20 Февруари, 2019 05:43 7 663 12

8 изумителни ползи от краставиците

  • краставици-
  • зеленчук-
  • качества-
  • здраве-
  • полезно-
  • краставица

Този наглед съвсем обикновен зеленчук, който е сред най-широко разпространените и консумирани зеленчуци по света, е зареден с куп полезни вещества

8 изумителни ползи от краставиците - 1
Снимка: Shutterstock

Излишно е да казваме колко полезни са зеленчуците. Пълни с витамини, минерали и други полезни вещества, те спомагат за доброто ни здраве и бодър дух.

Сред зеленчуците, които често пренебрегваме като източници на полезни вещества, просто защото ги приемаме за даденост, са краставиците. Този наглед съвсем обикновен зеленчук е дарен от природата с множество полезни свойства.

Краставиците са нискокалорични, поради което са много подходящи за всяка една диета или здравословен режим.

Те съдържат множество полезни вещества, от които трябва да се възползвате.

Вижте кои са те:

Защитават мозъка
Съдържащият се в краставиците флаванол, наречен физетин, има противовъзпалителни свойства, които играят важна роля за доброто функциониране на мозъка, като се грижат за добрата памет и защитават клетките от ефектите на стареенето.

Пречистват и защитават телата ни
Известно е, че свободните радикали са вредни за здравето. Антиоксидантите, които се съдържат в краставиците спомагат за блокирането и унищожаването им. Високото съдържание на антиоксиданти също така спомага да се намали рискът от множество заболявания.

8 изумителни ползи от краставиците
Снимка: Shutterstock

Грижат се за здравето
Краставиците съдържат хормон, който е необходим на клетките на панкреаса за производството на инсулин. Отделно, наличието на стерол може да намали нивата на холестерола, а магнезият, калият и фибрите се грижат за регулирането на кръвното налягане.

Помагат при отслабване
Краставиците са нискокалорични, което ги прави перфектни за диета. Също така съдържат много голямо количество вода, което също може да помогне при отслабването. Можете да ядете колкото искате краставици на ден, без да се притеснявате. Краставиците могат да се добавят към изключително много ястия, което ги прави лесно приложими. Също така могат да бъдат комбинирани с много храни. Ако искате да отслабнете лесно и бързо, доверете се на краставиците. Те съдържат множество полезни хранителни вещества, които ще са ви от полза по време на диета. Например магнезий, калий, множество витамини, фибри и т.н.

Забързват метаболизма
Високото съдържание на вода в краставиците помага за поддържането на редовния стомах. Най-честата причина за запек е дехидратацията. Краставиците съдържат и фибри, които също помагат при този проблем.

8 изумителни ползи от краставиците
Снимка: Shutterstock

Хидратират и освежават
Тялото ви се нуждае от вода, за да функционира правилно. Ако нямате навика да пиете вода редовно, то напълно спокойно можете да се доверите на краставиците, които ще дадат на тялото ви нужното количество вода. Водата е много важна за процеси като регулиране на температурата и транспортиране на отпадъчни вещества или хранителни вещества. Също така можете да добавяте краставица във водата, която пиете ежедневно. Тази вода ще снабдява тялото ви с витамини и други нужни на тялото ви минерали.

8 изумителни ползи от краставиците
Снимка: Shutterstock

Понижават кръвната захар
Краставиците предотвратяват всички усложнения, свързани с диабета и влияят благоприятно върху кръвната захар. Опитайте се да хапвате повече краставици, ако имате проблеми с високата кръвна захар.

Грижат се за добрия външен вид
Две студени кръгчета краставица са отличен начин да се отървете от подпухналите очи и торбичките. Отделно, съдържащите се в нея минерали са важни за здравето и добрия вид на косата и ноктите.

8 изумителни ползи от краставиците
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Там изтърван сапун не е страшен

    18 3 Отговор
    Аха в женския затвор ги ползват предимно за козметика )))
  • 2 hater

    10 3 Отговор
    гладките краставици са пълна отрова-да си ги яде автора
  • 3 опа

    9 3 Отговор
    късите и дебелите са най-витаминозни ;-)
  • 4 Хасан

    5 6 Отговор
    9-та полза: успешно могат да заменят приятелят ми Мпонго Обагадунга когато се прибира в родното си Конго, стига да намеря толкова дебела и дълга.
  • 5 Мишето

    7 3 Отговор
    Наистина полезен продукт ,но да не е нитратен...!!!Обратните и коврите го виждат не като полезен продукт,особено като обърнат чорапите...!
  • 6 Мършата

    2 4 Отговор
    Притесняват ме тия пъпчици дето имат, могат ли да ми раздразнят нещо при анален прием!? За корнишончетата какво ще кажете??!
  • 7 Пожарен Шланг

    4 3 Отговор
    Страшно полезни са - и отзад и отпред.
  • 8 Дроб сарма

    8 4 Отговор
    Ама не ми слагайте снимка на дете с краставица, разбихте ми фантазиите. Тури некоя мацка как прай таратор!
  • 9 Бай Фей

    4 3 Отговор
    Ох,да се оплача във форума-напоследък съм натоварен с работа като краставица в женски затвор!
  • 10 vasik atanasova

    1 0 Отговор
    оф егати тъпите коментари
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.