи-
  • чужбина-
  • нашенци-
  • зад граница-
  • емигранти-
  • испания-
  • мадрид

Любо Миланов, който от години живее в Мадрид, зададе този въпрос на сънародниците ни в Испания

Помагат ли си българите в чужбина? (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Много хора смятат, че българите в чужбина не си помагат и не са отзивчиви към проблемите на сънародниците ни. Всички сме чували израза „бягай далеч от българи в чужбина“. Дали това е така? Сънародникът ни Любо Миланов, който от години живее в Мадрид, попита българите там какво мислят по въпроса.

Българите в Испания са склонни да си помагат помежду си. Голяма част от тях са получили помощ от свой сънародник, други обаче отговарят, че са се справяли сами или им е помогнал испанец.

„Колкото са ми помагали, толкова и са ми вредили. Но предимно си помагаме“, казва един от нашите сънародници там.

Друг добавя: „Преди да дойда тук бях чувал, че не трябва да имам нищо общо с българи, че са лоши и от тях трябва да бягаш далеч. Не мисля, че е така“.

„Тук съм дошла благодарение на българи, работа съм си намерила пак благодарение на българи. Имам контакт с испанци, но българите сме си българи“, споделя една от живеещите в Мадрид от години.

Според Таня Митева, администратор на българската Facebook група „Българи в Испания“, българите си помагат и откликват на всеки зов за помощ.

На противоположното мнение обаче са други наши сънародници. Някои от тях смятат, че българинът винаги ще те дръпне надолу, ако види да се изкачваш. Но по-многобройни са тези, които вярват, че българинът винаги ще подаде ръка на свой, ако той потъва.

С коя българска черта ще се сблъскаме — донякъде е въпрос на късмет. Коя българска черта ще предложим — е въпрос на личен избор.

Всички наши сънародници обаче са на мнение, че в чужбина лесно няма. За да живееш добре навън трябва да работиш здраво, да спазваш правилата и да се доказваш ежедневно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ники

    28 10 Отговор
    Масово не си помагат и даже се избягват ...
  • 2 Шарлатанче

    26 9 Отговор
    Отговорът е НЕ. Или много рядко. Особено там където концентрацията на бг имигранти е голяма. Аз лично като чуя бг реч, и се отдалечавам.
  • 3 hold up

    12 2 Отговор
    Това са редки случаи на помагане , предполагам!Трябва да имаш голямо сърце!!!!
  • 4 Не сме народ а мърша

    14 7 Отговор
    "Не сме народ, не сме народ, а мърша,

    хора, дето нищо не щат да вършат.
    Само знаем и можеме, и щеме

    един други злобно да се ядеме..."
    Това е истината и досега.

    Коментиран от #8

  • 5 хахахах

    13 2 Отговор
    Вие вица за казана в ада не го ли знаете та питате подобни глупости

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Стига глупости

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "хахахах":

    Стига с това клише за казана.Помагаме си точно толкова, колкото другите народи.Другите даже са по лицемерни от нас.Тези дето се оплакват, не очакват помощ,те искат да ги носиш на гърбина, а от тях нищо.За да ти помагат, първо се опитай сам да си помогнеш.

    Коментиран от #10

  • 8 По себе си ли съдиш

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Не сме народ а мърша":

    И по роднините си.
  • 9 Ганю Ганев

    8 2 Отговор
    Да, да и в чужбина важи поговорката:- Я не сакам да съм добре, сакам Вуте да е зле
  • 10 хахахах

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Стига глупости":

    Кво клише бе брачет 15 г гледах как и колко си помагаме като говориме за помощ
  • 11 Bubbles

    9 0 Отговор
    Не и приказката "Видиш ли българин в чужбина бегай далече е напълно вярна."
    Тъкмо се бях установил тука, на улицата срещнах човек седнал на земята, поставил до себе си нещо като пано налепено с листове А4 а на тях черно-бели копия на личните му документи, дипломи, шофьорска кнжка и т.н. и най отдолу на развален френски - Моля помогнете ми. Първият път го подминах но още тогава ми направи впечатление че текста на документите е на кирилица, на връщане към къщи се спрях, загледах се в копираните документи, бяха български, човек а беше на около 40-45г. очевидно не от малцинствата. Отворих дума на български, човека се зарадва да види сънародник, попитах го как е стигнал до това положение и как смята да се оправя тук, той отвърна че иска само да си събере пари и да се върне в България защото тук не му провървяло.
    Викам ок, с какво мислишп да се прибереш до България. Онзи примижа с очите и рече мисля с рейса от Брюксел(Брюксел е на 40мин път с влака от Лил), викам хубу, колко струва билета, щото аз не съм пътувал до сега с рейс? Вика амиии някъде към стотина евро трябва да ми стигнат...
    Викам айде идвай ти взема билет за влака до Брюксел(ние се намирахме буквално на няколко крачки от гарата с вътрешните френски линии(Лил Фландре) а съвсем на близо се намира и и международната(Евро-Лил), викам после ще потърсиме да ти запазиме билет за рейса и още до ден два(не знам колко време пъруватоа рейс) ще си си в България.
    Човека видимо се притесни, викам спокс бе нал

    Коментиран от #12, #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гад

    5 5 Отговор
    Повечето българи в чужбина са помияри и боклуци , ако искат да си помагат , ако искат да се избият , все ми е тая !!!
  • 14 Радо

    11 2 Отговор
    Българите в чужбина са дърво без корен - няма абсолютно щастие навън, освен в Родината....призовавам всички българи да се върнат в България, да изринем престъпната олигархия, която ни управлява, и да си подредим държавата както на нас ни харесва, но трябва да се върнат българите от чужбина - дето останахме тука, сме много малко, за да променим статуквото.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Стик Статик Статистик

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Bubbles":

    Брой редовете! На 27мия спират. Е и кво стана че не разбрах?
  • 17 Потърпевш

    9 1 Отговор
    Аз през 2011 г. Отидох във Франция да работя със всичките екстри на трудовият договор, стигнах до едни документи за детските помощи и моля една мома от Русе ако може да ми помогне че не знам добре английски . А пък тя работи на рецепция със американски туристи и чатка английския много добре . Отговори ми така: На колко си години ? Щом си стигнал тези години , ще се оправяш и занапред сам. Не съм ти длъжна със нищо!
    Оправих се сам както мога -къде със правописни грешки къде със помощ от колеги Румънци , Унгарци , Сърби . После спечелих приза служител на месеца два пъти . Та да ви питам аз : ПОМАГАМЕ ЛИ СИ НИЕ БЪЛГАРИТЕ ???
  • 18 pure gusto 1912

    8 0 Отговор
    Българите? Съдейки по държавата, не са бели хора, защото България не е Европа. Европа свършва с Унгария и Хърватска. Повече приличат на турците отколкото на гърците и сърбите. Ориенталци, простеещи с език и поведение ( или липсата на такива ). Нямат самочувствие. Сърбите са много обединени, българина е единак. Разбира се че има изключения, но като цяло се произнасят на един дъх с румънци и албанци - балкански гурбетчии. Нивото на един грък, на един испанец, на един чех и дори поляк (напоследък) е над - като реализация, самочувствие, култура и поведение. Какво ми е дала България? Живот естествено. Щастливо детство което ме грее и до днес. После те удря пубертета. След това те хвърлят в казармата. Прогонват те навънка. Културен шок! Идваш на себе си, махаш се от българите в приемната квартира. Подбираш си хората. И работата. Да не са непоносими като първите навънка. Почваш да правиш пари. Влагаш парите че яко се обезценяват. Българи ми помогнаха в началото. Гаджето ми намери работа. Тя отдавна си замина, работата още е тук. Влизаш в рутината на един комфортен, поносимо напрегнат живот с доходи и глезотийки който в България треа си Някой за да ги имаш. Докато нещо разтърсващо се случи - с теб, с най-близкия човек - любов, раждане, смърт, болест, изневяра. Много от тези чувства и преживявания са свързани с българи навънка или в България - твоите хора, твоя свят. Нямам нито един колега българин, и така вече осемнайсет години, цял един живот. Но как да не мислиш
  • 19 Трифон

    4 1 Отговор
    От три години сьм по чужбина. Бьлгарин не ти помага и това си е. Работил,сьм за бьлгари,мамят те здраво.Бачкал сьм за турчин ,пак льже ама по-малко от Ганьо. Наи-доволен като помощ сьм от Сьрбите.Винаги се дьржьт здраво. Само мога да им кажа: Свака Част,брате!
  • 20 БАЙ МИЛЕ

    6 1 Отговор
    ПОМАГАТ ЛИ СИ.....??? ПО-СКОРО НЕ....
    ВСИЧКО Е ДО ЧОВЕКА.....НО ИСТИНАТА Е ,ЧЕ ЧУЖДЕНЕЦ Е ПО -ВЕРОЯТНО ДА ТИ ПОМОГНЕ,ОТКОЛКОТО СЪНАРОДНИК....
    МАКСИМАТА ,,ДАЛЕЧ ОТ БЪЛГАРИ " КОГАТО СИ В ЧУЖБИНА ВАЖИ С ПЪЛНА СИЛА...
    И НАЙ-ВЕЧЕ....ОТ БЪЛГАРИНА ПО-ГОЛЯМ ИНТРИГАНТ И СЕИРДЖИЯ НЕ СЪМ ВИДЯЛ НИКЪДЕ....ТО И ЗАТОВА СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ...
  • 21 боцмана

    5 0 Отговор
    Помагат си и то дори с особен ентусиазъм , особено ако трябва да се подлее вода на някой.

    Коментиран от #23

  • 22 Баш Майсторът

    5 0 Отговор
    До човека е, на мен са ми памагали и не са.Ние сме Българи,каквото и да е,каквато и да е ,нещо да се случи,да има нужда от помощ,трябва да се помага на Българин в нужда.Какво друго ни остава?
  • 23 Потърпевш

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "боцмана":

    Точно така боцмане , във този ред да добавя , един колега Българин ми сподели как е дал 1500 евро на наш сънародник със който работили заедно да ги даде на жена му във България когато си отива във отпуска , но уви ! Когато онзи се прибрал от отпуска моя човек го питал защо не е дал парите на жена му а оня викал : Кви пари бе ти нищо не си ми давал. Те така сме ние -Ганьовци !
  • 24 Обичам ц

    0 0 Отговор
    Живея вече 2 години в Германия...как се устройх ли ? Не питай...От Българи далече,само искам да питам защо винаги когато чужденец ме пита от къде съм и кажа България ме пита дали говоря цигански или турски ?