Last news in Fakti

28 Август, 2019 16:00 6 356 1

Рецепта на деня: Ориз със спанак и яйца на фурна

  • спанак-
  • ориз-
  • яйца-
  • на фурна

Поднася се с няколко лъжици кисело мляко

Рецепта на деня: Ориз със спанак и яйца на фурна - 1
Снимка: Shutterstock

Вегетарианските ястия са трудна работа. Особено зеленината, която не се съчетава добре с други зеленчуци. Например копривата може да понесе компанията на едни моркови, но спанакът е ревнив и не обича друг да му стои в тавата. Ако не искате да се изложите, доверете се на рецептата по-долу:

Необходими продукти:

Половин килограм (или повече) пресен спанак

Една чаена чаша ориз

Една глава лук

Орехи

Яйца (по едно на човек)

Сол, зехтин, черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно лука и го запържете заедно с ориза в малко зехтин. Залейте ги с две чаши топла вода, посолете и оставете да къкрят на тих огън.

През това време почистете спанака от дръжките и дебелите жилки, измийте го добре и го нарежете.

Сложете тенджера с подсолена вода да заври и сипете вътре една-две лъжици лимонов сок. Като заври водата, бланширайте спанака за минута и после веднага го прехвърлете (например с гевгир) в ледено студена вода да го шокирате. Така ще запази повече от зеления си цвят.

Накълцайте орехите на ситно, добавете ги към полу-сварения ориз и сипете вътре и спанака. Разбъркайте добре, добавете още една чаша вода и прехвърлете в подходяща тавичка. Подправете отгоре с черен пипер. С помощта на черпак оформете кладенчета по повърхността и чупнете яйцата вътре. Така няма да се разтекат навсякъде из тавата и ще си останат по места.

Запечете в силна фурна – 200 градуса – докато се запекат яйцата, а водата се поеме от ориза. Ако след запичането на яйцата има още вода – оставете настрани докато дойде време за сервиране, ориза ще я поеме.

Много добре върви поднесено с няколко лъжици кисело мляко.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Артист

    3 1 Отговор
    "Яйца (по едно на човек)"
    Вени от другите ти "статии" оставам с впечатлението че предпочиташ яйцата да са повече.