Домакиня сподели вкусен трик как да изпържим яйцата без олио

7 Юли, 2025 14:31 3 019 12

  • яйца-
  • яйца на очи-
  • пържени яйца-
  • пържене-
  • готвене

За целта тя използва само малко вода

Домакиня сподели вкусен трик как да изпържим яйцата без олио - 1
Снимки: Shutterstock

Пърженето на яйца изглежда лесно, но неведнъж сме се сблъсквали с разочароващ резултат: разпадащо се яйце в тигана и гумен вкус заради прекалено много мазнина. Кейтлин – кулинарен ентусиаст и създател на блога Modern Vintage Cooking – споделя, че напълно избягва маслото и олиото при пържене на яйца, защото според нея това води само до „излишна бъркотия“. Вместо това тя залага на съвсем малко вода.

„Открих, че има и друг начин – нарича се „пържене на пара“. Може да се прилага с всякакви храни, но е особено подходящ за яйца“, обяснява Кейтлин. „Това е нещо като комбинация между поширане (също любим мой метод, но малко по-сложен) и пържене.“

Макар на пръв поглед да звучи странно, често именно излишното количество мазнина води до преварено, мазно и загоряло яйце. Друга честа грешка е опитът да обърнем яйцето, за да сготвим и горната част – нещо, което рядко завършва добре, особено сутрин, когато бързаме за закуска.

Тук идва ролята на водата: когато я добавим в горещ тиган, тя се изпарява и образува пара, която нежно готви яйцето отгоре. Така избягваме загар и гумен белтък, а жълтъкът остава идеално мек, без да се налага обръщане, пише Express.

Методът „пържене на пара“ е изключително лесен и, щом го усвоите, ще си осигурявате перфектно яйце всеки път – за под 5 минути и с минимално усилие.

Какво ви е необходимо?

  • 1 ч.л. вода

  • 1 яйце

  • тиган с капак

  • готварски спрей (или леко намазване с четка)

Стъпка по стъпка:

  • Загрейте тигана на умерено силен огън и напръскайте с малко готварски спрей. Разбийте яйцето предварително в малка купа, ако го предпочитате бъркано.

  • Щом тиганът се нагорещи, изсипете внимателно яйцето в него. Оставете да се стегне леко – около минута, докато белтъкът започне да побелява, но още не е напълно готов.

  • Полейте по ръба на тигана една чаена лъжичка вода, намалете котлона и сложете капака.

  • Оставете яйцето да се готви на пара още една минута. Свалете капака – яйцето е готово за сервиране: с идеално сготвен белтък и златист, мек жълтък.

С този лесен трик няма да ви се налага да чистите загорял тиган или да се борите с прекалено мазни яйца. Опитайте и ще се уверите, че с малко вода можете да приготвите най-добрата закуска за нула време!


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Усмихнат

    21 1 Отговор
    По разумния "трик" е да си сварим яйцето. Така избягваме всички тия излишни манипулации. Пък и няма нужда от миене на тигани, капаци и следене на процеса на готвене. Тук важи поговорката: Защо трябва да е просто, като може да бъде сложно?
  • 3 1488

    12 0 Отговор
    то не било Домакиня, а Помакиня
  • 4 Факти

    11 0 Отговор
    Между другото , това не е “откритие” на кейтлин !
  • 5 Зевс

    8 1 Отговор
    В тази жега моите се опържиха още в гащите :)
  • 6 Яяяя да видим

    9 1 Отговор
    По добре булени(поширани) яйца подправени с олио, червен пипер магданоз и сиренце!

    Коментиран от #9

  • 7 А, защо, бе,

    18 0 Отговор
    Защо да е без олио, бе, глупаци???
    Един идиот им казал, че мазното било вредно и милиарди овце хукнаха да зачеркнат мазнините от диетата си!
    Не сами, че не са вредни, но особено животинските мазнини, да, да, точно свинската мас и маслото, са жизнено необходими!

    Коментиран от #8

  • 8 Механик

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "А, защо, бе,":

    Това е точно така, но на облъчените шилета не може да им го обясниш. Понеже те слушат каквото им каже телевизора, ядат когато им каже телевизора и до тоалена не ходят без да видели какъв код е дал телевизора.
    Няма д а говорим, че шилето дори няма да обърне внимание, че тука уж пръжели без масло, ама в началото пръскат "готварски спрей".
    Също така, шилето не прави разлика между варено и пържено, защото не знае какво отличава процесите.
    Шилето не знае, че ако загреем масло до 100-130 градуса и сложим в него някакъв продукт, то продуктът ще се СВАРИ, а няма да се изпържи.
    Шилето обожава да си купува продукти на които пише "био", нищо че са брани от същата леха от която и другите д ето не са био, ама за 3 пъти по-евтини.
  • 9 Последния Шоп

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Яяяя да видим":

    Това се нарича " Яйца по Панагюрски" .В малко вода в тигана се чукват яйцата,слагат се върху киселото мляко в чинията и се заливат с мазнина от масло с червен пипер.
    Открила Топлата вода ,домакинята и Кулинарен ентусиаст !!!
  • 10 Ива

    4 0 Отговор
    Малко олио в тигана, яйцата, след минута бучка масло, капак и след 2-3 минути яйцата са готови. Вадя ги от тигана, маслото с малко червен пипер, заливам с маслото яйцата, които слагам върху кисело мляко с чесън или върху картофено пюре. Не обичам магданоз, но тези, които обичат магданоз или копър може да си поръсят.
  • 11 Гонзовица

    1 0 Отговор
    На снимката са мойте гърди преди силикона
  • 12 Ламята

    0 0 Отговор
    Може да се изпърж.без олио да.
    Има много други мазнини и с малко вода става но покритието на тигана трябва да е незалепващо.Може да се изпърже и на Слънце.