Last news in Fakti

11 Май, 2021 23:44 876 0

Грешки, които допускаме с пържените храни

  • мазнина-
  • пържене

Не използвайте два пъти една и съща мазнина

Грешки, които допускаме с пържените храни - 1
Снимка: Shutterstock

Пържените храни са най-любимите и на малки, и на големи, въпреки общоприетото мнение, че са вредни. Да направиш обаче перфектните понички или пържени картофи се изисква опит и внимателно отношение към целия процес. Топ шефове от цял свят, споделят кои грешки не трябва да допускаме, когато се налага да пържим, съобщават от foodpanda.

Пържене при твърде висока температура

За перфектно хрупкави късчета пържено пиле, се уверете, че мазнината ви е достатъчно загрята. Нормалната температура трябва да бъде около 140-160 градуса. Всичко над това ще направи храната ви изгоряла отвън и сурова от вътре.

Пържене при твърде ниска температура

Инвестирайте в термометър, когато ще пържите вкъщи, за да сте сигурни, че температурата ви е винаги правилна.

Използване на грешна мазнина

Избягвайте олио от авокадо и зехтин, защото те имат ниска точка на термична обработка

Прекалено много пържене наведнъж

Подобно на лентата от бекон, или почти всичко друго, не искате да натрапвате в тигана. Всичко се нуждае от пространство, за да се движи и да се готви правилно. Може да се изкушите да хвърлите много неща наведнъж, но вместо това направете няколко малки партиди, така че всичко да се готви равномерно.

Пържени парчета, които са твърде големи

Французите са богове на идеалните размери за продукти, които ще се пържат. Нарязването на храната на половина може да намали скоростта на готвене с четири пъти и да стане по-вкусно.

Използване на мазнината по няколко пъти

Не планирайте да използвате повторно мазнината. Използването на остатъчна мазнина не само прави по-силна храната, но и разваля вкуса.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА