Пърженето на яйца изглежда лесно, но неведнъж сме се сблъсквали с разочароващ резултат: разпадащо се яйце в тигана и гумен вкус заради прекалено много мазнина. Кейтлин – кулинарен ентусиаст и създател на блога Modern Vintage Cooking – споделя, че напълно избягва маслото и олиото при пържене на яйца, защото според нея това води само до „излишна бъркотия“. Вместо това тя залага на съвсем малко вода.
„Открих, че има и друг начин – нарича се „пържене на пара“. Може да се прилага с всякакви храни, но е особено подходящ за яйца“, обяснява Кейтлин. „Това е нещо като комбинация между поширане (също любим мой метод, но малко по-сложен) и пържене.“
Макар на пръв поглед да звучи странно, често именно излишното количество мазнина води до преварено, мазно и загоряло яйце. Друга честа грешка е опитът да обърнем яйцето, за да сготвим и горната част – нещо, което рядко завършва добре, особено сутрин, когато бързаме за закуска.
Тук идва ролята на водата: когато я добавим в горещ тиган, тя се изпарява и образува пара, която нежно готви яйцето отгоре. Така избягваме загар и гумен белтък, а жълтъкът остава идеално мек, без да се налага обръщане, пише Express.
Методът „пържене на пара“ е изключително лесен и, щом го усвоите, ще си осигурявате перфектно яйце всеки път – за под 5 минути и с минимално усилие.

Какво ви е необходимо?
-
1 ч.л. вода
-
1 яйце
-
тиган с капак
-
готварски спрей (или леко намазване с четка)
Стъпка по стъпка:
-
Загрейте тигана на умерено силен огън и напръскайте с малко готварски спрей. Разбийте яйцето предварително в малка купа, ако го предпочитате бъркано.
-
Щом тиганът се нагорещи, изсипете внимателно яйцето в него. Оставете да се стегне леко – около минута, докато белтъкът започне да побелява, но още не е напълно готов.
-
Полейте по ръба на тигана една чаена лъжичка вода, намалете котлона и сложете капака.
-
Оставете яйцето да се готви на пара още една минута. Свалете капака – яйцето е готово за сервиране: с идеално сготвен белтък и златист, мек жълтък.
С този лесен трик няма да ви се налага да чистите загорял тиган или да се борите с прекалено мазни яйца. Опитайте и ще се уверите, че с малко вода можете да приготвите най-добрата закуска за нула време!
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Усмихнат
14:43 07.07.2025
3 1488
14:44 07.07.2025
4 Факти
14:54 07.07.2025
5 Зевс
14:55 07.07.2025
6 Яяяя да видим
Коментиран от #9
14:59 07.07.2025
7 А, защо, бе,
Един идиот им казал, че мазното било вредно и милиарди овце хукнаха да зачеркнат мазнините от диетата си!
Не сами, че не са вредни, но особено животинските мазнини, да, да, точно свинската мас и маслото, са жизнено необходими!
Коментиран от #8
15:10 07.07.2025
8 Механик
До коментар #7 от "А, защо, бе,":
Това е точно така, но на облъчените шилета не може да им го обясниш. Понеже те слушат каквото им каже телевизора, ядат когато им каже телевизора и до тоалена не ходят без да видели какъв код е дал телевизора.Няма д а говорим, че шилето дори няма да обърне внимание, че тука уж пръжели без масло, ама в началото пръскат "готварски спрей".
Също така, шилето не прави разлика между варено и пържено, защото не знае какво отличава процесите.
Шилето не знае, че ако загреем масло до 100-130 градуса и сложим в него някакъв продукт, то продуктът ще се СВАРИ, а няма да се изпържи.
Шилето обожава да си купува продукти на които пише "био", нищо че са брани от същата леха от която и другите д ето не са био, ама за 3 пъти по-евтини.
15:31 07.07.2025
9 Последния Шоп
До коментар #6 от "Яяяя да видим":
Това се нарича " Яйца по Панагюрски" .В малко вода в тигана се чукват яйцата,слагат се върху киселото мляко в чинията и се заливат с мазнина от масло с червен пипер.Открила Топлата вода ,домакинята и Кулинарен ентусиаст !!!
16:04 07.07.2025
10 Ива
16:08 07.07.2025
11 Гонзовица
17:31 07.07.2025
12 Ламята
Има много други мазнини и с малко вода става но покритието на тигана трябва да е незалепващо.Може да се изпърже и на Слънце.
20:58 21.10.2025