27 Март, 2012 10:53 1 568 0

Сливенската болница се сдоби с уникален апарат

  • "мбал д-р иван селимински"-
  • апарат-
  • диагностика-
  • парези-
  • ларинкс

МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен разполага с уникален апарат за диагностика и лечение на парези на ларинкса, фаринкса, както и други заболявания в областта на гърлото и лицето. Апаратът се използва и за лечение на функционални и органични нарушения на гласа – дисфонии и афонии. Те могат да бъдат причинени от различни инфекциозни заболявания, преумора на гласа, психични травми и емоционално пренапрежение, парези след операция на щитовидната жлеза и др. Апаратът помага и при затруднено преглъщане и нарушения в говора. Нарича се „VocaStim” и е производство на немска фирма с утвърдени позиции на пазара на медицинска техника. Началникът на отделението д-р Веселин Василев заяви, че МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен е единствена в България, която разполага с такъв апарат. „Има много пациенти с такива проблеми и можем да им бъдем полезни”, каза д-р Василев.
От няколко месеца отделението разполага и с друг апарат за електростимулация. Нарича се „Lymphomed” и също е произведен в |Германия. Използва се основно за лимфен дренаж, за електромускулна стимулация и в козметиката при целулит. Според специалистите апаратът, който има обезболяващ ефект при всякакви заболявания, е едно от чудесата на съвременната медицина. Може да се използва при пациенти с разнообразни болкови синдроми, отстраняване на отоци с различна генеза, включително лимфен оток след операция на млечна жлеза, мускулни атрофии и хипотрофии, регулиране на наднормено тегло, артрозни заболявания, мигрена и главоболие причинено от стрес, премахване на стрии, бричове и целулит, стягане на мускулатурата.

Пациентите, които смятат, че имат нужда от прилагане на лечение с някой от апаратите, могат да посетят отделението, където ще бъдат прегледани от квалифицирани специалисти. Назначава се рехабилитационна програма с подходящите физикални фактори и адекватна на стадия на заболяването им дозировка. Лечението се заплаща от НЗОК чрез издаване на направление за консултация с физиотерапевт от общопрактикуващ лекар или специалист. Пациентите могат да се лекуват и срещу заплащане, ако са здравно неосигурени, или нямат медицинско направление за консултация. Обикновено за един курс на лечение са необходими от 10 до 20 процедури.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА