23 Април, 2019 21:06 2 803 6

Тайните за здрава и блестяща кожа са…

  • кожа-
  • стареене-
  • бръчки-
  • жени-
  • възраст-
  • стареене-
  • красива кожа-
  • съвети-
  • грижи

Има различни трикове, с чиято помощ всеки може да направи чудеса, издава дерматоложка

Тайните за здрава и блестяща кожа са… - 1
Снимки: shutterstock

Всяка жена иска кожата ѝ да бъде красива и да изглежда добре, но с години телата ни неизбежно се променят, защото остаряваме. Най-осезаемо това се случва с кожата ни. Тя постепенно започва да губи жизнеността, еластичността и младежкия си вид. Можем ли обаче, да забавим този процес? Какво трябва да се направи, за да сме сигурни, че без значение от годините, кожата ни ще изглежда здрава и сияйна?

Отговорите на тези въпроси, както и някои практически съвети, дава руската дерматоложка и козметик Инара Степанова.

„Без съмнение трябва да отбележим, че състоянието и външният вид на лицето са много важни за жените, тъй като тя показва признаци на стареене по-рано, отколкото при силния пол”, обяснява Степанова.

Причината е много проста — жените имат по-чувствителна кожа, докато мъжете имат по-дебела и плътна кожа. При тях кожата също се подсилва от космените фоликули, от които брадата расте и не позволява толкова бързо да им се появят бръчки. Затова понякога лицето на мъжа не може да издаде годините му.

Стареенето на кожата на лицето (и при мъжете, и при жените) не е задължителен знак за много натрупани години. Това понякога се дължи на загуба на еластичността на кожата, задълбочаване на експресивните линии и намаляване на способността на кожата да задържа молекулите на водата, така че кожата става по-суха, тънка, чувствителна и губи еластичност. Всичко това се дължи на намаляването на естественото образуване на колаген, еластин и хиалуронова киселина в кожата. Притеснително е, че кожата се влияе и от намаляването на нивото на женския хормон естроген в тялото на жената.

Но защо една дама от петдесет години има приятно, гладко лице, на което няколко бръчки около очите дават само повече чар, а другото лице на младо момиче вече е покрито с по-дълбоки бръчки?

Просто при първото, естествените процеси на стареене на кожата протичат по-бавно, отколкото в други — това е предварително определено генетично. Природата заема своята програма във всеки един от нас, така че майката и дъщерята ще имат същите признаци на стареене.

Но не се притеснявайте. Можем да противодействаме на стареенето на кожата без значение какви са факторите на околната среда или гените.

Ето няколко тайни, които козметичката издава, за постигане на хубава, здрава и сияйна кожа:

Например, предпазвайки кожата от вредните ефекти на ултравиолетовото излъчване от слънцето. Не е трудно да се направи това, тъй като има много добри слънцезащитни продукти на рафтовете на аптеките, остава само да изберете най-подходящия за себе си.

Също така е важно за здравето на кожата да не се пуши, да се предпазва лицето от химическо увреждане и неправилна, агресивна грижа. Въпреки това, в такива ситуации способността на човешката кожа да се адаптира към увреждане е важна — тя е генетично програмирана.

„Разбира се, има много други теории за стареенето на кожата, например, че стареенето е свързано с натрупването на свободни радикали и крайните продукти на метаболизма”, казва дерматологът.

Козметичката Степанова подчертава още, че една жена може да направи много, за да изглежда кожата ѝ свежа, нежна, гладка и приятна, независимо от датата на раждане, посочена в нейния паспорт. За да направите това, трябва да овладеете гореизложените техники за правилна грижи за стареещата кожа. И най-важното — те да станат ежедневен навик.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЪЛНА БЕЗМИСЛИЦА ..

    10 1 Отговор
    Не ползвайте нищо от рафтовете на аптеките и магазините , защото всичко е химия, ДОВЕРЕТЕ СЕ НА ПРИРОДАТА И ЩЕ ИЗГЛЕЖДАТЕ МЛАДИ!
  • 2 Мосак фонсека

    1 2 Отговор
    На пена не и трябва хубава кожа ,ТЯ е пилотка и бедиджърка.
  • 3 Лорчето от красивия град!!!!!!

    2 2 Отговор
    Хабсолютно не се притеснявам за кожата, дали ще е млада или стара, защото всичко ще стане зиян пък.и не съм жена с леко поведение, с една дума все ми е едно....!!!!
  • 4 Хасан

    1 4 Отговор
    Най-изпитания метод за здрава кожа е семенната течност.
  • 5 Дама

    1 1 Отговор
    Доколкото разбирам от тази статия , голямата тайна е в това да ползвме слънцезащитни кремове и да не пушим така ли.??? Голямо откритие....... Пак разни безсмислени и безполезни статии!
  • 6 животно

    2 2 Отговор
    Като станете на 40г. заприличате на крокодил и всичко става по естествен път!
    Кожата ви се превръща в плочки, озлобявате, се порастват ви зъбите и придобивате нрава на крокодил! Зъл крокодил, не като оня в реката! Като започне да спира мензиса, става СТРАШНО! Всичко БЕГА, бате, БЕГА, да се спасява........УЖАССС!!