Last news in Fakti

30 Октомври, 2018 16:10 2 677 8

Българин покори джунглата на Амазония съвсем сам (ВИДЕО)

  • филип лхамсурен-
  • българин-
  • приключенец-
  • амазония-
  • джунгла-
  • прегръдката на амазония-
  • 5000 километра-
  • съвсем сам

Филип Лхамсурен премина над 5000 километра с кану, велосипед и пеша

Филип Лхамсурен е третият в света пътешественик, който без чужда помощ покори Амазонската джунгла. Изминавайки над 5000 километра с кану, велосипед и пеш, той успя да постигне целта си, като през цялото време си осигурява сам всичко, дори и прехраната.

Филип се решава на това тежко изпитание, заради богатия опит, натрупан по време на обучението си в редиците на Френския чуждестранен легион и соловите си пътешествия при температура -45 ºС в Южен Сибир, из безкрайните територии на Централна Азия, Андите и сред водите на Амазонка в Южна Америка.

Скитник по душа, страстният приключенец, писател и баща, е избрал да странства по „забравените пътища“ на света още от 1997 година.

“Някои хора са направени за трудния, други за средния, трети за лесния път. Ако ти се случват най-големите трудности и проблеми, те ти се случват, защото можеш да минеш през тях“, сподели приключенецът Филип в предаването "Събуди се" по Нова тв.

Първото голямо пътуване на Филип започва със завръщане към корените му в Монголия, където е родена майка му.

“Чувствам огромна празнина, която никога няма да се запълни — на майка ми. Тя много обичаше природата, тя ме научи на природата, на любовта, на дисциплината. И когато съм в града, винаги нещо ме тегли към природата “, каза още Филип.

Детските си години преживява в бежански лагер, по-късно се обучава се във Френския чуждестранен легион. И до днес записва спомените си във военни бележници. Независимо дали ходи пеш, със стара лодка, кон или на гърба на камила, сред планините, мълчанието и лагерния огън се ражда идеята му за експедиции, задвижвани само от човешкия дух. Търсенето на границите на ума и тялото отвеждат Филип в едни от най-отдалечени кътчета по света от Чечения и пустините на Азия до джунглите на Амазония.

“Опитвам се да правя моите експедиции не повече от 6 месеца, защото иначе губиш контакт към хората, които обичаш, приятелите. Никой не може да те чака, това е голямо изпитание или постоянно да те подкрепят, защото ти си измислил нещо супер“, допълни пътешественикът.

Опит за покушение осуетява плановете на Филип да покори дивата Амазония още преди 3 години. Но пак се връща там, където опасности дебнат на всяка крачка. Признава, че пада духом, крадат лодката му и остава без пари. И решава да спре приключението си, превърнало се в кошмар. Но когато си мислиш, че ти се случва най-лошото може би ти се случва най-доброто. И всичко започва отначало, зад гърба му е верният приятел Румен, които от 20 години живее в Амазония. 5 месеца по-късно, след повече от 5000 км от Тихия до Атлантическия океан Филип прегърна Амазония. И тя прегърна него.

Въпреки че живее на ръба, Филип никога не би рискувал прекалено, ако това ще му коства живота и завръщането при семейството си. Защото семейството е тази невидима за окото, но осезаема за сърцето подкрепа, когато човек върви по забравените от Бога и човека пътища.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Янко

    6 0 Отговор
    Даваха го по НОВА ТВ преди месец.
  • 2 Гоуст

    15 1 Отговор
    Що за стемеж да се преувеличава...
    Браво на момъка! Но не е "покорил" Амазонската жунгла, а просто е оцелял, преминавайки я...
    Евтини дЖужналя!
  • 3 Вова

    8 1 Отговор
    По принцип всички които излизат от: Френския чуждестранен легион не са доста мръднали, така че няма нищо чудно!
  • 4 аз съм

    11 0 Отговор
    Какво значи да покориш джунгла? Много неподходящ израз за хора, които са били някъде. То така и аз след малко като се прибирам от работа ще покоря половината град.
  • 5 МОМЧЕ ИЛА ТУКА ЗА ПРЕМИЕР

    5 2 Отговор
    СВИКНАЛ СИ КАТ НАЗ НА НЯМАНЕ.
  • 6 onq ot junglata

    8 0 Отговор
    То и тука е като некоя жунгла. Значи и аз често я покорявам.
  • 7 ЪРП

    2 0 Отговор
    АБЕ, ТОВА КОЕТО Е НАПРАВИЛ СИ Е ЗА УВАЖЕНИЕ И РЕСПЕКТ ОТ ВСЯКЪДЕ!!!!
    БРАВО, СЕРИОЗНИ УМЕНИЯ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ ИМА ТОЗИ ЧОВЕК!!
    ХОРА С НЕГОВИТЕ УМЕНИЯ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ СИГУРНО СЕ БРОЯТ НА ПРЪСТИ В БЪЛГАРИЯ..
  • 8 Jack Bauer

    1 0 Отговор
    Филип Лхамсурен с майка монголка, бежанец, работил във френския легион, но иначе "Българин" ?!