Last news in Fakti

26 Март, 2012 16:07 5 545 0

Д-р Петьо Брезоев: Внимателно със слънцето

  • д-р петьо брезоев-
  • дерматолог

Процентът на злокачествени заболявания на кожата се увеличава всяка година. Една от основните причини за това е неконтролираното излагане на ултравиолетови лъчи, включително слънчеви.

Това казва в ProИнтервю д-р Петьо Брезоев, специалист по дерматология и венерология.

Според него, здравната култура относно защитата на кожата нараства непрекъснато, но има още много да бъде направено. Най-важно е да се промени отношението към неконтролираното излагане на слънце, особено при децата, тъй като 80% от UV дозата за живота се получава в първите 18 години.

Предпазването се прави по два основни начина:

- намаляване на общото време на излагане на кожата на слънце, особено в часовете с най-интензивно слънчево греене.

- ползване на подходящи предпазни средства - дрехи с дълъг ръкав, ликри на плажа, шапки с периферия, фотозащитни кремове с фактор съобразен с типа на кожата.

Не бива да се допускат болезнени слънчеви изгаряния в никакъв случай, тъй като това е един от основните рискови фактори за развитие на рак на кожата.

Акнето е заболяване, което сериозно влошава качеството на живот, отбелязва д-р Петьо Брезоев. За надеждното му и ефективно лечение са необходими поне 3 месеца.

Този период позволява да се получат задоволителни резултати от терапията.

Тези които са закъснели и не са успели да се избавят от акнето навреме или все още са останали тъмни и червени петна след преминалите обриви може да ползват и медицински коригиращи гримове, съветва бъдещите абитуриенти известният дерматолог.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА