29 Април, 2019 20:33 26 559 39

Цяла година мъж яде само картофи и ... (СНИМКИ)

  • въглехидрати-
  • хранителен режим-
  • здраве-
  • диета-
  • експеримент-
  • картофи

Знаете ли, че можете да отслабнете като ядете само нишестени въглехидрати?

Сигурно сте чували едни и същи съвети за диети и режими през годините. Ако искате да отслабнете, трябва да намалите консумацията на въглехидрати, особено на скорбялата, като тестени изделия, ориз и картофи. Но знаете ли, че можете да отслабнете като ядете само нишестени въглехидрати?

Представете си, че ядете само картофи за една седмица. А сега си представете, че ядете само това в продължение на година.

В началото на 2016 г. теглото на Андрю Тейлър , който е на 36 години, надхвърля 330 паунда (около 150 кг). За да отслабне, той реши да приложи една радикална идея - през цялата година да не яде нищо друго освен картофи. Работи ли? Изненадващо, но да! През 2016 г. Андрю, който яде по един картоф дневно, губи зашеметяващите 100 паунда (около 45 кг). Но какво вдъхновява австралиеца за толкова странен гастрономически експеримент?

На уебсайта си SpudFit.com Тейлър твърди, че повечето хора не приемат диетата му и че някой клоун, който просто прави нещо лудо и нездравословно, за да получи съмнителна мимолетна слава. Но, според него, това мнение е много далеч от истината.

Тейлър е бил каяк-маратонец, докато здравето му не се влошава. За да се отърве от наднорменото тегло, той се консултира с лекар за отслабването чрез картофена диета и изненадващо му дава зелена светлина. Трябва да се отбележи, че такава диета, като правило, предизвиква големи съмнения сред специалистите.

Аргументи за и против
Един от най-важните аргументи срещу картофената диета е че те не съдържат достатъчно протеини, а това води до факта, че по време на загуба на тегло човек неизбежно ще губи мускулна маса. Други експерти твърдят, че логиката на диетата на Тейлър е подвеждаща. Вие ще отслабнете с почти всяка диета, ако консумирате по-малко калории, отколкото изгаряте. Ето защо някои хора намаляват теглото си, дори докато ядат по една пица дневно. Те просто ядат по-малко.

Но има специалисти, които одобряват диетата на Тейлър. Казват, че картофите са добра храна, защото са богати на въглехидрати, фибри, нискокалорични са, съдържат редица витамини и други полезни елементи.

Самият Тейлър настоява, че именно картофената диета го прави по-здрав.

"Здравето ми продължава да се подобрява. Имах висок холестерол, но сега е нисък, кръвното ми налягане е спаднало, както и нивото на кръвната захар. Експертите смятат, че този ефект е по-скоро резултат от загубата на тегло, а не заради картофите. След като сваля доста килограми, Андрю продължава да споделя опита си в интернет.

Тейлър категорично не съветва посетителите на сайта си да следват примера му сляпо. Той признава, че всяка диета е чисто индивидуална, така че такива експерименти са неприемливи без специален преглед и консултация с лекари.

Оптимална диета
Изглежда, че споровете за опасностите и ползите от различните диети няма да свършат никога. Въпреки това, учените през последните години все по-често стигат до заключението, че моно-диетите, включително и тези от картофи, въпреки че са ефективни по отношение на намаляването на теглото, не са безопасни за здравето. Диетата трябва да бъде балансирана. През последните осем години са проведени 41 изследвания на различни диети. Най-оптималната и призната е средиземноморската диета, която включва диета, богата на риба, зехтин, ядки, зеленчуци и плодове. В нея се ограничава използването на мляко и червено месо. Не е типично за свръхбърза загуба на тегло, но резултатите от нея продължават по-дълго време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДД

    60 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Андрю, който яде по един картоф дневно
    с един картоф дневно чак отслабнал? ти да видиш. с полвин да но цял картоф

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 JPower

    75 3 Отговор
    Тъкмо научихме магарето да не яда, то взе че умря...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Лора

    15 20 Отговор
    Някой се хвали, че яде агне, луканки и ,, патки,,, но пак ще иде при дявола с казаня, дори и да пренебрегва картофите, които, днес отивам в магазина, няма картофи, изкупени за празниците....!Целият свят обичат картофи, съдържат полезни белтъчини...!!!
  • 6 Радо

    31 12 Отговор
    Някои по-космати сортове картофи са много пълни с белтъчини.
  • 7 Айде бе

    11 3 Отговор
    Това е реклама на ЧЕРВЕН КОМПИР . Зелените картофи са по-ефективни. Питайте бе, хора!
  • 8 Тото

    36 5 Отговор
    Аз ядох по три ябълки в продължение на 20 дни, и като си направих изследвания лекарят ми каза, че съм щял пукна
  • 9 Eleonora

    20 2 Отговор
    Естествено, че картофите са супер за диета, съдържат много калий, който спомага за обезводняването на организма. Съдържат и вит.с, който задвижва изгарянето на мазнините. Въглехидратите и баластните вещества в картофите засищат за дълго време=>кръвната захар се покачва бавно=>има нужда от малко инсулин=>липсват атаки на глад.
  • 10 Рамбо

    17 5 Отговор
    Тоя сигурно го клопат картофи и по задните му части !!!
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 2 Отговор
    "Рече Бог: да сътворим човек по Наш образ, (и) по Наше подобие" (Бит. 1:26). Човешкият организъм е една сложна система с големи възможности за саморегулиране, но за беда, ние непрекъснато нарушаваме баланса и се осланяме на фармацевтичната промишленост на която всъщност сме крайното звено.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 К.К.

    18 1 Отговор
    С един 250 грамов картоф дневно нормален човек ще губи по над 200гр тегло дневно. А тоя е бил 150кг трябва да губи повече тегло дневно, не е бил само на един картоф.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 vasik atanasova

    5 5 Отговор
    ами човека е намерил правилния път за себе си
  • 16 Николай

    35 3 Отговор
    Ако я караш само на хляб и вода също ще отслабнеш. Ако включиш и две смени хамалък на обекта с торби цимент по 50 кила резултата ще е невероятен.
  • 17 Николай

    28 3 Отговор
    Те преди 2-3 дена писаха за един дето отслабнал 35 кила като 3 месеца пил само бира. В махалата има двама, трима алкохолици дето я карат само на водка с вода и те са слаби като клечки за зъби.
  • 18 Антифашист

    15 3 Отговор
    За мен това е крайност. Хайде замислете се сега, как ще се чувства горкият Андрю, ако не яде картофи, дори и само за ден. Всяка крайност води до изграждането на зависимост, както и всякаква зависимост предизвиква своево рода абстиненция. Храната не е вредна, независимо, каква е, вреден е само съвременният начин по който се приготвя от повечето хора. Аз например не ям никакъв хляб от магазина, а само хляб от тъмно пълнозърнесто брашно и вода, който си приготвям сам. Става твърд като камък и да иска човек неможе да прекали с него. Забелязал съм, че така изяждам кг брашно за около седмица, а преди ядях половин хляб на ден. Има хора изяждащи и по един хляб на ден, особено ако е топъл. Замислете се колко много енергия отделя тялото ви за преработката на такова количество хляб. Защо мислете човек се чувства отпаднал, като преяде.
  • 19 Дяца и пачки

    12 1 Отговор
    Един яде картофи, друг яде друго, така е било, така и ще бъде по света и у нас...!
  • 20 Garrincha

    13 3 Отговор
    По-добра идея е да заместим хляба с картофи или ориз, захарта с мед, свинското с телешко или риба, и да наблегнем на плодовете и зеленчуците !

    Коментиран от #21, #38

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Доктор Охболи

    11 2 Отговор
    Само на картофи, или само на каквото и да било друго, може и да отслабнеш, но ще си докараш друга беля на главата. Липсата на витамини няма да я замениш със стиропор....
  • 23 Garrincha

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Лорчето":

    Смяташ, че производството на хляб е по-евтино от картофите или ориза !?!?

    Коментиран от #24

  • 24 Ами да...

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Garrincha":

    Един кг картофи са 1.80 на този етап, ще ги изям за един ден, един хляб 1.20 ще го ям цяла седмица,ти направи сметката..! Явно не пазаруваш..!Някои пазаруват на едро, аз нямам тази възможност...! Иначе съм добър клиент, на това никой не може да ме обори...!

    Коментиран от #25

  • 25 Garrincha

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ами да...":

    :))) Колкото и да ти се струва чуждо, някои хора сеят картофи … разни селяни, като мен, които обичат земята … айде, ориза не е за нашите ширини ... пък и да оценяваш здравето си на 4.20 на седмица … иначе, си добър клиент … и колко има като теб ...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Те хората на село знаят

    6 2 Отговор
    Най-важното е да не ядеш нищо от магазина.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бай хой

    3 5 Отговор

    До коментар #29 от "МАНЬО":

    Манчо ти виж в момента действащата купонна система. Колко са безработните. Колко са на социални помощи? А застани до касата в магазина и виж колко от работещите плащат с купони. Нещо май паричките недостигат до робите.

    Коментиран от #33

  • 31 Реалист

    5 6 Отговор

    До коментар #29 от "МАНЬО":

    Хахахахаххаа - вярно че тогава само можехме да си мечтаем за това да влезеш в супера и да напазаруваш. Беряхме "плодовете" на строежа на социализЪма. А режима на тока "дискотека" - 2 часа има - 2 часа няма. И ако имаш малко дете се чудиш как да го стоплиш в панелка без проектирани комини. Почти ГОЛОДОМОР...
  • 32 Като си родена

    1 1 Отговор
    Дребно и вредно и на стари години безмозъчно,изхода е само един...в главата и само атрибути,сиган....
  • 33 МАНЬО

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Бай хой":

    това че си МЪРЗЕЛИВ и предпочиташ да си чешеш слабините като ПАЗАЧ за минимална заплата и купони за храна с които да напазаруваш олио на съпругата от Кауфланд не значи че всички са като теб! Не мисли че времето е спряло за всички като за теб на 10.12.1989г.
  • 34 ФАКТ

    3 2 Отговор
    Енергия 322 kJ (80 kcal)
    Въглехидрати 17.49 g
    Нишесте 15.29 g
    Захари 0.82 g
    Сукроза 0.17 g
    Глюкоза 0.31 g
    Фруктоза 0.26 g
    Лактоза 0 g
    Малтоза 0 g
    Галактоза 0 g
    Влакна 2.1 g
    Мазнини 0.09 g
    Наситени 0.025 g
    Трансмазнини 0 g
    Мононенаситени 0.002 g
    Полиненаситени 0.042 g
    Холестерол 0 mg
    Белтъчини 2.05 g
    Вода 79.25 g
    Пепел 1.11 g Витамини
    Витамин A 0 μg (0%)
    α-каротин 0 μg
    β-каротин 1 μg (0%)
    Тиамин (B1) 0.081 mg (7%)
    Рибофлавин (B2) 0.032 mg (2%)
    Ниацин (B3) 1.061 mg (7%)
    Пантотенова к-на (B5) 0.295 mg (6%)
    Пиридоксин (B6) 0.298 mg (23%)
    Фолиева к-на (B9) 15 μg (4%)
    Кобаламин (B12) 0 μg (0%)
    Витамин C 19.7 mg (22%)
    Витамин D 0 μg (0%)
    Витамин Е 0.01 mg (0%)
    Витамин K 2 μg (2%)
    Ликопен 0 μgи
    Витамин A 0 μg (0%)
    α-каротин 0 μg
    β-каротин 1 μg (0%)
    Тиамин (B1) 0.081 mg (7%)
    Рибофлавин (B2) 0.032 mg (2%)
    Ниацин (B3) 1.061 mg (7%)
    Пантотенова к-на (B5) 0.295 mg (6%)
    Пиридоксин (B6) 0.298 mg (23%)
    Фолиева к-на (B9) 15 μg (4%)
    Кобаламин (B12) 0 μg (0%)
    Витамин C 19.7 mg (22%)
    Витамин D 0 μg (0%)
    Витамин Е 0.01 mg (0%)
    Витамин K 2 μg (2%)
    Ликопен 0 μg
    Минерали
    Калций, Ca 12 mg (1%)
    Желязо, Fe 0.81 mg (10%)
    Магнезий, Mg 23 mg (6%)
    Фосфор, P 57 mg (8%)
    Калий, K 425 mg (9%)
    Натрий, Na 6 mg (0%)
    Цинк, Zn 0.3 mg (3%)
    Мед, Cu 0.11 mg (12%)
    Манган, Mn 0.153 mg (7%)
    Селен, Se 0.4 μg (1%) 0.4 μg (1%)
    Аминокиселини
    Триптофан 0.021 g
    Тр
  • 35 гост

    6 1 Отговор
    Като ядеш една храна доказано отслабваш. Правени са опити с хляб , 30 дена доброволци са яли само хляб и са отслабнали. Но само хляб и нищо друго. На третия ден не искаш и да погледнеш. Та така и с картофите. Ако искаш яж само пържоли пак ще стане. Но пак подчертавам нищо друго.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Андрей Тиртха

    1 1 Отговор
    Учителят Петър Дънов прави списък с 20 продукта от природата, които според него помагат за различни физически и психически болежки. Ето кои са и за какво помагат:

    1. Магданозът лекува болки и неудобства в стомаха.
    2. Тиквата успокоява нервната система преди изпити или важни събития.
    3. Вареният зрял боб лекува бъбреци.
    4. Лимонът активизира човешката дейност. Носи усещане за сила и енергия.
    5. Копривата запазва пигментацията на косата и забавя побеляването й.
    6. Ябълката е плодът на красотата, затова Петър Дънов я препоръчва на дамите.
    7. Динята е плод, който можете да си хапвате при носталгия, загуба на настроение и желание за активност.
    8. Грахта влияе на хубавия и равномерен тен на кожата.
    9. Патладжаните навяват самоувереност.
    10. Пъпешът е за онез от вас, на които им се налага да проявяват разбиране, търпение и такт.
    11. Смокини – естествен строител на имунната система.
    12. Прасковите са нежен лечител на стомашни раздразнения.
    13. Кайсиите ще ви помогнат при болести на черния дроб и анемия.
    14. Цвеклото, особено захарното, помага при проблеми с очите.
    15. Орехите са най-силния мозъчен стимулатор.
    16. Оризът помага да се съсредоточите. Препоръчва се и при медитация или продължително наблюдение.
    17. Черешите носят добро настроение и подобряват кръвообращението.
    18. Доматите също влияят благотворно на кръвта.
    19. Картофите ви карат да се чувствате удовлетворени.
    20. Лещата бори късогледството.
  • 38 Антифашист

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Garrincha":

    И това също е крайност. Ще заместим захарта с мед, меда със сок от агаве, а агавето, което е полезно само в супер минимални количества с какво, ще заместим? Ако меда беше полезен, диабетиците щяха да си го хапват на корем.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.