20 Февруари, 2019 16:14, обновена 25 Юни, 2022 10:07 111 131 8

10 признака за чернодробно заболяване, на които трябва да се обърне внимание

  • признаци-
  • здраве-
  • опасно-
  • черен дроб-
  • функции-
  • чернодробно заболяване-
  • обърнете внимание

Черният дроб е отговорен за множество процеси в тялото и изпълнява жизненоважни функции

10 признака за чернодробно заболяване, на които трябва да се обърне внимание - 1
Снимка: Shutterstock

Чернодробните заболявания засягат един от най-важните органи в тялото. Често пъти пациентите дори не осъзнават, че черният им дроб е увреден, защото някои от основните симптоми се припокриват с тези на други заболявания.

Затлъстяването, високият холестерол и коремните мазнини са само част от нещата, които сериозно затрудняват работата на този жизненоважен орган с многобройни функции и отговорности.

Всяка година, над 800 000 души в световен мащаб, умират от чернодробни заболявания. Ето защо ранното откриване и проследяване на тези заболявания е изключително важно за пациентите.

Има редица признаци, които са показателни при развитието на чернодробни заболявания. Тяхната поява е знак, че трябва да се консултирате с лекар, за да проверите дали вашият черен дроб е добре, а ако не е да вземете мерки на време.

Вижте 10 от най-явните симптоми на чернодробните заболявания:

10 признака за чернодробно заболяване, на които трябва да се обърне внимание
Снимка: Shutterstock

Пожълтяване на кожата и очите
Ако имате този симптом, черният ви дроб вероятно не работи правилно. Това състояние, известно като жълтеница, причинява жълта пигментация на кожата, пожълтяване на бялото на очите. Жълтият цвят се появява поради излишния билирубин, който се намира в жлъчката на черния дроб и има жълтеникавооранжев пигмент. Когато черният дроб е здрав, той лесно елиминира билирубина. Но ако е сериозно повреден, той не може да изпълни функцията си и може буквално да пожълтеем.

Чувство на умора и отпадналост
Това не е просто умора, а нещо повече. Умората се характеризира с психическа и физическа липса на енергия. Нямате мотивация да правите нищо. Понякога можете да я почувствате само сутрин и усещате като мъчение дори ставането от леглото. В други случаи можете да я почувствате през целия ден.

Подуване на корема
Подуване на корема може да бъде един от по-неприятните симптоми, които причиняват болка. Това се случва, когато течността се задържи в корема. В някои случаи, коремът може да стане толкова раздут, че изглеждате като бременни. Като последица от натрупването на течност, вие също може да имате подути крака и глезени.

Болки в горната част на корема
Болките, причинени от проблеми с черния дроб, обикновено се усещат в горната дясна област на корема. Това е един от най-явните знаци, че нещо не е наред с черния дроб.
Ако черният дроб е възпален или заболяването, за което не подозирате, е в напреднал стадий, болката може да се разпростира и встрани от този квадрант.

10 признака за чернодробно заболяване, на които трябва да се обърне внимание
Снимка: Shutterstock

Липса на апетит и загуба на тегло
Обикновено лекарите смятат това състояние, ако забележите повече от 10% от загубата на тегло. Такива състояния могат също да бъдат свързани с абдоминално подуване. Когато сте много подути, нямате апетит. Много е трудно да се храните, защото всеки път, когато ядете може да почувствате болка.

Поява на петна и други кожни аномалии
Най-често при проблеми с черния дроб се образува мрежа от разширени капиляри (телеангиектазии), които изглеждат като червена или синя паяковидна мрежа по кожата. Ако се образуват в горната половина на тялото — гърдите, ръцете, шията и лицето, това може да е признак на чернодробно заболяване.

Синини по тялото
Ако имате увреден черен дроб, производството на протеини спира или става по-бавно. Това причинява лошо съсирване на кръвта. Ето защо хората с чернодробни увреждания ще кървят или нараняват по-лесно от здрав човек.

Загуба на мускулна маса
Загубата на мускулна маса на определени места може да подсказва за заболявания на черния дроб. Невъзможността за правилен контрол на обмяната на течностите в организма от страна на черния дроб предизвиква подуване на глезените и коремната област, докато мускулите на ръцете и бедрата стават все по-слаби и видимо по-малки.

Промени в цвета на урината
Цветът може да бъде различен, но като цяло нюансът на урината ви ще изглежда по-тъмен от обикновено. Може да има кафяв, тъмно оранжев или кехлибарен цвят. Това се случва отново поради излишък на билирубин.

Сърбежи
Разбира се, понякога всеки може да почувства сърбеж! Но в случаите, когато черният Ви дроб е в беда, може да се появи по-силен сърбеж. Това се случва поради токсините, които черният дроб вече не може да филтрира. Когато тялото ви е много натровено, може да се почувствате много сърбеж, особено през нощта.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Флагмански коментар

    63 11 Отговор
    Спрете алкохола

    Коментиран от #3

  • 2 не само

    41 6 Отговор
    Не е само алкохола. Сладко, мазно, хепатит и др.
  • 3 Спиро Митничааа

    20 8 Отговор

    До коментар #1 от "Флагмански коментар":

    Спирам го, колкото мога ама виждам голям зор с чашите, щот не помня, коя беше мойта...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 чиче

    12 3 Отговор
    всички признаци са от хубав живот
  • 6 Велизар

    9 17 Отговор
    Пиите повече домашна хубава ракия и всичко ще бъде на ред
  • 7 Йорданка

    7 0 Отговор
    Лекувах се с харвони, вирусът е премахнат, но се появиха подкожни пъпки и много голям сърбеж по ръцете,дали е няква реакция или нещо не е наред с черния дроб, някой ако е имал подобен проблем да пише.
  • 8 Силвия

    10 1 Отговор
    Проблем с черния дроб може да се получи , ако имате непоносимост към фруктоза, лактоза и сурбитол( алкохолна захар в плодовете).В България много рядко правят такива тестове.На мен ми правиха в Испания,защото работех там.Една година спазвах диета без всякакви захари и полуфабикати,свалих 14кг и всички изследвания ми станаха нормални,като по учебник.Храненето е много важно,но за това се изисква воля.