Last news in Fakti

16 Май, 2012 12:19 1 069 0

СЗО: Високо кръвно налягане мъчи 1/3 от населението

  • високо кръвно-
  • сзо

Една трета от хората в света страдат от високо кръвно налягане, болест, отговорна за близо половината от смъртните случаи в резултат на сърдечна криза или инсулт. Това показва Световната здравна статистика за 2012 г., публикувана днес от Световната здравна организация (СЗО).

"Докладът е ново доказателство за забележителното увеличение на заболяванията, причинени от кардиопатиите и други хронични болести, най-вече в страните с ниски или средни доходи", заяви д-р Маргарет Чан, генерална директорка на СЗО. Тя допълни, че "в някои африкански страни до половината от възрастното население страда от високо кръвно налягане".

Най-малко хора с високо кръвно има в Канада и САЩ, само 20%, докато в бедни страни като Нигер те са близо 50%. За първи път Световната здравна статистика посочва данни за хората, страдащи от хипергликемия (висока кръвна захар). Средно една десета от хората в света страдат от диабет, но на някои острови в Тихия океан са засегнати 30% от хората.

Ако не се лекува, диабетът може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, цистит или бъбречна недостатъчност. Освен това статистиката показва, че затлъстяването се е увеличило значително във всички региони на света. Според д-р Тиес Боерма, директор на отдел "Здравна статистика и информационни системи" към СЗО, "днес половин милиард души (12% от населението на света) са с наднормено тегло. Техният брой се е удвоил между 1980 и 2008 г.

Най-висок е процентът на затлъстяването в Америка - 26% от възрастното население, а най-нисък е в Югоизточна Азия (3%). Жените са по-застрашени от наднормено тегло от мъжете и следователно са по-изложени на опасност от диабет, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Незаразните болести са отговорни за близо две трети от смъртните случаи в света. /АФП


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА