Last news in Fakti

17 Май, 2019 16:51 7 424 10

Руски физиолог с предупреждение към диабетиците

  • руски физиолог-
  • предупреждение-
  • диабетици-
  • диабет-
  • проучване-
  • бъбреци-
  • хранене-
  • хранителен режим-
  • специалист-
  • д-р борис жерлигин-
  • борис жерлигин-
  • кръвна захар

Болните от диабет трябва да внимават какви храни ядат иначе ще останат "без бъбреци"

Руски физиолог с предупреждение към диабетиците - 1
Снимки: shutterstock

Ако диабетиците злоупотребяват с пържени яйца, може да останат „без бъбреци“. Това предупреждава известният руски специалист по физиология д-р Борис Жерлигин по повод резултатите от скорошно изследване, изготвено от група канадски учени. Според тях нисковъглехидратната закуска с високо съдържание на мазнини, в частност омлет и пържени яйца, е идеална за болните със захарен диабет втори тип.

Експертът опровергава това твърдение като изтъква, че в своята научна разработка екипът учени не вземат предвид индивидуалните особености на организма на пациентите.

Руски физиолог с предупреждение към диабетиците

Той добавя, че тази болест е различна при всички болни, като всеки от тях си има своите нюанси по отношение начина на хранене. “Всичко се определя с изследвания, според това как се усвояват въглехидратите, белтъчините и мазнините.

И между мазнините, белтъчините и въглехидратите трябва да съществува баланс. Ако той се нарушава, ще се наруши и системата на храносмилане, а някои органи ще пострадат. По мнението на Жерлигин, болните със захарен диабет не бива да злоупотребяват с пържени яйца и омлет, иначе могат да останат “без бъбреци”.

Неотдавна учени от Университета “Британска Колумбия“ проведоха експеримент, в хода на който пациентите през първия ден закусвали с омлет, през втория - с овесена каша и плодове. В останалите приеми на храна доброволците не се различавали един от друг. Специални апарати на всеки пет минути отбелязвали показателите на нивото на кръвната захар. Вследствие на този експеримент те стигнали до извода, че нисковъглехидратната закуска - омлет например, помага на диабетиците да избегнат отделянето на захар и да контролират нивото на глюкоза през деня.

В крайна сметка, болните със захарен диабет не следва веднага да се подвеждат по подобни експерименти, препоръчващи, меко казано, екзотично меню за тяхното специфично състояние.

Руски физиолог с предупреждение към диабетиците
Снимки: shutterstock

Друго предимство на този тип хранене е, че диабетиците могат да се избавят от високото кръвно налягане и проблемите с метаболизма. “Ние показахме, че освен с диети и физически натоварвания, диабетиците могат да свалят излишни килограми и по друг начин. Разбира се, не трябва да се мисли, че това е най-идеалната диета - такава, естествено, не съществува. Важен е не типът диета, а това дали ще можете да я съблюдавате постоянно”, обяснява д-р Джон Сивънпайпър от Университета в Торонто, Канада.

По статистика от Световната здравна организация в нашия свят вече има 347 милиона болни със захарен диабет като 9 от 10 диабетици страдат от диабет втори тип. Характерното за този тип диабет е невъзприемчивост на организма към инсулина. Към 2030 г. диабетът ще се превърне в седма по ред причина за смърт в целия свят.

Ръстът на смъртността и многото проблеми със здравето, характерни за диабетиците, до голяма степен са свързани със затлъстяването. Наднорменото тегло, от една страна, води до развитие на диабет втори тип, а придобиването на самата болест, както и лекарствата, понижаващи нивото на глюкоза в кръвта, спомагат за поддържане на това ниво и ускоряват набирането на наднормени килограми. По тази причина, както обяснява д-р Сивънпайпър, терапевти и диетолози вече дълги години се опитват да създадат диети, които биха помогнали на диабетиците да се избавят от наднорменото тегло и забележимо да подобрят своето здраве. Още повече, съществуват намеци за това, че продължителното гладуване и рязкото отслабване могат да ликвидират инсулиновата невъзприемчивост. Канадските учени и техните колеги от европейските страни сравнявали ефективността на тези диети, анализирайки и съпоставяйки резултатите от девет различни експеримента за проверка ефективността на различните режими на хранене за диабетици. В експериментите участвали около 1000 болни.

В изследваните режими на хранене влезли относително нови диети, набиращи популярност в днешно време в целия свят. Техните автори съветват да не употребявате твърди продукти, а специфични разтворими смеси, съдържащи аналогично количество белтъчини, мазнини, въглехидрати и прочее нутриенти. Подобна “течна” храна, както смятат нейните привърженици, позволява забележимо да се понижи количеството на калориите в ежедневното меню, като диабетикът в никакъв случай няма да изпитва глад. Това, както смятат някои медици, трябва много да помогне на диабетиците. Сивънпайпър и неговите колеги проверили действително ли това е така. За целта анализирали повече от 2 хиляди научни разработки, посветени на диабета и хранителното меню, като подбрали онези от тях, чиито автори сравнявали ефективността на обичайната и “течната” диета, и са провеждали достатъчно дълго време наблюдения. Броят им се оказал скромен, но това било достатъчно за получаване на нееднозначни изводи.

Оказало се, че изобретателите на тези диети този път не са се объркали, те действително се отразяват положително на здравето на диабетиците, независимо от еднаквото количество калории в “течния” и обичайния тип хранене. Преминаването на течна храна по думите на медиците не само помага на диабетиците да свалят малко повече килограми, но да подобряват и другите им жизнени показатели. При тях например, било забелязано по-ниско ниво на глюкоза в кръвта, отколкото при традиционните диети. И не на последно място - кръвното налягане на диабетиците на течна диета също се понижило, макар и незначително. Учените са на мнение, че всичко това показва, че подобни видове храна действително помагат на диабетиците да отслабнат по-бързо.

От друга страна, подчертават те, преходът на всякакви типове нискокалорична храна ще бъде почти безполезно за тях, ако те наред с това не поддържат високо ниво на физическа активност, което пречи на организма да “икономисва” енергия.

Борис Жерлигин

Руски физиолог с предупреждение към диабетиците

Борис Жерлигин е физиолог, работил като ръководител на Научно – изследователския център в Русия за създаване на спортни методики за възстановяване на спортисти след тежки физически натоварвания, травми и заболявания. През осемдесетте години на миналия век, се е забелязало влиянието на тези технологии върху нивото на кръвната захар и по – конкретно повлияването от методиките за развитие на капилярните съдове. Върху изучаването и усъвършенстването на тези методики в насока по превенция и лечение на диабета и съпътстващите го заболявания, д- р Борис Жерлигин се съсредоточава при появата на проблема със заболяването Диабет тип 1 и тип 2 в неговото семейство. След успешното излекуване на майка му и синът му ученият продължава да развива, прилага и разпространява методиките. В Русия д-р Жерлигин създава клуб „Сбогом, диабет!”, където работи в много тясно сътрудничество и с руският професор и баща на космическата поликлиника Иван Павлович Неумивакин.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Белязания мазен..!

    6 2 Отговор
    Не само без бъбреци, всички органи отиват на кино....!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Аристотел

    14 1 Отговор
    ДОРИ И НАЙ-КАЛПАВИЯТ МАТЕРИАЛ МОЖЕ ДА СТАНЕ ЧОВЕК АКО СЕ НАУЧИ ДА СЕ ХРАНИ ЗДРАВОСЛОВНО И НАМАЛИ ИЛИ ОТКАЖЕ ЦИГАРИ И АЛКОХОЛ - ТАМ Е РАЗКОВНИЧЕТО - НАВИЦИ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И УМЕРЕНА ФИЗИЧЕСКА ДЕЙНОСТ

    Коментиран от #6

  • 4 Прощавай те, Но

    11 1 Отговор
    Драга редакция.

    .
    .
    Вие сигурнили сте за това което публикувате. Смея да твърдя, че разбирам от диабет и разлипните състояния и усложнения на диабета, тъй като се грижа мой близък от много години, а той е с най-лошият възможен диабет - лабилен диабет тип 1.
    Моля НЕ ПУБЛИКУВАЙТЕ ТАКИВА ГЛУПОСТИ, СТАТИИ КОИТО НЕ СТЕ ГИ ПРОВЕРИЛИ ПРЕДВАРИТЕЛНО. НОСИТЕ ОТГОВОРНОСТ ЗА ГЛУПОСТИТЕ КОИТО ПИШЕТЕ. Ако някой диабетик с лабилен диабет реши да прави същото което сте публикували, ще изпадне рязко в хипогликемия и ........
  • 5 ТТТ

    4 1 Отговор
    Е само не разбрах да ям ли омлет или да не ям в началото на статията се обърках
  • 6 Гъдьо

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Аристотел":

    Ти определено си си объркал ника. Дръг път не си бъркай ника, който е ВОЙНИКА ШВЕЙК. Питай знаещи хора цигарите и алкохола на кои позиции са по смъртност в България. Цигарите са на 26 позиция, а алкохола е на 34 позиция по причини за смъртност. А познай кои са първите позиции. Та сещаш ли се ВОЙНИКО ШВЕЙК ?

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гъдьо

    6 2 Отговор
    Драги ми "мислителю" Швейк.
    Случчайно нещо да Ви говорят неща като - ежедневно напрежение, стрес, безсилие,депресия, напрегнат работен ден, липса на сън, и т.н.? Чак на 26 причина са цигарите, а алкохола е на 34 позиция. Дано сте ме разбрал за какво говоря "многоужаваеми мислютелю" Швейк.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.