Last news in Fakti

5 Юни, 2012 17:26 2 333 0

В „Д-р Иван Селимински” се извършва съвременна диагностика на дебелото черво

  • дебело черво

От началото на 2012 година в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен се извършват ендоскопски изследвания на чревния тракт чрез колоноскопия.

Двама са хирурзите, които са преминали през обучение за работа с колоноскоп – д-р Станимир Коларов и д-р Ангел Ангелов. „Колоноскопията е нова диагностика в нашето отделение. Това е хубаво, че се затваря кръга – диагностика, биопсия и операция на по-късен етап. Много хора са изследвани и има открити случаи на карциноми и пациентите се оперират при нас”, каза д-р Коларов.

Колоноскопията е метод, чрез който се прави оглед на лигавицата на дебелото черво с колоноскоп. Колоноскопът е дълга ръба, с дебелина приблизително 10 мм., на края на която има светлинен източник, а при по-новите апарати TV камера. Съвременните инструменти дават много ясен и детайлен образ на различни патологични състояния. Колоноскопията е по-прецизно изследване в сравнение с рентгеновото.

При нея е възможно през колоноскопа да бъдат въведени други инструменти, с помощта на които безболезнено могат да бъдат премахнати полипи, да се вземе тъканна проба за микроскопско изследване. По този начин, колоноскопията позволява при много болни да се избегне хирургичната интервенция, или по-най добрия начин се уточнява нейния тип. Чрез това изследване се изясняват причините за кървене, болка, нарушения във функцията и аномалии на дебелото черво. Колоноскопията е сигурен и безопасен начин за откриване на рак и полипи на дебелото черво. Методът е инвазивен, извършва се с пълна упойка. От 6 до 12 часа преди изследването пациентите не трябва да приемат храна и течности. Ракът на дебелото черво или ракът на колона е едно от водещите заболявания на нашето съвремие и заема трето място по честота на разпространение и второ място като причина за смъртност сред всички злокачествени заболявания. Във всяка от развитите страни се отбелязват все повече случаи. Всяка година в страната ни се регистрират над 4 600 случая на рак на дебелото черво, или 13,4% от всички случаи на установяване на тумори.

Сред факторите, способстващи за възникването на рак на дебелото черво, е начинът на хранене с преобладаващи месни, мазни и брашнени храни и недостатъчно съдържание на продукти от растителен произход.

Всеки тумор се лекува най-добре в начален стадий, когато има малки размери. Затова трябва редовно да се правят профилактични прегледи при лекар гастроентеролог и ежегодно да се извършват изследвания за скрита кръв в изпражненията. След 40-годишна възраст трябва да се правят профилактични прегледи веднъж на три години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА