Last news in Fakti

6 Септември, 2019 19:44, обновена 23 Юли, 2022 13:14 95 105 27

Колко се живее с рак на дебелото черво?

  • рак-
  • дебело черво-
  • стомах-
  • черва-
  • тумор-
  • онкологично заболяване-
  • живот-
  • продължителност

Ракът на дебелото черво е един от най-често срещаните видове рак

Колко се живее с рак на дебелото черво? - 1
Снимка: Shutterstock

Ракът на дебелото черво е един от най-често срещаните видове рак. Около 700 000 души по света чуват тази диагноза. Тук говорим само за онези случаи, когато болестта е била открита, докато човекът е бил все още жив.

Ракът на дебелото черво (или колоректален рак) е онкологично заболяване, при което злокачествен тумор възниква или в резултат на дегенерация на доброкачествен тумор - полип, или веднага от епителните клетки на дебелото черво.

Злокачественият тумор постепенно увеличава размера си, като може да прерасне в други органи, а също така провокира появата на други тумори - метастази. Най-често са засегнати черният дроб, белите дробове и костите.

Продължителността на живота при рак на дебелото черво до голяма степен зависи от това в кой стадий ще бъде открита болестта.

Продължителност на живота при откриване на рак на дебелото черво в стадий 1.

В 1-ви стадий на заболяването злокачественият тумор е малък и практически не засяга състоянието на човека.

Следователно в повечето случаи ракът на дебелото черво в стадий 1 се открива случайно в резултат на профилактична колоноскопия.

Обикновено с рак на дебелото черво в стадий 1 пациентът се подлага на операция и тогава се предписва химиотерапия. Прогнозата за заболяване в стадий 1 е много добра. Петгодишната продължителност на живота е 90%.

Продължителност на живота при откриване на рак на дебелото черво в стадий 2.

При 2-ри стадий от рака на дебелото черво злокачественият тумор вече е значително по-голям. Расте в чревната стена, а в регионалните лимфни възли вече могат да се образуват единични метастази.

Пациентите с рак на дебелото черво в стадий 2 също са най-често оперирани, но степента на хирургическа интервенция е вече по-голяма и има и риск от повторно възникване на тумора.

Ако ракът на дебелото черво се открие на етап 2 от заболяването, петгодишната преживяемост след лечението е на нивото от 60-70%.

Продължителност на живота при откриване на рак на дебелото черво в стадий 3.

Туморът продължава да расте и расте в съседни тъкани около органите, а броят на метастазите в регионалните лимфни възли се увеличава. Още на този етап могат да се появят метастази в отдалечени органи, най-често в черния дроб.

Именно на този етап обикновено хората най-накрая осъзнават, че с тялото им се случва нещо сериозно и отиват при лекаря.

Решението за лечението, което ще се предприеме, се взема от лекаря въз основа на наличието и локализацията на метастази, размера на тумора и здравословното състояние на пациента.

Но във всеки случай шансовете за победа на болестта вече не са високи. Около 60% от пациентите, при които е открит рак на дебелото черво на етап 3, живеят по-малко от 5 години.

И около половината от тях не доживяват дори 2 години.

Продължителност на живота при откриване на рак на дебелото черво в стадий 4.

Късната диагноза е една от основните причини смъртността от този тип рак да е на толкова високо ниво. Доста често ракът на дебелото черво се открива едва в четвърти стадий.

На този етап човекът вече има множество метастази, а основният тумор достига такива размери, че не е възможно да се премахне. Разбира се, има и изключения, но това са единични случаи.

По-често лекарите нямат друг избор, освен да се опитат да облекчат останалия живот на пациента с фатална диагноза.

Ако ракът на дебелото черво се открие в етап 4, около 85% от пациентите умират в рамките на 4-12 месеца. Повече от 5 години живеят само 2-3% от пациентите, пише zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ядем

    82 5 Отговор
    боклук храни и мрем, като мухи, докато правителството и БАБХ избиват домашните животни.
  • 2 Денчева

    53 8 Отговор
    Основната причина за повечето онкологични заболявания и особено на храносмилателната система, по мое наблюдение, е от неправилно и нездравословно хранене, употреба на много рафинирани, сладки, мазни и пържени храни, многократно използване на мазнина за пържене, печените на скара храни, употреба на изкуствени оцветители в храните и питиетата и най-вече - злоупотребата с алкохол, тютюнопушене, заседнал живот и по-рядко контакт с вредни химически вещества в бита и индустрията, най-вече нафталин. Най-добрата профилактика е да се ограничават по-възможност вредните фактори на околната среда, тютюнопушенето и алкохолизма и да се използват за храна повече плодове, зеленчуци и кисело мляко и да се ограничават червените меса.

    Коментиран от #4, #10

  • 3 дреми на хура

    12 19 Отговор
    е без туй ще умрем дали скоро или след сто гадини все ми е тая.
  • 4 one way ticket

    35 6 Отговор

    До коментар #2 от "Денчева":

    Денчева, такива перфектни условия на живот има само на Марс.

    Коментиран от #6

  • 5 Петър

    45 7 Отговор
    Имам дядо на 88 години, който е опериран преди 30 години и си е жив и здрав.Познавам още един такъв опериран преди 14 години.Баба ми я оперираха от същото и не излезе жива от болницата.Така, че всичко дето сте написали е глупост.

    Коментиран от #21

  • 6 Денчева

    19 3 Отговор

    До коментар #4 от "one way ticket":

    Трудно е да се създават перфектни условия и да се робува на тях, но все пак здравната култура и образование в училищата не трябва да се пренебрегват.
  • 7 онкоболен

    49 3 Отговор
    има и следващ етап –4–ти с буквички...открива се по пътя към гробищата...обаче има в БгБожи наместник, който спира похода към т.н. вечност и връща хората в този свят...казва се проф Куртев...и екипа му от ангели...Да са живи и здрави и Господ да ги пази...Изключителни специалисти, над световно равнище...всеотдайни и най вече Човеци...Оперираха ме преди година от рак на дебелото черво, 4–ти стадий, с огромни метастази в двата лоба на черния дроб– 8/5 см, 4/3 см 6 такива..още съм жив и се подобрявам с всеки изминал месец.. Минах и 12химиотерапии по 3 дни при други изключителни специалисти, ръководени от проф. Тимчева.. Благодаря на Господ и на тези невероятни Лекари!

    Коментиран от #14, #23, #25, #26

  • 8 Българин

    28 3 Отговор
    На един съсед на село му откриха рак на дебелото черво през 2001 година, вече наближава 90-те, и все още ходи напред назад. Пуши по кутия на ден, и не иска и да чуе за химиотерапии и тем подобни глупости! Познавам и хора, на които е открит рак доста по-късно от на този човек, и които след химиотерапиите си отидоха от тоя свят.... Няма да правя заключения, всеки да си мисли....
  • 9 До 7

    17 1 Отговор
    Пиши къде са тези лекари...в кой град, в коя болница, има болни хора желаещи консултации с тях??.

    Коментиран от #12

  • 10 Хайл

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "Денчева":

    То и да дишаш вече е опасно ти говориш за храни-яж,пий,носи си новите дрехи и живей така,че и гробарите да плачат над ковчега ти
  • 11 До седем

    7 0 Отговор
    ...Здравей 7...може ли да поясниш какво се случи с метастазите в черния дроб...?
  • 12 Edin

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "До 7":

    Вероятно човекът има предвид проф. Панайот Куртев и проф. Константа Тимчева. Тя работи в болница ”Надежда” в София, а той в УСБАЛО (още известна като Онкологията) в София. За контакти и как се стига до тези лечебни заведения можете да потърсите в интернет. Мисля, че за посещение е добре да имате и направление от личен лекар.
    Бог да ни пази!
  • 13 Наргиле бар

    5 9 Отговор
    Яжте препечени фекалии и нема проблем
  • 14 Пожелание

    14 3 Отговор

    До коментар #7 от "онкоболен":

    Човек, да си жив и здрав и никога повече да не се срещаш с този ужас!
  • 15 онкоболен

    23 0 Отговор
    "един" написа къде се намират проф Куртев и проф Тимчева...а с метастазите ми какво се случва ли...ами тази , която беше 8/5 см, сега е 4/2 , другата е 2/1 а останалите не се забелязват от скенера..нямате представа как се радвам, въпреки че метастазите макар и да не се забелязват, си стоят там и чакат да преодолеят ефекта от химиотерапията и да започнат да растат пак..поне така разбираемо ми го обясниха от Комисията..а кога ще стане това, не може да се каже...когато е решил Господ... Слава Богу обаче, сега съм добре, даже много добре, работя си в градината, кося, режа дърва, изливам бетон...бях 63–4 кг след операцията от 90 преди...сега съм 84, чувствам се изпълнен със сили, нямам никакви проблеми, спряха ми химиотерапията, сега съм на хапчета–6 на ден...пия ги и въобще изпълнявам 1/1 всичко, което ми предписват и назначават лекарите, не върша своеволия, не ползвам кой знае какви алтернативи...Всеки има право на избор, аз реших да се доверя на лекарите...Имах щастието обаче Господ да ме прати при най–добрите и им се доверих и съм добре.. В България медицинското обслужване и лечение е на изключително високо ниво, не мога да разбера тези, които оплюват здравеопазването..не го правете хора, лекарите заслужават само и единствено уважение и признание
  • 16 онкоболен

    22 2 Отговор
    ако някой го интересуват подробности, готов съм да му отговоря за всичко, което ми е минало през главата

    Коментиран от #18, #24

  • 17 Алфа Ромео

    5 1 Отговор
    Организма или еволюира и се приспособява със новата реалност или за съжаление не, все пак ако имате пороци по-умерено с тях...
  • 18 Николай

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "онкоболен":

    Здравейте, ако може дайте контакт, моля

    Коментиран от #19

  • 19 онкоболен

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Николай":

    попитай тук Николай..тайни нямам
  • 20 Николай

    5 0 Отговор
    Какви бяха медикаментите за химиотерапията. Приемаш ли някакви имуностимулиращи или други медикаменти или хранителни добавки.
  • 21 Марияна

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Петър":

    Здравейте, интересува ме със злокачествен тумор на дебелото черво или доброкачествен е бил?
  • 22 Ладас

    4 0 Отговор
    Колко струваше лечението?
  • 23 Георгиева

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "онкоболен":

    Да сте жив и здрав! Боря се със същото в момента. На химиотерапия в Пловдив, след консултация с проф. Тимчева. Много искам да си поговоря с вас. 0888 056 087. Много се надявам да прочетете и да се чуем!
  • 24 Стеф

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "онкоболен":

    [email protected] пишете ми
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Марияна

    0 0 Отговор
    Здравейте,съпруга ми е в същото състояние,след операцията на два тумора в дебелото черво се образува рана около стомата, която става все по широка.Доктора не разрешава да я мажем с нищо ,само почистване с вода, болките не се издържат.Как да ги облекчаваме, и да третираме ли с нещо раната.