Last news in Fakti

13 Февруари, 2019 17:08 14 583 29

Невиждани СНИМКИ на близо 100 години показват Афганистан в непозната светлина

  • афганистан-
  • държава-
  • ислям-
  • снимки-
  • почивка-
  • пътуване-
  • наука-
  • мюсюлманство

Кадрите от Афганистан ни показват една съвършено различна страна

Пейзажи като от приказките с перфектно поддържани градини, грандиозни исторически сгради и зашеметяващи планински вериги – така изглежда Афганистан в края на 20-те години на 20-и век. Серия от изключително редки цветни снимки показва страната по начин, който ярко контрастира с позната днес действителност, която сме свикнали да я свързваме с война и страдания, предава Daily Mail.

Снимките са част от фотографския проект „Архивите на планетата“, иницииран от покойния банкер и филантроп Алберт Кан, в който са събрани над 72 000 снимки от целия свят. В момента те се намират в музея „Алберт Кан“ в Париж.

Между 1909 и 1931 година Кан изпраща фотографи в над 50 държави да документират видяното. Колекцията от снимки от Афганистан е направена от Фредерик Гадмер, който посетил региона за няколко месеца през 1928 година. Окъпаните в слънчева светлина и излъчващи спокойствие кадри, заснети в Афганистан, наскоро бяха открити от фотографа на Радио „Свободна Европа“ Амос Чапъл, който ги предоставя на английското издание.

Колекцията включва изображение на двореца Дарул Аман и начина, по който е изглеждал през 1928 година – символ на оптимизма на епохата. Грандиозната му външна част е трябвало да бъде предвестник на новата столица – Даруламан, която е трябвало да бъде построена около него, на 25 км югоизточно от Кабул. Смяната на властта, обаче, попречила на завършването му и на мечтата той да се превърне в столица.

Друг кадър показва приказните градини в град Пагхман. Те били изображение на един истински рай с пъстри цветя и класически фонтани, но сега районът е напълно разоран, дори дърветата са изкоренени.

Има и снимки от днешната столица Кабул. Една от най-впечатляващите е на млада европейка, облечена в рокля, отговаряща на модата от онова време. Заснета е и класически проектираната часовникова кула на града.

За снимка са позирали и г-н и г-жа Жирар – директори на кабулското земеделско училище.

Забележителна е и съпоставката на снимките на гробницата на Ахмад шах Дурани, считан за основател на държавата Афганистан – едната е от 1928 година, а другата от 2014.

По същия начин е заснета и известната триумфална арка в Пагхман, посветена на войната от 1919 година за независимост на Афганистан. Върхът на арката е бил разрушен по време на войната със СССР през 80-те години, но в днешни дни тя вече е реставрирана.

Дворецът Дарул Аман бил проект на Аманулах Кан, но след като радикалните ислямски сили го принудили да слезе от власт през 1929 година, строителството било замразено, а амбициите на Даруламан да стане столица на страната били унищожени. Дворецът е претърпял значителни щети през годините, както става ясно от кадри от наши дни.

През 1992 година, когато бивш жител на града, изгубил семейството и дома си след 8 години война, се завърнал в Пагхман, той заяви пред репортер на „Ню Йорк Таймс“: „Някога тук беше толкова хубаво, а сега всичко е изгубено“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    100 13 Отговор
    Страшна изненада... където е имало бели е имало и цивилизация
  • 2 Ами

    39 1 Отговор
    Без коментар
  • 3 Хисторик

    121 9 Отговор
    Афганистан бива обезлесен само за 30 г! В момента България е тръгнала по същия път както Афганистан със тази поголовна сеч на гори!!!

    Коментиран от #20

  • 4 Популист

    145 16 Отговор
    Да, така е било и в много други държави през 20-те години на миналия век, когато САЩ още не бяха в състояние да налагат насила "демокрацията" си

    Коментиран от #10, #25

  • 5 kick

    86 14 Отговор
    Днешния Афганистан е резултат на синдрома фащ...
  • 6 Конан Варварина

    36 13 Отговор
    Простотията винаги излиза скъпо в Афганистан го знаят най- добре. Афганистан страната на маковите покета не са за жалене! Все едно да ми е жал за косоварите.
  • 7 Русенец

    72 4 Отговор
    Радикални ислямисти завземат властта и страната става тотален кенеф за нула време. Германия, България и целият модерен свят да си правят извода.
  • 8 1122

    54 11 Отговор
    Когато има мир,тогава се гради,а когато се воюва всичко хубаво се руши.Какво правят американците.Като видят,че някоя държава си стъпи на краката и започнат хората да се радват на живота,да строят и да си устройват градовете,веднага свалят правителството и започват да им НАЛАГАТ ДЕМОКРАЦИЯТА ама тяхната.Не ги интересува искат или не демокрация.Разпиляват всичко в държавата ,ограбват богатствата и ,избиват цвета на интелегенцията и започват да експлоатират останалите хора да работят за тях като им дават мизерни заплати.Това се казва ,,износ на демокрация",но то не е никаква демокрация,а чисто грабителство.Така става в момента и с ЕС ,държавите губят суверенитета си и ги командват разни пияници и хора които до преди няколко години стояха без правителство четири години в собствената си държава,а имат претенции да управляват цяла Европа.НО,като има подкупни политици те предават държавите си за жълти стотинки .

    Коментиран от #19, #26

  • 9 Хасан

    57 5 Отговор
    Май и България беше така едно време и сега само няколко лъскави супермаркети и кооперации си мислиме че сме по добре
  • 10 Емил

    13 35 Отговор

    До коментар #4 от "Популист":

    Много ти е къса паметта - в Афганистан започна СССР!

    Коментиран от #16

  • 11 Bubbles

    40 3 Отговор
    Мдааа имало едно време Афганистан, страна не не особено напреднала но развиваща се, цивилизована и мирна.
    Нещеш ли след години дошли "МИРОТВОРЦИ" за да умиротворят МИРНИЯ народ на страната и да усвоят огромните й ресурси от жива кока. За целта "МИРОТВОРЦИТЕ" създали милиции които кръстили талибани, така тези талибани започнали леко леко да унищожават историята на страната и гонят мирните й жители...
    Е имало едно време, днес...
    ...има само спомени.

    Познато?
  • 12 Tiffff

    16 1 Отговор
    Дайте преди и сега снимки ... Разпад на САЩ и Русия и разоръжаване да си отдъхне света
  • 13 Petko

    16 43 Отговор
    След руснаците само разруха.

    Коментиран от #24

  • 14 След ВСВ

    37 9 Отговор
    Американците станаха хегемон и разпространиха разрухата по ссвета
  • 15 Алфа Ромео

    48 10 Отговор
    Където САЩ посее демокрация трева не никне, объркаха целия свят, САЩ е зло за целия свят.
  • 16 ВИЖ ПРЕДИ РУСНАЦИТЕ КВО СА ПРАЙЛИ

    24 3 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    ТАМ АНГЛИЧАНИТЕ 50 ГОДИНИ
    .АМАН ОТ НЕНФОРМИРАНИ ОТВОРКОВЦИ....
  • 17 Смърт

    1 6 Отговор
    На неверниците
  • 18 НЕ СЪВСЕМ

    8 4 Отговор
    СНИМКИТЕ ПОКАЗВАТ АНГЛИИСКА АРХИТЕКТУРА.
    ХОРАТА НА СНИМКИТЕ СА ЕВРОПЕЙЦИ А НЕ СА АФГАНИСТАНЦИ
  • 19 Иванов

    4 11 Отговор

    До коментар #8 от "1122":

    Все едно пишеш за руснаците. Едно към едно са с американците!!!
  • 20 Ханко от село Осеня

    6 23 Отговор

    До коментар #3 от "Хисторик":

    Начело на класацията на ЕВРОСТАТ са България и Латвия, които отбелязват най-голям ръст на горските си площи от над 10%. Според документа дървесната маса у нас нараства годишно с 14 млн. кубически метра. За сравнение, през периода 2000 – 2010 г. горските територии в Европа са се увеличили с едва 2% или с 3.5 млн. хектара.

    Според доклада обезлесяване се наблюдава само в пет страни от ЕС. Това са Дания, където то е най-голямо – 5% , следвана от Португалия, Словения и Финландия.

    България е и сред четирите страни, отбелязващи най-значително разширяване на горските територии в абсолютна стойност – над 400 хил хектара. Освен страната ни в челната четворка са още Франция, Италия и Швеция.

    Данните от доклада на ЕВРОСТАТ сочат, че дърводобивът в ЕС се е понижил с 10 - 20 % в повечето страни. Най-голямо спад е регистриран в България - 34. 2 % и Кипър – 53.1 %.

    Коментиран от #29

  • 21 Фандъков

    20 1 Отговор
    Ами то и в България всчко се разпада и то без война.
  • 22 Petko

    14 5 Отговор
    Вижте сега как изглежда , благодарение на добрите американци.
  • 23 vasik atanasova

    6 10 Отговор
    руснаците са унищожили всичко и сега са се нанесли там цигани
    да живеят
  • 24 Весо Кичюков

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Petko":

    МХМ, след 3 март 1878 - България се роди в трето царство, като пустиня, после измряхме и като зомбита изтрепахме враговете в Балканската война - ЖИВ ДА ТЕ ОДЕРАТ!!!
  • 25 Бредбъри

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Популист":

    Човече, или си безкрайно тъп и имаш нужда от повече четене за да спреш да повръщаш всеки път но не знам дали не са горчиви парите които печелиш по този начин. В същност не знам дали разбираш това което ти пиша.
  • 26 Вили

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "1122":

    Американците ли разрушиха огромните древни скални фигури в Афганистан. Разрушиха ги варварите талибани.
  • 27 СТЕНЛИ

    3 0 Отговор
    Престанете с тази политическа намеса във всяка тема...бкп,сдс,дпс,гербове и т.н.Всеки докопал се до власт се опиянява и забравя. Прочетете Приказка за стълбата на Смирненски.Кратко ,ясно,точно,както и престанете кой е виновника за войните...??? -отговора е :Надпреварата във въоръжаване. Ако тези пари се използват по предназначение,няма да има гладуващи и боледуващи,но теглото на едно око е колкото цялото богатсво на света...
  • 28 Станчо

    1 0 Отговор
    Няма значение, важно е че на снимката са християни хора а не мюслита
  • 29 док

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ханко от село Осеня":

    какъв ръст на горите...ела в Белослатинско,тук циганите изсекоха горите,обикалят с каруците из селата и предлагат крадени дърва...айде бате,взимай,че не остана гора вече..егати държавата,полицията,горските