Last news in Fakti

13 Януари, 2019 11:10 6 698 9

Юдзе - гейшите, които предлагали секс

  • юдзе-
  • гейши-
  • клиенти-
  • предлагане-
  • услуги-
  • секс

Тези японски красавици имали право да правят секс с клиентите си

Какво ни идва на ум, когато чуем думата "гейша"? Може да се каже, че повечето читатели имат в главата си образ на японска красавица, ангажирана с ескорт услуги за богати клиенти. Почти всеки знае, че гейшите имат отлично образование, че са добре запознати с литературата, танцовата музика и имат рядката възможност да поддържат интересен разговор.

Но почти никой не знае, че гейшите никога не предоставят услуги от плътски характер на клиентите. За такива неща в Япония е имало юдзе - "жени за удоволствие". До сравнително скоро (средата на 20-ти век), в Япония най-старата професия е била съвсем легална и легализирана още през XII век.

От началото на 16-ти век професионалистките плащали данъци и се занимавали Юкаку (буквално „забавна къща“), които били силно оградени, за да може да се води отчет на клиентите и съответно данъчните приходи. Всички големи градове (Едо, Киото, Осака) са имали свой собствен Юкаку. Труженичките от тези квартали обслужвали всички, които имат достатъчно пари за услугите им, и ако някой обикновен човек отивал при тях с достатъчно пари, тогава получавал същата услуга като самураите.

Момичетата започвали работа в шест надвечер и очаквали клиентите си до полунощ. По позата и дрехите, клиентът можел да разбере приблизителната цена на услугите на определената професионалистка. Чакането на клиентите се провеждало в специални „витрини“, затворени с харимизе - специални решетки. Много момичета признавали, че се чувстват като животни в зоологическата градина, седнали в своите ниши. От това задължение били освобождавани Таю и Ойран - най-високите нива от сложната йерархия в професията.

Въпреки това, дори те не са имали право да напускат квартала, с изключение на сезона ханами (пролетното любуване на цветя) и погребението на близки роднини. В епохата на Мейдзи, когато Япония изоставя доброволната изолация, практиката да се седи зад хамиризе е много критикувана от европейците и тя започва да губи своята популярност. Тогава момичетата започнали да поставят свои портрети, а след това тази традиция била напълно премахната. Самите европейци, които дошли в Япония с дипломатически или търговски мисии, не били склонни да се присъединят към този аспект на японската култура.

Ойран и Таю били по същество близки до гейшите (с тази разлика, че гейшите не предлагали интимни услуги), те също били образовани, умеели да танцуват, пеят и свирят на кото или шамисен. Да отидеш просто и да платиш на такава жена се считало за неприемливо. Трябвало да бъде поканена предварително. В крайна сметка, красавицата трябвало да бъде напълно подготвена: да избели лицето си, почерни зъбите. Да сложи сложна прическа и да надене кимоно от скъпа коприна.

Между другото, гейшите, за разлика от Юдзе, връзват кимоно с колан, три възела на гърба. По-точно, връзват го техните асистенти, тъй като няма да могат да ги развържат и освен това няма да ги вържат отново, което е един вид подсигуряване, че гейшата няма как сама да свали кимоното си. А Юдзе, напротив, завързват колан отпред, с прост възел, за да се улесни развързването; те трябва да го правят по няколко пъти на нощ. От средата на 20-ти век професията Юдзе е официално забранена от закона и премахната като "унизителна". За опит за организиране на подобен бизнес, или посредничество в него, виновните са изправяни пред тежко възмездие, дори смъртно наказание. Но нищо не заплашва самите момичета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    1 1 Отговор
    Изумувай нещо крюшкин

    Коментиран от #4

  • 3 Волен Мекия

    7 2 Отговор
    Е и аз съм същия гейш.
  • 4 Мишето

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Знаеш ,че мога и зная ,не съм проста като тебе!Филм съм гледала ,специално за гейшите и точно както го описва автора е така , гейшите са образовани и не всички предлагат секс услуги!Например една гейша ,може да приготви само чай,тъй като знаем при японците ,това е дълъг специален ритуал и наистина е много интересен...!
  • 5 Има още

    7 1 Отговор
    Имало е не малък брой гримирани гейши мъже а също така е имало вертепи предлагащи и момчета , хомосексуализма е бил много разпространен
  • 6 Пикачу

    11 2 Отговор
    Ей тоз писал статията как хубаво го обясни. Чак работното време бреееееей да не си ходил ти да гейштваш там по бордеите бе? Хаха
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гадината

    2 0 Отговор
    Значи ако съм разбрал женските корви са гейши,а мъжките тогава са гейове
  • 9 АРХАНГЕЛ ПСУВНАИЛ

    1 2 Отговор
    Неграмотници, гейшите ПРЕДЛАГАТ секс, но само ако самите те пожелаят. А аз като вляза с 21 сантиметровия в некое Юкаку от тесните японски трътки потича аку, аку....и то яко.