2 Юни, 2019 15:12 37 114 58

Преживяла Чернобил: Адът започна след 6 месеца

  • чернобил-
  • авария-
  • последствия-
  • радиация-
  • скарлет-
  • разказ

Родителите на Янина Скарлет избягали в САЩ, там съучениците ѝ се подигравали, че е радиоактивна

Преживяла Чернобил: Адът започна след 6 месеца - 1
Снимка: БГНЕС

Украинката Янина Скарлет била само на 3 години, когато се е случила катастрофата в Чернобил. Родният ѝ град е на малко по-малко от 300 километра от Чернобил, така че жителите са понесли големи последствия.

"Не помня добре самото събитие, но знам, че всички около мен бяха объркани след експлозията. Когато най-накрая научихме какво се е случило, объркването се превърна в голяма загриженост", разкрива тя.'' След 2 седмици научихме какво се е случило.''

„Чак когато други държави откриха, че нещо не е наред, правителството ни информира за ситуацията и ни препоръча лечение с йод, за да се намали вероятността от потенциални здравни усложнения, дължащи се на радиация. Дотогава през цялото време бяхме изложени на радиацията. Ядохме плодове и пиехме вода. Шест месеца по-късно хората започнаха да се разболяват, а аз бях сред тях ”, описва тя.

Тя страда от последствията от радиацията и днес. Имунната ѝ система е толкова увредена, че при най-малката настинка трябва да отиде в болницата. Освен това има припадъци, мигрена и кървене от носа. Нейното семейство след инцидента успява да получи убежище в Америка, така че Янина е израснала в Ню Йорк, но, както казва тя, и там не е било лесно. Връстниците ѝ се присмивали и казвали, че е радиоактивна, а на 16-годишна възраст, когато гледала X-Men, животът ѝ се променил.

„Като че ли виждах себе си, исках да се присъединя към тях. Това беше първият път, когато осъзнах, че не съм жертва, а боец. Аз помагам на хората да се справят със своите травми ”, намери тя.

Той признава, че все още ѝ е трудно да говори за това. Когато видяла, че излиза сериал за Чернобил, също ѝ повлияло зле.

"Беше трудно и болезнено да се гледа. Когато видях как някои хора не осъзнават сериозността на ситуацията, дори когато виждаха как хората умират от радиация, това ми напомни ужасите, през които минаваха много от нашите хора", казва тя.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дърта маймуна!

    148 11 Отговор
    Чернобил свърши доста тъжни и жестоки неща, без война...!!!

    Коментиран от #23

  • 2 браво бе

    186 80 Отговор
    Тази хуманна държава в която се подиграват на момичето,на два пъти за по една секунда е изпепелила около 230000 души цивилно население в 2 Японски града но на 11.09.2001 доста се порадвах...

    Коментиран от #6, #32, #48, #56

  • 3 реалиста

    95 145 Отговор
    за шибаните руснаци обикновеният живот не струва и една купейка

    Коментиран от #5, #11, #13, #41, #50, #51, #53

  • 4 Анонименп

    91 10 Отговор
    До реалиста
    Пише се копейка.

    Коментиран от #10

  • 5 браво бе

    132 28 Отговор

    До коментар #3 от "реалиста":

    а за краварите е безценен...затова при всеки военен конфликт по света убиват който им падне.

    Коментиран от #12

  • 6 гост

    116 113 Отговор

    До коментар #2 от "браво бе":

    Тези два японски града са поразени след 4 години ОБЯВЕНА ВОЙНА и със сигурност са предотвратили още поне два пъти по толкова жертви при продължаване на войната !!!! И от повече от 50 години в тях няма и следа от радиация и са сред най-развитите японски градове в момента с многомилионно население !!!! А жертвите на Чернобил никой не може даже да изчисли , защото са по цял свят и със сигурност са милиони !!!!! Да не говорим , че територия колкото половин България ще е необитаема за десетки хиляди години !!!!! И това е само една от свинщините на дебилните болшевики !!!!

    Коментиран от #8, #9, #18, #19, #20, #22, #43

  • 7 Ххх

    49 19 Отговор
    Ала-бала, ала-бала..., като са били такива "велики" войни да са се сражавали с мечове срещу японците
  • 8 гост

    101 41 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Че то за 29 години краварската демокрация изби в България два пъти повече народ от чернобил.
  • 9 чси

    44 9 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Чак пък да няма и следа от радиация...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Не народ а боклук

    51 28 Отговор

    До коментар #5 от "браво бе":

    Последният комунист на планетата ще умре в България.

    Коментиран от #55

  • 13 Петър

    19 2 Отговор

    До коментар #3 от "реалиста":

    кУпейка казваш?
  • 14 Митьо

    33 28 Отговор
    В радиус от 50 км. около Чернобил няма нито едно мутирало животно, нещо не се връзват нещата........!!!

    Коментиран от #15, #54

  • 15 Браво господине

    33 14 Отговор

    До коментар #14 от "Митьо":

    Така, така .. разбираш ги нещата .. И съветската радиация е най-безопасната нали ?

    Коментиран от #28

  • 16 Митьо

    43 3 Отговор
    Ние и без радиация сме обречени.....!!!!
  • 17 Koksal baba

    35 15 Отговор
    Не знам американските свинИ кво са се подигравали , защото те самите са радиоактивни и почвата на която живеят е прокълната от индианците които са избили...Трябва в Америка да метнат една атомна бомба и са приключени за 30 минути.
  • 18 Войн

    67 16 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Много си невеж. Тези бомби не са пуснати, за да предотвратят загуби на американски войници. Нито за да приключи войната. За Японците вече е нямало изход освен да се предадът. Бомбите са пуснати, за да покажат на света и в частност СССР какво оръжие имат и кой е победителя във войната. Избиват към 250 000 души само от бомбите и милиони от радиацията след това. Сигурно си малък и не знаеш много неща. Или просто си не информиран добре.
  • 19 Генерал

    81 9 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Атомната бомбардировка над Хирошима и Нагасаки е била на 6 и 9 август 1945 г.
    Към август 1945 г. Германия от 3 месеца вече е капитулирала, а Япония е на колене. Още на 10 февруари 1945 г. 90 бомбардировача Б-29 сриват Токио. Две седмици по-късно още 172 американски самолета изсипват адски фосфорни бомби и изпепеляват руините. Загиват 138 хиляди жители, а осакатените са близо милион. Японската столица фактически не съществува.

    В началото на юли 1945 г. приключва и битката за Окинава. Загиват 100 хиляди от бранителите и още 150 хиляди цивилни от 450 хилядното население на острова. Американците дават 12 хиляди жертви. Всички окинавски градове са изравнени със земята. Няма индустрия, инфраструктура, земеделие, дори жилища.
    От средата на 1944 г. САЩ нанасят бомбени удари по почти всички японски градове.
    От началото на май 1945 г. Японските острови са под пълна американска морска обсада, а над тях спокойно си летят ята от американски самолети. Вносът е спрян, което обрича на глад и болести населението.
    Япония агонизира. Токио се опитва да капитулира,САЩ и Британия отказват да приемат капитулацията й. Всъщност Япония преди атомният ужас е подавала 8-? пъти предложение за капитулация,което е норма при военни действия.
    Атомната бомбардировка над Хирошима и Нагасаки си е било планово действие по ред причини,които включват най-тежкото и най-ирационално престъпление срещу човечеството-опит с цивилно население. Най-варварският геноцид в военната история на чове

    Коментиран от #37, #46

  • 20 Генерал

    56 7 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    А на 28 март тази година се навършиха 40 години от аварията на Three Mile Island в САЩ. Там бе същата авария със степен на опасност като в "Чернобил", но за това не се пише.

    Между другото,катастрофата в японската АЕЦ на практика е заразили много по-големи пространства от въздушния океан ,да не говорим за заразените морски и океански води.Аварията във Фукушима е авария по-голяма от Чернобил. Но по обясними и необясними причини и за тази катастрофа се говори приглушено,под сурдинка. Защо ? Може би защото централата е с американски реактори и с участие на американска специалисти ? Вярно е, че не бяха установени грешки при самата експлоатация като в Чернобил, но разрушенията от природната стихия са щели да бъдат далеч по-малки ако не са били допуснати пропуски при самото строителство.
  • 21 Рашков

    12 34 Отговор
    Ти поне разбра ли за толкова години елементарната разлика боклук с боклуците путиновски, че в Чернобил Ядрото е взривено ! За което се опитай да намериш някоя конспирация пак да е виновна, а не ватенките ! А и може да им се припише спасението на света поне, винтовко малоумна !
  • 22 Некой

    36 6 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Войната реално е била приключила.Ситуацията се е използвала за тест на най-новото тогава оръжие. Историята го е доказала отдавна.
  • 23 човека от бъдещето

    7 20 Отговор

    До коментар #1 от "Дърта маймуна!":

    техничесият прогрес изисква свойте жертви,умират 100 за да живеят 1000 ,това е бъдещето на човечеството.

    Коментиран от #26

  • 24 бсп

    9 15 Отговор
    Ма разбира се, че за Свинария нямаше радиоактивност!!!То живот нямаше, а как да има радиация!!!!Имаше само едно нещо за свинарите.......работихме им Ленински съботници, Димитровски съботници, За сушата - дето през лятото не валяло дъжд напълно безплатно за Свинария!!!Ето, че имаше нещо макар да им работихме безплатно!!!Хубав ден на кпсс - бкп Свинария!!!!!
  • 25 Гост

    13 3 Отговор
    Интересно що тези неща се случват по вина на украинци- тест и от некадърност централата гръмва-гражданската война-изгарянето на невинни руснаци в партийният дом-сега и за гибелта на 29 южнокорейци в дунав пак украинец е виновен.Да не говорим ,че през ВСВ са съюзници на хитлер.
  • 26 Коментара

    31 3 Отговор

    До коментар #23 от "човека от бъдещето":

    Готов ли си да умреш?!!! Мислете с онова нещо над раменете си преди да пишете! Чернобилската авария беше следствие на човешка грешка, а действйта след аварията са просто престъпни! Няма оправдание нито за руските, нито за нашите другари... това е престъпление на ком върхушката обричащо хиляди на смърт и страдание. Атомните бомби над Хирошима и Нагасаки (като по вдигнахте темата) са чисто и просто престъпление (осъзнато) срещу цивилно японско населени...безсмислено и осъзнато! И онази задокенска държава се мъчи как ли не да го извърти вече близо 75г, но то също няма да бъде забравено!!!

    Коментиран от #31

  • 27 Чернобилската

    14 7 Отговор
    АЕЦ е проектирана от руснаци. Директорът и повечето шефове там са също руснаци. Далият нареждането за идиотския експеримент е руснак. Още лежи в руски затвор, ако е жив, де. Не че има значение. Но украинците гледат на аварията, като сервирана от руснаците.

    Коментиран от #29

  • 28 Бабун

    19 2 Отговор

    До коментар #15 от "Браво господине":

    Не, по безопасна е американската, не четеш ли по нагоре какво е написал един глупак, че след 50 години в Япония няма и следа от радиация,едва ли не още в момента на пускането на бомбите, японците са станали, изтупали са си прахта и са си продължили по пътя
  • 29 Коментара

    8 0 Отговор

    До коментар #27 от "Чернобилската":

    Дятлов е починал 90 и някояси година, бил е в нещо като изправителен лагер.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Има значение кой е...!

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "Коментара":

    Някой мисли непрекъснато, от кръста надолу, затова така коментира, нека гледа филм за Чернобил, ако има интелект, независимо. образователен ценз и тогава да пише, тупайки се по гърдите...!
  • 32 Лелеее

    18 4 Отговор

    До коментар #2 от "браво бе":

    Тази хуманна държава другар!? Която запази мълчание и прати народа си в ядрения Казан защитени с марли за прах. Същата държава забрани на моята държава да оповести опастноста. И другарю 1986г бях пратен на военно обучение на 16г на миликини ниви в пика на облака. Пиехме планинска обогатена вода и лазехме в тревата. Защото то другарю ссср не трябва да се компрометира, цената е без значение.
  • 33 Бари

    16 5 Отговор
    Това което се случи в Чернобил , бе терористична диверсия организирана от Световното Еврейство !!! Целта бе да се ускори разспада на СССР !!!

    Коментиран от #36

  • 34 Радо

    2 11 Отговор
    Затова никакво Белене никога, даже и при 1% вероятност за подобна авария, не си заслужава риска....предпочитам да си ям пресните домати и плодове от градината на свещи, ако се наложи, пред това да бягам от дома си към Турция или Гърция, за да се спасявам от подобен ад, и да не мога да се върна в къщата си през следващите 100 години.
  • 35 незнайко

    14 0 Отговор
    Чернобил е много преди Фокушима, но за там не се говори ЗАЩО ??? Може би японците са ИМУНИЗИРАНИ !!!
  • 36 265

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Бари":

    Не думай!
  • 37 редник

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "Генерал":

    Като чета за атомната бомбардировка над Хирошима и Нагасаки,винаги се сещам,за Пърл Харбър.
  • 38 80 процента

    25 3 Отговор
    ЧЕТЕЙКИ КОМЕНТАРИИТЕ ,ВИЖДАМ КАК ВЕЛИКАТА "ДЕМОКРАЦИЯ" Е СЪЗДАЛА ЗА 30 ГОДИНИ ТОЛКОВА НЕГРАМОТНИ И ПОЛУИДИОТИ,КОЛКОТО ПСЕВДОКОМУНИЗМЪТ НЕ УСПЯ ЗА 45 ГОДИНИ...

    Коментиран от #39, #49

  • 39 Димитър

    12 1 Отговор

    До коментар #38 от "80 процента":

    Какво общо има демокрацията с това, че българина е достатъчно тъп и корумпиран за да я равива правилно в тази страна ? Ние не сме дорасли за нея. Какво очакваш да се случи когато диви комунисти станат диви капиталисти (говоря за прехода). Иначе на сомочувствие го докарваме - голямо възмущение, когато им кажеш, че са дебилни - а не са ли - една прослойка в това така наречено общество забогатя здраво на гърба на друга и после демокрацията виновна. Ами както си го направим бе другари - връщайте социалистическия ренесанс в България - всички ще са равни с еднакви заплати, без престъпност и работещи институции амин !
  • 40 ПРОПАГАНДА

    10 2 Отговор
    Да не забравим че по това време на Запад също гърмяха атомни и много не се говореше за тях!

    ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ ЗАПАДНАТА ПРОПАГАНДА НИ ЗАНИМАВА САМО С ЧЕРНОБИЛ, А НЕЩО ДА КАЖЕ ЗА ФРАНЦИЯ, ГЕРМАНИЯ , ЯПОНИЯ, САЩ ?

    ИЛИ СТАРИ ЯМЕТОД ФОКОСИРАМЕ ГЛУПАЦИТЕ ВЪРХУ НЕЩО ДРУГО ЗА ДА СКРИЕМ НАШИТЕ ПРОБЛЕМИ!

    ОЩЕ СЪЩИЯ ДЕН КОГАТО АВАВИРА ЦЕНТРАЛАТА ПРОБЛЕМИТЕ СА ЗАПОЧНАЛИ!

    ПРИ ОБЛЪЧВАНЕТО И ЗАМЪРСЯВАНЕТО НЯМА ПО-КЪСНО!
  • 41 СЪЩОТО Е И ЗА САЩ

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "реалиста":

    САМО КАТО ВИДИШ КОЛКО ХИМИКАЛИ И ОТРОВИ СЕ ИЗСИПАХА В ВИЕТНАМ, ЮГОСЛАВИЯ, АФРИКА, АЗИЯ И РУСНАЦИТЕ ЩЕ ТИ СЕ СТОРЯТ КАТО ДЕЦА!
  • 42 Венци

    1 0 Отговор
    Забравяте филма "Китайски синдром"
  • 43 Мноу тъп глупак

    8 5 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Значи Хирошима и нагазаки се изчистиха за 50 години след бомбардиране със ядрена бомба незнам си колко килотона а една атомна централа ще замърси за 10 милиони години???Бреи то каквой туи чудо бре немоа да разбера аз ли съм тъпия тук или ТИ?😄😄😄

    Коментиран от #44

  • 44 Знаещ

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "Мноу тъп глупак":

    Ядрото на реактора в Чернобил все още е горещо и течно под бетонния купол като пробива основите и се разлива леко, полеко в земята.Атомните бомби са избухнали и толкова.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Аман от червени боклуци

    7 8 Отговор

    До коментар #19 от "Генерал":

    Пич ти също си жертва на Чернобил.
    Странното е че в България има русофили.
    Вярно славяни сме но Чернобил ни унищожи,а не америте.
    Срам ме е че има хора , които защитават все още партията.
    Извинете тук е България не е Северна Корея.

    Коментиран от #52

  • 47 червени боклуци

    5 5 Отговор
    Защо няма виновни за Чернобил?
    Сред коментиращите се виждат защитници на СССР въпреки Чернобил.
    Господа вие сте промити мозъци.
  • 48 Факт

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "браво бе":

    А атомните бомби в невада!?
  • 49 червени боклуци

    7 0 Отговор

    До коментар #38 от "80 процента":

    Това е по наследство пич.
    Умните хора са избити веднага след втората световна война.
    Останахме само простите тук.
    Ти къде живееш,огледай се всички сме тъпаци
  • 50 Иванова

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "реалиста":

    Може би имате предвид,че с нея се купува....,ама се казва копейка
  • 51 Тъй

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "реалиста":

    Не Руснаци а Украинци, къде е Чернобил?
  • 52 Не искам никой да ни владее.

    7 1 Отговор

    До коментар #46 от "Аман от червени боклуци":

    Не забравяй, че имаше и все още има уран и в България от войната в Сърбия. Имаше бомба американска в Горна баня. Нито една от двете страни няма работа тук !!!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 kolio99

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Митьо":

    Ти какво разбираш под мутирало....
    Очакваш огнедишащи магарета и летящи кучета ли🙄 или да се появи.... Спайдърмем
  • 55 Антифашист

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Не народ а боклук":

    Само че след около милион години!
  • 56 Именно

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "браво бе":

    Не че не си прав за това колко радиация са изсипали и американците (вкл. и в/у себе си). Но само Чернобил е изсипал около 400 пъти повече радиация отколкото бомбата над Хирошима.
    А не е и като руснаците да не са правили доста ядрени опити докато си развият технологията.
    Катастрофи се случват за съжаление, но престъпното в случая е първо безхаберието от някои хора управляващи Чернобил което води до инцидента (а са имали информаци че е възможна такава реакция!), и другото е комунистическата пропаганда и секретност която забавя евакуации и предупреждения докато милиони хора не се облъчват по един или друг начин.
  • 57 Мир вам

    0 0 Отговор
    На мен лично и Русия и САЩ ми харесват, но комунизмът е лошо нещо
  • 58 Глснст

    4 0 Отговор
    Нека след Чернобил цял свят да научи за всичко в Русия след 1917 година.За червения терор,за Сталин,за Голодомора,за ГУЛАГ,за другите ядрени аврии,за ''прекрасния живот''на обикновените руснаци,за....,за...,за...,КРАЙ НЯМА МЕРЗОСТТА!!!