Last news in Fakti

17 Март, 2019 00:30 43 373 60

Как се променя вагината с годините?

  • вагина-
  • секс

В женските генитални органи се случват точно същите възрастови промени, както в цялото тяло

Как се променя вагината с годините? - 1
Снимка: Shutterstock

Когато трябва да се посочат най-очевидните промени, свързани с възрастта, мнозина веднага си представят крака с разширени вени, съсухрена кожа, която е загубила тонуса си, пигментните петна и какво ли още не. Но има и друга част от женското тяло, която се променя, както кожата и мускулите през годините - това е вагината.

Експерти обясняват какви са възрастовите промени на вагината, за които всяка жена трябва да бъде готова, и какво може да се направи, за да се поддържа сексуалното здраве.

„Подобно на всяка друга част от тялото като кожата, жлезите и космените фоликули, процесът на стареене влияе и на външния вид на вулвата и вагината, без значение колко добре се грижите за интимните си части”, казва Шери Рос, която е гинеколог и доктор по медицински науки от Санта Моника (Калифорния), а също така и автор на книгата „Шеология: пълно ръководство за интимното здраве на жените”.

Какво се случва с вагината на 20-годишните?

Първите големи промени настъпват след пубертета. Благодарение на хормоните, срамните устни са разширени, интимното окосмение се разраства активно.

След като навърши 20 години тялото на жената е напълно оформено и женските полови хормони са в своя връх.

„Естрогените помагат да се превърнете в майка, както и да поддържате външна и вътрешна красота: вагината е по-сгъната, което влияе върху качеството на сексуалния контакт. Големите количества естроген произвеждат и голям брой лактобацили. Те предпазват вулвата и влагалището от възпалителни елементи”, казва експертът.

Каква е вагината на 30-годишните?

След появата на първото дете мускулите на тазовото дъно и нервните влакна се разтягат (някои от тях използват перинеотомия - отрязване на мускулите на влагалището по време на раждането), понякога дори могат да се скъсат. Трябва да се има предвид, че след това мускулите може да не се възстановят изобщо. Мускулите заздравяват, но се появяват белези. Тъканта на белега е по-малко еластична, което намалява общия тургор и нервните окончания стават по-малко чувствителни. Често се появява уринарна инконтиненция - това е един от ефектите на хипермобилност на уретрата.

За укрепване на мускулите лекарите препоръчват да се правят упражненията на Кегел. Има и други по-радикални методи като лазерно подмладяване на вагината.

„След 30-годишна възраст нивото на естроген е високо, много жени започват репродуктивен период. Някои момичета приемат контрацептиви, които, за съжаление, не винаги влияят положително на вътрешната микрофлора на вагината - появява се сухота, намалява либидото, настъпва и изпускане”, отбелязва гинекологът Светлана Носенко.

„В периода след раждането е важно да се проверяват хормоните, особено тестостерона, който толкова много засяга сексуалното желание. Също така, такива упражнения като vumbilding и укрепване на мускулите на таза ден (в консултация с гинеколог) са полезни за поддържане на качеството на сексуалния живот”, съветва сексологът Евгения Липчинская.

Какво става с вагината на жените, които са между 40 и 50-годишни?

Като се има предвид, че периодът на раждане е отминал, менопаузата вече наближава. През този период трябва да сте внимателни със здравето си.

„След раждането, следващата важна точка е пременопаузата (това е пет до десет години преди менопаузата). По време на пременопаузата тялото започва да произвежда по-малко естроген, който запазва вагиналния колаген и овлажнява вагината, а също така помага да се осигури добро кръвоснабдяване в тази област). Възможно е също изпускането на матката.”, предупреждава Светлана Носенко.

„Много жени изпитват това чувство след като навършат 40 години, а при други може да се случи много по-късно”, казва гинекологът от Тексас Джон Топпил.

Според специалистите, без да се стабилизира нивото на естрогена, вагината става по-тънка и по-малко еластична, а овлажняването е много по-малко. След менопаузата (средната възраст на началото ѝ е 51 години) вагината и клиторът могат да се свият, а кожата на срамните устни да стане по-малко еластична и да промени цвета си. Най-неприятното нещо е вагиналната атрофия, която може да направи секса болезнен. Атрофията на вулвата и вагиналната лигавица се характеризира с изтъняване на епитела, намаляване на вагиналното сгъване, наличие на петехиални кръвоизливи, признаци на възпаление.

Как да поддържате сексуалното си здраве?

Добрата новина е, че тези, свързани с възрастта, промени не трябва да ви карат да се чувствате депресирани или да останете неудовлетворени от сексуалния си живот. Ето какво препоръчват експертите, за да забавите промените или да облекчите симптомите, когато се появят:

Процедури

Експертите предлагат биоревитализация и контурно присаждане с хиалуронова киста с определена плътност - това подхранва лигавицата и може да увеличи G-точката.

Овлажняване

Овлажняването е идеалното решение за жени, които се приближават към менопаузата, или такива, които изпитват вагинална сухота поради временни колебания на естрогена. Това може да ви отърве от болката и дискомфорта.

Допълнителна доза естроген

Крем или естрогенен пръстен може да помогнат за намаляване на сухота и запазване на еластичността на вагиналната тъкан. Въпреки това, за някои жени (например, преживели рак на гърдата), естрогенът не се препоръчва. Определено трябва да поговорите с вашия лекар преди да ги приемете.

Сексът

„Ако спрете да правите секс, вагината става по-твърда и вагиналната тъкан става по-малко еластична”, предупреждават лекарите.

В женските генитални органи се случват точно същите възрастови промени, както в цялото тяло, което трябва да се разбира и приема, а не да се страхувате да обсъждате тази тема с гинеколога си или поне с приятелките си, пише jenata.blitz.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Джангър Джендем Джендъров

    16 11 Отговор

    До коментар #1 от "Торинеца":

    Това не е развращение! Просто е малко банално и скучно.
  • 4 Лорчето от красивия град!!!!!!

    41 11 Отговор
    Вулвата и на колкото години и да е, предназначението и едно и също...!!! Хубаво е да се, разработва всеки.ден,но на всеки не му се отдава...! Коврите знаят най добре как.да я поддържат, дори и възрастни. да са, момченцата тичат.при тях и се унижават да се наричат дядовци...!
  • 5 Венелинкееее

    25 5 Отговор
    Поне подреждай копи/пейста смислено! Моля
  • 6 Алфа Вълкът

    24 14 Отговор
    След като се разпечата започва да се разширява. Става все по-голяма, все по-голяма, все по-голяма, докато не даде фира. После се свива и сраства.

    Коментиран от #12, #21

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 МИЛФ и ГИЛФ О фил

    64 9 Отговор
    "Ако спрете да правите секс, вагината става по-твърда и вагиналната тъкан става по-малко еластична" - ето ЗАЩО им викат "загорели" - защото дращят ))) И да си знаете - дъртите вагини са НАЙ-добре, защото младите надути коврички не си дават зор ама като легнеш с ветеранка, дето знае цялата програма на "Цирк дьо Солей" си е събитие в живота! Винаги ще съм по-спокоен с по-възрастна, отколкото с някоя по-млада! Жените и колите са едно и също - ретро и запазена струва 1000 пъти повече от най-новата ))) Факт!!!

    Коментиран от #55

  • 9 Онур

    42 14 Отговор
    А Синан казва че моята путка била една педя,а миризмата за ебане я усещал още от кошарата.
  • 10 Да бе...!

    13 19 Отговор
    Като вземе дъртата да умре върху тебе, ще стане не цирк, ами погребална агенция и ти що не хванеш някоя дърта бедна, ами богата...? Ти ги разправяй тези на баба си, сметкажия...! Голяма програма, три дупки и едно кило, ако има разбира се лепило С200....и толкова се. щракат тези, че дори не са в менопауза..! 60 г крави.бременни от 30 г младоци...!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 1234

    26 0 Отговор

    До коментар #6 от "Алфа Вълкът":

    Егати, ти процеса го изкара както при звездите. Първо се разширяват и растат докато станат червен гигант, а после се свиват докато станат неутронни звезди.
  • 13 Иво Инджев

    45 10 Отговор
    Скоро не съм си поглеждал вагината , ползвам само анала .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 бай хой

    30 6 Отговор
    като малка си мушка моливче а като стара цинкова кофа.елементарно
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Младок санитар

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "Доктора":

    На тебе, кога ще ти предстои..?!
  • 20 Майло и Сали

    15 7 Отговор
    Това за вулва и млад член, като прочетат, сън не ги хваща, дъртите ромки,...! Опасно е толкова вълнения за баби Яги, нали ви казах, на момченцата от свежи млади вулви не им става...!!!! Кой какво ще да казва, от млада, росна и красива вулва, по хубаво нещо няма на този свят...! Тези момченца са за болно заведение...!!!!

    Коментиран от #38

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Радо

    11 3 Отговор
    А за 60-70 годишните вагини защо нищо не пише??

    Коментиран от #24

  • 23 Какво

    11 0 Отговор
    Става?Вагинясва.Такова става.
  • 24 Дърт коч

    29 5 Отговор

    До коментар #22 от "Радо":

    Приема се, че една жена застарява, когато като клекне на полянката да пикае, мравките започнат да и се катерят по клитора!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 туркиня

    27 4 Отговор
    вагината е за правене на деца дупито е за кеф

    Коментиран от #33

  • 29 Гошо

    19 2 Отговор
    Вени, обичам те! Ти пишеш най-интересните статии в тоя сайт!
  • 30 Пошлост

    12 4 Отговор
    Бихте ли ни осведомили нещо за ануса?
  • 31 Старата Айше при гинеколога

    23 0 Отговор
    ,, Докторе, имам деца, да ми кажеш, дали оная ми работа е девстве,,,! Доктора и казва:Айше, как ще си девствена, твоя отдавна е скъсал бандерола и отпред и отзад,отдолу си като прохода Витиня, ехоооооооо... "!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Курти

    24 4 Отговор
    Редовно здраво чегъртане поддържа вулвата във форма ! Това е истината ! Една жена спре ли секса , минджата и става като обелка от каба чушка и хваща плесен !
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Лорче

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Майло и Сали":

    Ха ха хапчета та та ...!!!

    Коментиран от #39

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Коча

    4 0 Отговор
    Така ме разсмя ,че 5 минути не мога да спра.Бравоссссс!🍲
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Госта

    5 5 Отговор
    А на 80 годишните вагината сигурно е като рибарски ботуш.
  • 43 Кон на празна ясла

    10 1 Отговор
    Любител на порно съм, гледам оня колегата си заровил. главата у минджата, викам си ко търси там този, съкровище да има, едва ли, миризма бол, предполагам, ясна е работата си викам, гледа откъде е излезнал....!!!!
  • 44 Лорчето

    6 2 Отговор
    Не ми помагат хапчетата искам някой да ме жаса отзад ...малко съм грозна но ще си пуснем порно с красиви жени ...

    Коментиран от #46

  • 45 Грозна, грозна, грозна

    4 0 Отговор
    Кво като си грозна, важно минджата ти да е дащна...! Оттървахте се от изродидите си, Злата, Майло и Салито, какво не ви дава мира, аз казах магаре за вас..!!!!!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Експерт

    3 2 Отговор
    Абе Венче, тази статия и подобните на нея каквото общо имат със секса и еротиката!?... Това си е чисто и просто медицинска информация, скучна е, честно. Пиши ни за секс, Вени, за СЕКС!.. И то орално-анален... Ти отлично знаеш как.

    Коментиран от #48

  • 48 Циганско нахален боклук

    3 4 Отговор

    До коментар #47 от "Експерт":

    Ти не знаеш ли как...? Навсякъде само секс ти е в главата, баба ромка не ли те задоволява....? Който. иска още, магарето е избавлението....!

    Коментиран от #49, #50

  • 49 Ха ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Циганско нахален боклук":

    Хапчета та та :)))

    Коментиран от #51

  • 50 Експерт

    4 1 Отговор

    До коментар #48 от "Циганско нахален боклук":

    Хахо, пак ли пощръкля уе!?... Завистлив социопат! Живей си живота и не плюй встрани... и си намери партньорка, че от много ножки тотално си изтрещял. И що ли все роми, възрастни хора и обратни са ти в главата?! Имаш психични отклонения, момченце!

    Коментиран от #53

  • 51 Експерт

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "Ха ха ха":

    Трябват му хапчета със зелена рецепта... или дори жълта...

    Коментиран от #52

  • 52 Може и да

    4 1 Отговор

    До коментар #51 от "Експерт":

    Е застаряло момиченце ...но определено е досадник и психичноболен ,на всяка статия едно и също...
  • 53 Ко викаш?

    2 3 Отговор

    До коментар #50 от "Експерт":

    Противоречиви. твари сте за хапчета и вечно недоволни...! А вие не сте ли завистливи социопати, малко повече...!? Кво да ми се предвижда, като. е така....!!!

    Коментиран от #56

  • 54 SAAB

    2 1 Отговор
    Аде пак ги омагьоса :) и не търпи мнения :)
    Минава с гумата .......веднага !
    Трябва поне семестър да учиш за промените .....не да пишеш басни !
  • 55 777

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "МИЛФ и ГИЛФ О фил":

    Абсолютно правилно! Точна така е!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Мирясайте кратуни..!

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Абе лорче":

    Главните герои, които ги изредих...! Вие търпите ли мнение..??! 🐛🐛🐛🐛
  • 58 бай х

    1 0 Отговор
    като тясна е фингъринг а като сдъртее фистинг.голям кееееееф
  • 59 Цигани

    4 0 Отговор
    Сирене и пъти,колкото и да се мият,все си миришат
  • 60 Пилона

    3 1 Отговор
    Изчуках дъщерите на моите набори, лесно се залъгват и бързо се възбуждат