Last news in Fakti

12 Август, 2019 15:53 28 220 9

Откриха неочаквана причина за високото кръвно

  • паник атака-
  • високо кръвно-
  • ниско кръвно-
  • измерване на кръвно

Допреди няколко години обществото не обръщаше особено внимание на това, но днес се оказва, че то може да доведе до големи проблеми

Откриха неочаквана причина за високото кръвно - 1
Снимки: Shutterstock

Проучване, проведено от американски експерти, е установило нова и изненадваща причина за повишаване на кръвното налягане и факторите, които увеличават риска от инсулт и сърдечен удар.

Руският кардиохирург Владимир Хорошев цитира американските учени, които са открили, че рискът от едно конкретно психическо разстройство зависи пряко както от повишаване на кръвното налягане, така и от понижаването му.

"Днес паник атаките стават причина за хипертонични кризи", казва Хорошев. При хипертонична криза се наблюдава рязко повишаване на кръвното налягане. Индикаторите достигат стойности от 180/120 mm Hg или повече.

Паник атаката представлява пристъп на силна тревожност, страх и паника, който не се свързва с конкретна ситуация и възниква внезапно и непредсказуемо. Може да се случи по всяко време и на всяко място, даже и когато се намираме в покой.

Симптомите се появяват рязко, достигат връхната си точка за около 10 минути и могат да бъдат изключително плашещи за човек, който не знае, че преживява паник атака.

Странното е, че допреди десетилетие на паник атаките или паническото разстройство, което ги причинява, не се обръщаше такова внимание, както в наши дни. Оказва се, че те са доста по-сериозни, отколкото сме предполагали.

Откриха неочаквана причина за високото кръвно

Физическите симптоми на паник атаките включват:

Недостиг на въздух

Виене на свят

Изпотяване

Учестен пулс

Усещане за задушаване

Треперене, изтръпване

Мускулна слабост

Те могат да бъдат придружавани от:

Чувство на силен страх

Усещане за губене на връзка с действителността

Усещане, че губите контрол

Чувство, че се намирате в сериозна беда

Специалистът отбелязва още, че много фактори влияят на показателите за кръвното налягане, включително рязката промяна на времето, напредването на възрастта и лошите навици.

Хората трябва да наблюдават често кръвното си налягане, за да не увеличат риска от внезапен инфаркт или инсулт.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лора

    9 13 Отговор
    Аз постоянно имам паник атаки и вдигам кръвното след като видях на моя Тончу боздугана 😱
  • 2 Аз имам

    28 5 Отговор
    Паник атаки от досадни и прости жени !
  • 3 Ай стига бе

    16 10 Отговор
    И каква е причината?!! Пак виновно времето, че нали е еднакво за всички, а всички нямат високо кръвно? Пак куха статия с лъжливо заглавие. Каква е тая НЕОЧАКВАНА причина??? Да ви.....
  • 4 vasik atanasova

    12 5 Отговор
    вярвам в това
  • 5 Атакуван

    29 3 Отговор
    Получавам паник атаки почти всеки ден. Като си взема заплатата и платя сметките–гарантирано. Ако остане някоя пара и отида до супера, видя ли цените–гарантирано. Като пусна новините–неизбежно. Като си взема отпуск да отида на лекар за изследвания и лекарства и чакам три месеца за кардиолог, невролог и др. специалисти, абсолютно сигурно.
  • 6 обречени пациенти бг

    21 12 Отговор
    Герберастията задължително води до паник атаки, след това кръвно и т.н. Днешната паник атака беше "пасоорт за кола" Доврчера Гения от Банкя, ще се появи по новините и ще ви панира и за лека нощ!
  • 7 Базуката

    9 3 Отговор
    При мен причината се оказа прекомерна мастубацияя. То не може всеки ден по 100 пъти...
  • 8 Нищо ново

    13 2 Отговор
    Когато те ядосат казваш - Вдигнаха ми кръвното!
  • 9 Алфа Ромео

    9 0 Отговор
    И такива работи съм преживявал и за в бъдеще сигурно ще има, но вече поне съм по-наясно какво ми се случва горе-долу. Случва се на по-чувствителни хора на които им пука какво се случва около тях, не сте луди не се притеснявайте, но поняога е доста плашещо...