Last news in Fakti

7 Май, 2019 19:46 16 005 14

6 храни, които водят до деменция

  • мозък-
  • мозъчна дейност-
  • храни-
  • вредни-
  • здраве-
  • съвети-
  • увреждат-
  • деменция

Това заболяване заплашва да се превърне в убиеца на XXI век

6 храни, които водят до деменция - 1
Снимки: shutterstock

До 2030 г. деменцията може да засегне повече от 65 милиона души по целия свят, сочат данни от скорошни медицински изследвания. За щастие можем да намалим риска от това опасно заболяване, като избягваме определени храни.

В ежедневното ни меню попадат множество продукти, които, в прекомерни количества, повишават драстично риска от опасни заболявания, сред които и тези на мозъка.

Честата консумация на тези храни влияе негативно на нормалното функциониране на мозъка, а най-ясните симптоми за това са забавените реакции, разсеяността, липсата на концентрация, та дори и объркването и депресията.

Вижте кои храни са особено опасни за мозъка и повишават риска от деменция:

Рафинирана захар

Бялата захар е сред най-опасните продукти за нашето здраве. Тя може и да не ни убие, но допринася много за наднорменото тегло, както и за развитие на болести като диабет и разбира се проблеми с паметта.

Напитки с добавена захар

Те нямат почти никаква хранителна стойност, но за сметка на това са с много високо съдържание на захар. Редовната им консумация може да доведе до редица нарушения в организма, включително диабет тип 2, високо кръвно налягане, повишен холестерол и Алцхаймер (или деменция). Доказано е, че те намаляват способността за възприемане на информация, увреждат паметта и спират образуването на нови неврони.

Бира

Ако се пие в твърде големи количества, особено от хора в напреднала възраст, бирата утроява риска от поява на деменция.

Храни с преработени въглехидрати

Те се съдържат в продукти като белия хляб и различни тестени изделия. Те не са непременно сладки на вкус, но много бързо се разграждат при поглъщане. Причината за това е, че при обработката им се премахват всички влакна и хранителни вещества от суровото зърно. Ето защо прекомерната консумация на храни с високо съдържание на такива въглехидрати може да доведе до повишаване на нивата на кръвната захар, затруднения в работата на мозъка и загуба на памет.

Транс-мазнини

Транс-мазнините са резултат от синтеза на натурални масла и са сред най-страшните врагове на нашето тяло. Те увреждат клетките, спирайки метаболизма им. Едни от най-разпространените храни, в които се съдържат вредните мазнини е маргаринът. Проучванията показват, че високата консумация на транс-мазнини намалява когнитивната функция и обема на мозъка и уврежда паметта.

Алкохол

Не е изненадващо, че алкохолът вреди на мозъка. Честата му употреба води до множество здравословни проблеми, които са ни добре известни. Редица изследвания установяват, че спиртните напитки буквално убиват мозъчната дейност, като унищожават междуклетъчните връзки и неврони. Честата употреба на алкохол може да доведе до развитие на синдром на Корсаков, който причинява загуба на паметта, объркване и понякога дори загуба на зрение.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чурка

    58 7 Отговор
    важното е че цигарите са полезни

    Коментиран от #10

  • 2 Радо

    36 6 Отговор
    Алехин е бил алкохолик и един от най-гениалните шахматисти на всички времена!

    Коментиран от #6, #9

  • 3 Краси

    16 14 Отговор
    Аз затова пуша по три кутии на ден - за да премахнат вредните последици от алкохола, захарта другите вредни храни. Пък, ако реша, че прекалявам с вафлите и чипса не, си лягам докато не изпуша четвърта кутия... И вече гоня петдесетака и нищо ми няма...

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 официално

    27 4 Отговор
    Алкохолът е храна, браво на Милена!
  • 6 Някой

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "Радо":

    Абсолютно!Бил е цар на блинд.Феноменална памет
  • 7 bobsan

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Краси":

    Браво Краси но не е много хубаво това което го правиш,
    по една на ден е лекарство,4 кутии е самоубиство
    наистина ти няма да пипнеш деменция ,
    щете пипне някои друг. ;)
  • 8 Вито

    12 0 Отговор
    Ма на Алехин, са му били нужни само два хода и онзи отсреща е бил МАТ
  • 9 Апо

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Радо":

    Да ама тези храни и напитки (ако предположим че вярваме на тези данни) УВЕЛИЧАВАТ риска а НЕ ГАРАНТИРАТ че ще развиеш деменция в бъдеще. Ще дам пример ако още не е ясно - когато се кара пиян СЕ УВЕЛИЧАВА риска от ПТП, но това НЕ ГАРАНТИРА че всеки пиян водач предизвиква ПТП
  • 10 Цеко сифоня

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "чурка":

    Дори повече от кренвиршите. А ако алкохола беше вреден, Юнкер отдавна требваше да е умрел.
  • 11 Алфа Ромео

    1 4 Отговор
    Аз като съм уморен от нощна смяна и мозъка ми почти не работи като се набухам със сладко се чувствам много по-добре. Нямам наднормено тегло въпреки че понякога изяждам промишлени количества сладки работи.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ТАД

    6 0 Отговор
    Милена, не пиши глупости прочетени в интернет. Когато искаш да пишеш статия на такава тема, се консултирай с лекар.
  • 14 Миризлив пор

    3 0 Отговор
    Всичко е в дозата, дори химикала "дихидроген монооксид" е ужасно вреден и трябва да бъде забранен заради страничните си ефекти. Друг е въпроса че си е чиста вода.