Last news in Fakti

28 Април, 2019 13:20 4 754 7

Какво е значението на цветовете при великденските яйца

  • цветове-
  • великден-
  • значение-
  • символика-
  • великденски яйца-
  • яйца

Червеното символизира божествената любов и надеждата

Какво е значението на цветовете при великденските яйца - 1
Снимки: shutterstock

Най-големият православен християнски празник - Великден, е свързан неотменно с пъстрите, шарени яйца. Но какво означава всеки цвят?

Освен че ние самите боядисваме яйца, също подаряваме и разменяме с роднини и приятели. Всеки е вложил отношение и чувства в подготовката, но дали знаем наистина какво символизират цветове и формите, с които украсяваме.

Цветовете могат да бъдат различни - жълто, синьо, лилаво, червено, тюркоаз, зелено и други. Който и цвят да изберете, целта е една и съща - да се зарадват децата и да покажем как вярваме в новия живот, пише сайтът е-здравей. Великден е приеман като най-светъл празник.

Но знаете ли, че всеки цвят на великденските яйца си има своето значение?

Какво е значението на цветовете при великденските яйца

Ето какво означават цветовете:

- Черен - вечност
- Жълт - светлина, щастие
- Червен - божествена любов, надежда
- Кафяв - щастие
- Бяло - чистота, невинност
- Оранжев - издръжливост и сила
- Зелен - растеж
- Розово - надежда и истина
- Синьо - здраве

Също така, и фигурите върху яйцата имат своето символично значение:

- Кръг около яйцето - вечност
- Точките са сълзите от Мария
- Триъгълник е символ на Св. Троица.

Като декоративни елементи, които са станали част от великденската традиция, служат пилета, зайци, петли.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бачо Киро

    3 1 Отговор
    Мхм, с тая разлика, че яйцата впоследствие се омешват с християнския Пасха/Великден и чак през 19в започват да се дават на децата, вместо на местния лорд или църквата. В началото са били давани пък на бедните,които не са можели да си позволят месо.
  • 2 Емил

    1 3 Отговор
    Християнство и пасха?! Нещо си се омотал! Още по-малко яйца и зайци! Възкресението (най-святия Християнски празник) няма нищо общо с пасха, пролет, плодородие и тем подобни простотии! Това е демонстриран завършек на човешкото в живота и прехода към Божественото!

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 3 Бачо Киро

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Пасха няма общо с християнството? Я вземи го обясни на гърците, да си преименуват названието за Великден, нищо, че твоята църква е подчинена на тяхната... Може първоначално да е била посветена на еврейския Изход от Египет и краят на робството, но от 50те години на 1ви век до ден днешен Пасха е названието на Възкресението на латински и гръцки. Каква пролет и плодородие и Пасха? Нямаш никаква идея какво означава... За зайците и яйцата си прав.
  • 4 Бачо Киро

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Яйцата, да не говорим пък за зайците, впоследствие (през средновековието) се омешват с празника, а във варианта с яйцата за децата съществува от 19 век. Добре е да четеш какво се пише, а ако не си разбрал - Интернет имаш, не е трудно.
  • 5 Бачо Киро

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    За завършека на човешкото и прехода към божественото пък въобще няма да те почвам, като ти гледам слабите знания, хем се пишеш вярващ като гледам... Особено като гледам 2000 години по-късно баснята за Христос как е направила хората по-свестни... Приказка за селяни преди 2000 години баламосва уж по-умни хора в 21 век... Човек обича да вярва в нещо и вярата сама по себе си не е нещо лошо. Когато обаче я ползваш чрез дадена религия за да командваш маси от хора и за определени цели, тогава вече е нещо друго. Между другото, ей така, заради самата дискусия, как така Синът на Бог попада в Ада преди да възкръсне? Той, направил ултимативната жертва? Че каква надежда имате тогава вие за Рая? Айде, със здраве да си разсъждаваш...
  • 6 Диамантената ръка

    2 1 Отговор
    Само червеното яйце има значение.
  • 7 гост

    3 1 Отговор
    Боядисването на яйца е езичество(келтски обичай).