Last news in Fakti

17 Февруари, 2019 21:10 12 708 21

Черен леопард в Африка за първи път от 100 години (ВИДЕО+ СНИМКИ)

  • черен леопард-
  • черна пантера-
  • 100 години-
  • африка-
  • кения-
  • дива природа

Удивителните кадри са направени от британския фотограф Уил Бърърд-Лукас, който от години дебне тези неуловими котки

Черен леопард в Африка за първи път от 100 години (ВИДЕО+ СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Черните леопарди са сред най-удивителните творения на природата. Тези хищни котки са не само редки и срамежливи, но и изключително трудно забележими, поради което не са много фотодоказателствата за тяхното съществуване в дивата природа.

Наскоро обаче, една снимка стана причина за невиждана еуфория в научните среди, защото на нея е запечатан именно един от тези красиви диви зверове и то в естествената му среда.

Съществуват едва няколко снимки на диви черни леопарди, а последната от тях може би е първата от цял един век насам, пише научното издание New Scientist.

Черните леопарди, известни също като черни пантери, не са отделен вид, а са обикновени леопарди (Panthera pardus), родени с мутация, известна като меланизъм. Точно тя е отговорна за необичайния цвят на черните пантери, тъй като клетките им произвеждат повече черен пигмент от обикновено.

Eyes in the night... #blackpanther #Camtraptions #cameratrap #leopard

A post shared by Will Burrard-Lucas (@willbl) on Feb 15, 2019 at 2:13am PST

И макар учените да знаят как се появява необичайното оцветяване на козината им, те не знаят защо това се случва. Меланизмът при леопарда, както и при други видове, се свързва с подобрен имунен отговор, който им осигурява няколко предимства пред техните обикновени събратя.

И макар промяната в цвета да се смята за еволюционно предимство, само малка част от леопардите са черни. Те живеят в гъстите гори на Азия, където по-тъмните краски на козината им помагат да се слеят със заобикалящата ги среда и да станат почти невидими по време на лов.

"Чували сме за черни леопарди, които живеят тук в Кения, но досега не сме получавали никакви видео или фотодоказателства, които да подкрепят тези наблюдения. Сега вече можем да потвърдим това, което отдавна подозирахме — в окръг Лайкипия живеят черни леопарди", заявява биологът Николас Пилфорд от зоопарка в Сан Диего (San Diego Zoo Global), който е един от авторите на статия за черните пантери, публикувана в научното издание African Journal of Ecology..

Екипът от биолози от зоопарка в Сан Диего е заснел великолепното животно с дистанционни видеокамери.

"Това са първите кадри заснели черна пантера в Африка от почти 100 години насам", обяснява още Пилфорд.

Британският фотограф Уил Бърърд-Лукас се опитва да заснеме черна пантера от години и когато чува, че такова животно е забелязано близо до лагер в Лайкипия, незабавно пристига на място.

Скоро фотографът вижда няколко пресни следи от леопард и поставя своите фотокапани, всеки от които е снабден с датчик за движение, DSLR камера с висока резолюция и няколко светкавици.

След няколко нощи, през които камерите не заснемат нищо освен хиени, търпението на Бърърд-Лукас е възнаградено. Преглеждайки снимките на последния фотоапарат той открива, че го гледат „чифт очи, заобиколени от тъмнина… черен леопард.“

"Никое животно не е по-неуловимо", пише фотографът в своя блог.

Последната снимка на черен леопард сред дивата природа на Африка, преди настоящите нови кадри, е направена през далечната 1909 г. в Етиопия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 huha

    28 2 Отговор
    Красота!
  • 2 хубу ама

    19 3 Отговор
    "Новината откритие" е точно навреме преди наградите Оскар, където един черен филм за една такава пантера трябва да обере всички оскари за да има "расов мир" ! Иначе самата животинка е прекрасна и дано не я добарат бракониерите след като я "осветиха" с тази рекламна и ПР цел !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Японеца

    6 2 Отговор
    Panthera onca е уникално животно.

    Коментиран от #8

  • 6 Страхотен е

    4 1 Отговор
    Леопардът е безмилостен убиец на кучета. Страшно много мрази кучета. Така, както вълк, ако влезе в кошарата, избива всички овце, когато леопард влезе през нощта в някое индийско село или в покрайнините на град, избива всички кучета, до които може да достигне. Съвсем целенасочено и методично ги избива. Даже индийските власти разчитат на леопардите за намаляването на популацията на подивели кучета в крайградските райони.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Факти

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Японеца":

    Ягуарът е по-голям на тегло и има малко по-силна захапка, но като цяло леопардът е по-силен и, спрямо своите размери, е признат за най-смъртоносния хищник след големите котки. Леопардът е толкова силен, че може да качи високо на някое дърво антилопа, която тежи много повече от него. При битка на леопард и ягуар с еднакви размери, аз бих заложил на леопарда.

    Коментиран от #9

  • 9 Аз съм за ягуара

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Факти":

    Ме му е малко по силна а от котките е най силната и е на 3 място по големина и за разлика от леопарда не заобикаля водата щом пръска черепи на каймани със захапка и лови риба и почти винаги захапва черепа на която и да е плячка и го пръска. Аз съм за ягуара ха ха

    Коментиран от #10

  • 10 Виж сега пич

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Аз съм за ягуара":

    това е така, но леопардът е много по-бръз и по-силен (мускулест) за своето тегло и при еднакво тегло с ягуара, по-силната захапка едва ли ще спаси последния. Освен това, не ми се търси сега информация, захапката на леопарди, които живеят в местности, където нямат конкуренция от тигри и лъвове, и стават по-големи е само 0.2% по-слаба от тази на ягуара.

    Коментиран от #12

  • 11 Добре пич

    1 1 Отговор
    Ягуара е по голямата котка дай да сравняваме най големият леопард и най големият ягуар а и как прецени, че леопарда е по мускулест по ми се да е малко по бърз с около 2% ама по мускулест на дали. То плячката и хабитата им е толкова различен, че няма смисъл но ако са конкуренти някъде леопарда е по малката котка и в природата печели по силния и приспособен за това ягуара плува а леопарда избягва водата почти на всяка цена. Плячката като му видиш колко е по дребна говорим за домашна котка и дива разликата е ясна и с еднакъв размер да са по едрия вид е ягуара. Много градивен спор подхванахме обаче добре е задминахме детската градина ха ха
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ...........

    0 1 Отговор
    На еднакъв размер ягуара ще е бебе а леопарда възрастен или ще са мъжки на женски за това зрели мъжки индивиди за какво говорим просто ягуара ще го изяде без да го качва по дърветата ха ха
  • 14 Чети повече за леопарда

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "И пак съм аз":

    Това видео нищо не означава. По-силната захапка не е решаваща в бой между хищници, нито пък по-голямата маса. Важна е скоростта, яростта, смелостта, мълниеносната смяна на ъгъла на атака и т.н. Леопардът е признат от всички специалисти като най-яростният, мълниеносен и смъртоносен за жертивите си хищник. От големите котки, леопардът най-често напада хора, докато ягуарът не. Има и нещо друго, в Ю. Америка ягуарът е най-големият хищник и на практика няма съперници хищници, докато леопардът има опит от битки с лъвове, тигри, хиени, бабуини (опасни противници са бабуините) и т.н. В Индия има много случаи на тигри убит в битка с леопарди. Ето чети тук - https://www.thestudentroom.co.uk/showthread.php?t=3928165

    Коментиран от #20

  • 15 От линка в последния ми пост

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "И пак съм аз":

    Apparently this is not as uncommon as most people think for a smaller leopard to kill a much bigger tiger, it seems many fights have taken place for rulers of india and the leopard was always reported to have won
  • 16 ЕКСПЕРТА

    2 1 Отговор
    ТИГЪРА Е НАЙ ГОЛЯМ .ПО ГОЛЯМ И ОТ ЛЪВА И ОТ ЯГУАРА И ОТ ЛЕОПАРДА.А ПУМАТА Е ШАМПИОНА ПО СКОК ВИСОЧИНА ДО 12МЕТРА
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Osman

    1 3 Отговор
    Аз пък всяка вечер си правя селфи с черната анаконда на моят приятел Мпонго Обагадунга. И после му давам да я скрие в една много дълбока дупка.
  • 19 кучето шаро

    3 1 Отговор
    На видеото се вижда как една мачка се изпика на едно дърво и дори не е черна ...
  • 20 Не ми се чете

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Чети повече за леопарда":

    А моят татко е по силен от твоя татко и като нищо може да го набие.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.