1 Август, 2019 14:32 29 774 27

Какво ще се случи с тялото ни, ако спрем да ядем захар?

  • захар-
  • диета-
  • полезно-
  • здравословно-
  • спрем-
  • тяло-
  • организъм-
  • отслабване

Рафинираната бяла захар е изключително вредна за нас, но какво ще се случи, ако я откажем нацяло

Какво ще се случи с тялото ни, ако спрем да ядем захар? - 1
Снимки: Shutterstock

Всички знаем, че високата консумация на захар е изключително вредна за организма. За съжаление, голяма част от храните, които консумираме, съдържат огромни количества захар. Приемайки ги, понякога дори и без да осъзнаваме, несъзнателно превишаваме допустимата норма на глюкоза многократно.

Над 75% от хранителните продукти в супермаркета съдържат захар. Освен рафинирана захар в шоколадите и другите видове сладки изделия, захар има и в обикновените храни - в овесената каша и зърнените закуски, в плодовете, зеленчуците и дори млякото. Да тормозим организма си с допълнителни количества захар е не само безсмислено, но и много вредно. А всичко това може да доведе до пристрастяване към захарта.

Диетолозите смятаха, че са намерили решение на този проблем. Просто е достатъчно да преминем към високо протеинова диета и да намалим употребата на захар и бързо усвоими въглехидрати, за да се радваме на добро здраве. Последните проучвания на специалистите обаче накараха мнозина да се замислят дали изобщо си струва да приемаме захар, дори и в малки количества.

Ако се откажете от консумацията на захар, няма да съжалявате за това до края на живота си. Ето защо, пише zdrave.to:

Какво ще се случи с тялото ни, ако спрем да ядем захар?

Ще имате повече енергия

Обикновено искаме да хапнем нещо сладко, когато усещаме, че сме уморени или кръвното ни налягане пада. Но това е много измамна маневра, защото енергийните запаси в тялото са почти безкрайни.

Спрете да ядете сладко и ще се почувствате много по-изпълнени с енергия за много по-дълго време. Нивото на кръвната ви захар няма да се вдига рязко, тялото ви ще се подчинява безпрекословно, без да капризничи, без да иска шоколад и да заплашва със сън по никое време или с припадъци.

Теглото ви ще се стабилизира

Ще отслабнете без да се налага да гладувате. Достатъчно е само да изключите от менюто си всички сладки продукти, печива със захар и шоколад. Фигурата ви ще се стегне, кожата ви ще стане по-чиста и гладка, теглото ви ще се стабилизира, а здравето ви ще укрепне, защото отказвайки сладкото, ще изчистите черния си дроб.

Край на храносмилателните проблеми

Хората, които страдат от чревни и стомашни проблеми, задължително трябва да се откажат от сладките храни. С времето всички болести, свързани с тези органи, ще изчезнат.

Какво ще се случи с тялото ни, ако спрем да ядем захар?

Вкусовите ви рецептори ще се подобрят

Ако спрете да ядете захар, рецепторите ви вече няма да бъдат атакувани от сладки неестествени вкусове. Всички ястия ще ви се струват много по-вкусни и ще се научите да получавате невероятно удоволствие и от най-простата храна, която, между другото, ще има съвсем различен вкус.

Ще изглеждате по-млади

Захарта оказва неблагоприятно въздействие върху кожата и провокира появата на обриви и акне. Ако се откажете от консумацията ѝ, проблемите с кожата ще изчезнат сами.

Ще се радвате на по-добро настроение

Друга полза от спирането на захарта е, че ще се почувствате много по-добре. Едно от проучванията по темата е установило, че 4 изпити кенчета с Coca-Cola в рамките на един ден увеличават риска от изпадане в депресивни състояния с 40%.

Продукти като сладки десерти, сладки напитки, месни продукти и рафинирани въглехидрати имат същия ефект. Това е така, защото захарта причинява разстройство във връзката между стомаха и мозъка, което предизвиква безпокойство.

Какво ще се случи с тялото ни, ако спрем да ядем захар?

Ще си осигурите здрав сън

Качествената почивка е необходима за възстановяване на енергията, за подобряване състоянието на кожата и регенерацията на клетките. Когато в организма попадне прекалено много захар, може да възникнат периоди на безсъние, които променят нивото на глюкозата. Намалявайки приема на захар, ще подобрите качеството на съня си.

Паметта ви ще се подобри

Захарта променя когнитивните способности и причинява метаболитен синдром. Последното не само причинява затлъстяване, но и засяга способностите на мозъка.

Можете да преборите ефектите, които захарта оказва върху паметта ви, с редовни упражнения. С тях ще изгорите енергията от захарта и мозъкът ви ще бъде готов за работа.

Все още ли се съмнявате дали си струва да откажете захарта?

Учените са провели серия от експерименти, които са доказали, че ефектът на захарта върху човешкия мозък е подобен на този, който оказват твърдите наркотици като кокаин и хероин. След приемането на нещо сладко с ярко изразен вкус, изпадаме в превъзбудено състояние, подобно на наркотичното опиянение.

Хората, които са страдали от сериозна въглехидратна зависимост и са изпитали внезапните пристъпи на желание да изядат нещо сладко, са преживявали много тежко изключването на захарта от менюто си. Раздразнителност, гняв, пристъпи на агресия, депресия, обсесивни желания са само част от нещата, през които е трябвало да минат.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 захар

    35 5 Отговор
    А може ли да ядем много плодове или и тях да спрем?

    Коментиран от #11

  • 2 От Пирдоп

    18 5 Отговор
    Захарта+ Солта най - добрата превенция на ботулизма
  • 3 бай Тодор

    24 5 Отговор
    А винцето и ракийката, и те съдържат захар?
  • 4 АУДИттрс420

    10 4 Отговор
    живеем нещастно
  • 5 Лора

    24 10 Отговор
    Абсолютно вярна статия....!
  • 6 Крокодила Гена

    68 13 Отговор
    Захарта може и да е вредна. Но не съм убеден и няма да споря. Знам обаче много по вредни неща за българина. Които вече ни затриват като нация.И това са: ниските пенсии ниските заплати, лошото здравеопазване, постоянното разграбване на малкото което ни остана, чувството за безнаказаност за обределени хора.Толкова много неща още мога да изброя които са много много по вредни от една две лъжици захар в повече.
  • 7 Гост

    4 13 Отговор
    Доказано е ,че 1 грам твърд алкохол съдържа 5 калории умножено по например 250 грама е равно на 1250 калории.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 А като умрем

    17 5 Отговор
    Нема да боледуваме от нищо😂😂😂гроба лекува сичко
  • 10 Обикновен човек

    28 5 Отговор
    Няма да ядем свинско ,захар ,хляб ,яйца и т.н....щото били вредни Ами тогава да си сложим по една тапа на дупето !(Тапата е затова че когато се напънем да акаме сред природата дупето да не започне да пасе трева)
  • 11 memento

    38 10 Отговор

    До коментар #1 от "захар":

    Не бъркай захарта в плодовете с рафинираната отрова. Можеш да ядеш колкото си искаш плодове, и още повече зеленчуци, особное тъмнозеленолистни. Допълни това с шепа ядки на седмица, и зърнени и бобови култури за фибри и белтъчини и можеш да обърнеш редица заболявания.... кои са и какви са --- има достатъчно изписано в нета.

    И преди да почнат да ме хулят -- зная какво ми беше кръвното, зная какво ми беше на сърцето, зная колко тежах, зная как се задъхвах. (не много) Малки промени в диетата доведоха до "брутални" резултати ... до момент, в който лекарите започват да ме питат: ей, ти да не си ми дошъл тук на лекарства, че така ти бие сърцето, като по часовник.

    Мислете!

    Коментиран от #21

  • 12 ТРОШАЧА

    27 8 Отговор
    Всичко в умерени количества е полезно ! По скоро тези залитания в крайностите са вредни .
  • 13 Док

    27 11 Отговор
    И като започне да ви пада кръвната захар и да залитате като пияни зайчета - сетете се отново за тази статия...захар е имало преди хиляди години и хората са си я хапвали и като е в умерено количество, всичко е наред.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 естет

    27 2 Отговор
    ....никога не съм го казвал ,но пак ще го повторя! Няма отровни вещества, има отровни количества!
  • 16 Алфа Ромео

    13 4 Отговор
    Много продукти които не са сладки съдържат захар, хляб, лютеница, майонеза и много други. На мен както ми пада кръвното в топлото особено като хапна сладко или пийна малко кола ми става по-добре. Не знам, веднъж беше ме хванал някъв вирус със повръщане и разстройство в един момент ми причерня и почти щях да припадна, един компот пих и направо ме върна от ония свят.
  • 17 vasik atanasova

    12 9 Отговор
    хапни си една хубава баклава и да видим как ще се почустваш
    дали щастлив или нещастен
    на теория големи
    да ама не е така
    мозъка си иска сладкото
  • 18 Йонко Понко

    18 2 Отговор
    Дозата прави отровата, а иначе някои умират здрави и гладни.
  • 19 ЕКСПЕРТА

    6 6 Отговор
    ДО 2-БУЧКИ ЗАХАР НА ДЕН ДАЖЕ Е ПОЛЕЗНО.СОРИ.
  • 20 ИстинскиУЧЕН

    6 6 Отговор
    ХОРА, ФАКТИТЕ са прости:
    1. ИМАШ мозък, ядеш захар!
    2. НЯМАШ мозък - не ти трябва захар, е и малко по-бързо да умреш, няма света да загуби :)

    Проблем е, че безмозъчните агресори от ФАЩ завладяха света.
  • 21 Моля пишете ми на лични съобщения Maria

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "memento":

    МиМиТо
  • 22 Мимимими

    0 0 Отговор
    Моля пишете ми на лични във фейсбук Maria Sapundjieva

    Коментиран от #23

  • 23 Хайл

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Мимимими":

    Аз нямам фб
  • 24 еш па тоа

    2 2 Отговор
    Който не пие ,не пуши и не яде сладко ще умре здрав.
  • 25 дивака

    3 3 Отговор
    ами медът не е ли захар
  • 26 mdamda

    1 1 Отговор
    Когато бях ерген карах на суджук и бира, като в комплект вървеше нож с еленова дръжка и дъска за рязане, сега се налага вечер да проверявам, какво е останало сладко след жената, че друго не остана...
  • 27 боцмана

    1 1 Отговор
    Ще започне да горчи!