Last news in Fakti

27 Март, 2019 14:38 30 134 8

Това са най-неочакваните признаци на критично високото кръвно

  • високо кръвно-
  • кръвно налягане-
  • критично-
  • признаци-
  • измерване-
  • хипертония

Как можем да контролираме кръвното си налягане?

Това са най-неочакваните признаци на критично високото кръвно - 1
Снимка: Shutterstock

Повече от 30% от възрастните хора страдат от високо кръвно налягане. Това състояние, известно още като хипертония, създава допълнително натоварване на кръвоносните съдове и жизненоважните органи. Ненавременното откриване на заболяването е особено важно, защото увеличава риска от усложнения, включително инфаркт и инсулт.

Според лекарите, един от симптомите на хипертония може да бъде изтръпване в ръцете или временна липса на чувствителност.

Треперенето обикновено настъпва по време на хипертонична криза, когато налягането надвишава 180/120 mm Hg, което изисква незабавна медицинска намеса. Хипертоничната криза може да доведе до необратими увреждания на кръвоносните съдове.

„Когато кръвното налягане не се контролира, то може да се повиши до такава степен, че да се почувства на физическо ниво. Тези симптоми могат да се влошат и в някои случаи да доведат до внезапна смърт. Трябва незабавно да потърсите помощ от лекар, ако имате мускулни крампи, проблеми с речта, замъглено виждане или загуба на зрението, както и силно главоболие по неизвестна причина“, казват експерти от клиниката Mayo.

Хипертонията дори се нарича "тихия убиец", защото рядко се проявяват силни симптоми и може да бъде фатална, ако не бъде контролирана, казват експерти. Много хора могат да имат високо кръвно налягане, без дори да го знаят.

Експертите подчертават, че ако имате общи симптоми на високо кръвно налягане, включващи главоболие или тежки удари в гърдите, трябва да се консултирате с лекар и да поддържате кръвното си под контрол.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    9 6 Отговор
    Високо кръвно=ниско земно!!! :)))
  • 2 Доди

    7 9 Отговор
    190/90 с чашка ракия и то се сваля !
  • 3 Читателя

    13 4 Отговор
    Що е то високо кръвно, ниска заплата и липса на настроение?
  • 4 660

    12 5 Отговор
    АКО ГАНЯ СПРЕ ЦИГАРИТЕ ЩЕ СИ МАХНЕ ОТ ГЛАВАТА И ГРОЗОТИЯТА И ТЪПОТИЯТА, СЛЕДВАЩИЯТ ЕТАП Е ДА СЕ НАУЧИ ДА НЕ ПРЕЯЖДА / АЛКОХОЛА И КАФЕТАТА СЪЩО СВЕДЕНИ ДО МИНИМУМ, ЧЕ МИ ПИСНА ДА ГЛЕДАМ САМО ГОВЕДА

    Коментиран от #6

  • 5 Димитър Кънев

    10 10 Отговор
    Брей какво не пълно щастие ни сполетя.Цецо вън от парламента.Нямалобирането да е ДУПЕТАТ.Да ама все още е в политиката.Е това е вече непълно щастие.За да се отървем от него значи трябва да се отървем от Бойко.Е време е да се отървем от шайка то ГЕРБ.

    Коментиран от #7

  • 6 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "660":

    Говедар си нали?
  • 7 Иво

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Димитър Кънев":

    Не е ясно какво общо има статията с твойте драсканици, ама карай! Сдухани примати има навсякъде у нас!Трябва да се свиква някак си !
  • 8 Ако, хей

    0 0 Отговор
    Спрете да пишете глупости ! Ненормални ли сте ! Хората с болести търсят мнения от хора , които имат подобни симптоми ! Тук не е мястото за вашите ненормални глупости !