Last news in Fakti

1 Юли, 2019 16:09 7 531 13

Д-р Емилова: Разсипаха ни!

  • село слънчево-
  • лисици-
  • д-р людмила емилова-
  • диетоложка-
  • диви животни-
  • набези-
  • хищници

Известната диетоложка стана жертва на хитър хищен звяр

Д-р Емилова: Разсипаха ни! - 1

Жителите на аксаковското село Слънчево вече седмици наред са тормозени от хитри, хищни зверове. Хищниците влизат в дворовете и давят пернати, не само нощем, но и посред бял ден.

Капаните, сложени по съвет на кметицата, не вършат никаква работа срещу наглите лисици, от които са пропищели всички жители на селото.

“Хитри са, сякаш са ходили на училище. Заобикалят капаните и атакуват, разсипаха ни”, изплака мъката си местен жител, който за броени дни загубил 5 кокошки.

Д-р Емилова: Разсипаха ни!
Снимки: shutterstock

Сред потърпевшите е и известната диетоложка д-р Людмила Емилова.

“Нападенията започнаха преди около 20 дни. Първо лисица отмъкна петела от нашия двор, на следващия ден – две пилета, на третия – пуйче. В съседните имоти също има големи щети. Хищниците вече атакуват не нощем, а посред бял ден. Не се страхуват ни от хора, ни от кучета, агресивни са, вероятно защото имат малки”, разказа пред вестник “Труд” д-р Емилова.

Край селото има и чакали, но те не доближават къщите и се хранят с мърша, за разлика от лисиците, които при набег си тръгват с една кокошка, но често убиват и останалите, които са на двора. Тази напаст трябва да се спре, защото освен материалните загуби хищниците могат да пренесат бяс върху домашните кучета, категорична бе д-р Емилова. Тя и другите потърпевши признават, че не смеят да пуснат децата да си играят навън без надзор от страх да не ги ухапе лисица.

Хората смятат, че само ловна хайка може да разреши проблема им. Отстрелът на лисици не е забранен, но ловна дружинка в Слънчево няма. Затова тепърва ще се търси помощ от авджии в съседни селища. Докато тя дойде, стопаните вече държат под ключ животните си, но се оплакват, че от стрес пернатите са спрели да снасят яйца.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    47 2 Отговор
    Тая нали препоръчва глад и зеленчуци - кокошки и яйца не и трябват.

    Коментиран от #10, #12

  • 2 смоко

    14 5 Отговор
    Това са дроно-подобни лисици руска разработка, ползват се за лек полеви улов. Разполагат WI-fi радиоуправление, първо разбиват селските рутери после грабят дребна домашна стока.(и море и мака)
  • 3 авджията

    13 6 Отговор
    Ето ви цяр и то авдийски-Но ще трябва да чакате още малко до зимата-Вземате кокошка и я поставяте за капан до река.Идва лисицата, яде от кокошката но си е намокрила опашката и тя е замръзнала в реката.Вземате бръснарско ножче, правите разрез с него на челото и, удряте я силно по гърба, тя скача през разреза да бяга, а кожата и остава на място ! И те така събирайте кожи и се не бойте :) !!!

    Коментиран от #7, #9

  • 4 Дейви Крокет

    13 7 Отговор
    Айде сега и лисиците почнаха да пречат. Първо вълците, после мечките, сега и те. А някой пита ли се ние колко сме им попречили на тях и колко прдължаваме да им пречим.
  • 5 Колегиално

    13 0 Отговор
    И тази е една Кума Лиса...
  • 6 Бобо

    18 0 Отговор
    Куче отвързано имаш ли, лисица не пеипаря!
  • 7 фантастика или ужаси

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "авджията":

    Голям филм стана.
  • 8 Бай Гъдю

    14 1 Отговор
    А ,така! ....А вий и рупайте енергийно заредените марули и краставици на търкалета ,. докато тя си кара на петленце, свинченце и сланинка..
  • 9 Гений

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "авджията":

    Веднага те поправям- оставяш кокошката на другия бряг,лисицата преплува реката,мокри се,пипва пневмония или белодробен енцефалит и след 3 месеца обръща копитата
  • 10 Джентълменът русофил

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Явно не сте гледали достатъчно интервюта с д-р Емилова и не сте запознат с митът за домашната кокошка. Чорбата е вредна, но не и когато е от домашна кокошка :). Тя домашната кокошка е по-полезна и от плодовете и зеленчуците взетинзаедно, защото е отглеждана свободно и се храни само с прясна неотъпкана млада трева, както и със слънчева енергия. Всичко това я прави една изключително щастлива кокошка. Такава кокошка не съдържа никакви вредни наситени мазнини или вреден холестерол. А бе да ви го кажа направо всичко е "мижи да те лажа".

    Коментиран от #11

  • 11 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Джентълменът русофил":

    Още малко интересна информация - в комплекса край Варна където ги беше настанила бяха в хотел ЛЕБЕД - прочетено обратно ДЕБЕЛ,хахахаха... Има чувство за ирония докторката. пере мозъците на балъците - всеки ден имат по 1 час лекции в които ги убеждава колко им е добре като гладуват.
  • 12 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Много точно казано, прокламират веганство, а искат кокошки. Това си е хищник, естественно, че ще иска да хване кокошка. Навремето на село белките и поровете ядяха малките пилета и зайчета, ако не ги оградиш добре или забравиш мрежата и животинките заминават, така е в естественната среда. Смешно е да се реве, че лисица краднала кокошка. В същото време циганите масово разграбват дворовете и избиват хора, ама за това не се реве толкова.
  • 13 Джентълменът русофил

    1 0 Отговор
    Аха лисицата да хване здравословната кокошка и доктори ата взела, че я изпреварила. Най-опасни на този свят са хищниците в обвити в агнешка кожа.