Last news in Fakti

17 Май, 2019 11:19 3 709 4

Ръкописът на Войнич най-накрая беше разкодиран от британски учен

  • джерард чешър-
  • ръкопис-
  • войнич-
  • разкодиран-
  • учен-
  • наука

Лингвистът Джерард Чешър разкри на какъв език е написан мистериозния ръкопис

Британският лингвист Джерард Чешър заяви, че е успял да прочете мистериозния ръкопис на Войнич и да разбере съдържанието му. Твърди се, че документът е написан на един от "популярните" диалекти на романските езици. Статията на учения е публикувана в списание Romance Studies.

Ръкописът е написан на прото-романски език. Той е бил широко използван в Средиземноморието през Средновековието, но почти никой не е писал за него, тъй като латинският език е бил езикът на благородството, църквата и държавата. Прото-романският език е дал начало на езици като испанския, италианския, румънския, френския и други.

Ръкописът на Войнич е открит от полския книжар Уилфрид Войнич, който купил няколко средновековни тома за продажба в Рим. Текстът за дълго време не можел да бъде разчетен и дори възникнала теорията, че е невъзможно да бъде разчетен по принцип. През годините са се появявали най-различни предположения за съдържанието на ръкописа, включително и че е написан на извънземен език.

Чешър стигна до заключението, че ръкописът е написан в смес от вулгарен латински и прото-романски език. Изследователят се опитал да прочете написаното, използвайки всички думи на романски произход, известни му, запазени в езиците на народите на Европа.

Джерард Чешър твърди, че ръкописът се оказва медицинска колекция, написана от монахини от Доминиканския орден в средата на XV век. В ръкописа има рецепти за лекарства от билки, описания на масажни терапевтични техники, както дори и сексуални съвети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дали

    8 1 Отговор
    Я е, я не е...
  • 2 смоко

    24 0 Отговор
    Евала - тоя е 1101-вия дето го декодира!
  • 3 Давид

    19 4 Отговор
    Соросоидите пак се активизираха . Драскат по Магурата . Тресе ги здраво да не се разбере истината за света .
  • 4 Գեւորգ Գ.

    2 1 Отговор
    А кога ще го преведат на български?