Last news in Fakti

11 Септември, 2019 00:30 17 789 31

4 техники за повишаване на либидото при жените

  • секс-
  • либидо-
  • жени-
  • техники-
  • медитация

Неувереността в собствената физическа привлекателност не е единственият фактор, който отравя удоволствието от секса при жените

4 техники за повишаване на либидото при жените - 1
Снимка: Shutterstock

Женското полово влечение може да бъде не по-малко силно от мъжкото, но комплексите, свързани с външния вид, както и навикът да се игнорират сигналите на собственото тяло, пречат на жената да се разкрепости и да се наслади пълноценно на секса с партньора.

„Когато мъжът се намира във върховата точка на екстаза, него изобщо не го интересува как в момента изглеждат гърдите на партньорката, той дори не си отваря очите“, казва психоложката Синди Местън, автор на проучване за Journal of Sexual Medicine, цитиран от woman.bg.

„При жената е обратното, тя трескаво мисли „Боже, трябва по-скоро да сменя позата, в тази поза гърдите ми изглеждат увиснали!“. Мъжете нямат никаква връзка с това, въпросът е само в женската самооценка.“

Неувереността в собствената физическа привлекателност не е единственият фактор, който отравя удоволствието от секса при жените. Друга причина е, че женското съзнание често „изостава“ от физиологичната възбуда. Доскоро се смяташе, че физиологичната възбуда и възбудата, изпитвана субективно от човека, са взаимосвързани – тоест, ако мъж е с ерекция или жена изпитва прилив на кръв към гениталиите, те трябва в този момент да изпитват полово влечение. Но това е вярно по-скоро за мъжете, отколкото за жените. Меридит Чивърс, сексоложка от университета в Торонто, е анализирала и обобщила резултатите от над сто научни изследвания, в хода на които се е измервало нивото на физиологична възбуда при мъже и жени по време на гледане на еротични филми. Това, което казвали мъжете за възбудата си, съвпадало с резултатите от измерванията. При жените не било така. Чивърс открила, че колкото по-дълго жените гледали видеото, толкова по-съгласувано се проявявали двата типа възбуда. Възможно е на жените просто да им е нужно повече време, за да може разумът да „настигне“ тялото. Именно затова им трябва прелюдия преди половия акт.

„Повечето жени не се заслушват особено в сигналите, които им изпращат половите органи, ние не сме научени да им обръщаме нужното внимание“, отбелязва Синди Местън. „Женските полови органи са малки по размер и незабележими и промените, които настъпват в тях, не се набиват толкова на очи, че да предизвикат в съзнанието ответна реакция и настоятелно желание да се удовлетворят исканията на тялото. Ако мъжът изпитва силна ерекция, той по никакъв начин не може да не я забележи, затова и реагира по съответния начин.“Различната степен на съгласуваност между субективната и физиологичната възбуда при слабия и силния пол по думите на Чивърс може да се дължи на биологични причини. Има проучвания, доказващи, че мъжете за разлика от жените разбират по-добре тялото си. Например, при мъжете е по-развито вътрешното (интероцептивно) съзнание – мъжът може по-вярно да определи честотата на пулса си без броене, отколкото жената. Възможно е хармонията между ума и тялото при физическа възбуда при мъжете да е следствие от това, че разумът им получава сигналите непосредствено и единствено от собственото тяло, докато жените са „настроени“ към по-широк диапазон – ситуацията като цяло и личните представи за собствения сексапил.

Как да повишите либидото си?

Психоложката Лори Брото е разработила програма за повишаване на сексуалната възприемчивост за жени, оплакващи се от понижено либидо. Основна цел на практиките е да се обединят съзнанието и телесните усещания.

1. Медитация

Защо? За да се научите да връщате съзнанието си в „тук и сега“ всеки път, когато ви разсейват други мисли. Вземете един прост предмет – монета, стафида – и бавно го изучете от всички страни на допир, на вид, на мирис и на вкус. Ако умът ви започне да се разсейва, внимателно и спокойно го върнете пак към обекта. Изпълнявайте упражнението по 10 минути на ден – по време на разходка, хранене или миене на чинии. Друг вариант е да медитирате по традиционния начин – затворете очи и мълчаливо в пълна тишина се концентрирайте върху дишането си.

2. Изучете собственото си тяло

Защо? За да се научите по време на секс да игнорирате мислите за своите физически предимства и недостатъци. Създайте си навика да гледате тялото си без притеснение и комплекси. Разглеждайте тялото си, докато взимате душ или вана, докато се подсушавате. Щом в съзнанието ви започне да се формира оценка на външния ви вид, веднага го връщайте към чистото съзерцание на тялото ви. Следващия път повторете упражнението, разглеждайки с малко огледалце цялото си тяло, включително и половите органи. Докосвайте ги (без да мастурбирате), въздържайки се от оценка, концентрирайте се само върху това, което правите.

3. Автотренинг

Защо? Практиката ще ви помогне да промените отношението си към собственото си тяло и да се научите да изпитвате сексуално удоволствие. Докато правите упражнение № 2, си казвайте „Моето тяло е сексапилно“, „Аз съм сексуално привлекателна“, „Аз се наслаждавам на сексуалността си“.

4. Хармония между душата и тялото

Защо? За да се научите да съчетавате физическата възбуда и емоционалното удоволствие. Използвайте вибратор, гледайте еротичен филм или фантазирайте сами на сексуални теми, за да постигнете въбзуда. След пет минути направете пауза. Изпълнете упражнение № 2, за да се настроите напълно за търсеното усещане.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запомнете

    11 2 Отговор
    И муцунката с очичките нагоре, като лисичка...

    Коментиран от #2

  • 2 Диди

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Запомнете":

    Заслужил ли си това,което си писал, или само си мечтаеш ?😂
  • 3 Йозеф

    14 3 Отговор
    Глупости, предполагам психоложката е поредната 120 литрова феминистка. В една лятна нощ на тийнейджърските ми години ми налетя разгонена мис Пиги, то верно, и дебелите момичета имат желания, ама като я видях гола и...абе ужас, сланина, косми...ама много сланина, аз 55 кила, тя 95, постъпих грубо, ама се спасих.
    Сега е тройна, влачи 2 деца....кой и как ги е правил немам идея, сигурно я кара да слага противогаз.

    Коментиран от #5, #11, #26

  • 4 Вземете краставица или морков

    10 2 Отговор
    Съзерцавайте тези два предмета и оставете фантазията ви да лети! Ако получите и оргазъм, значи сте стигнали до върха на медитацията! Правете го всеки ден, 10 пъти по 50 Мин! После лягайте да спите! Той будалата ще работи да ви храни!

    Коментиран от #7, #10

  • 5 Диди

    9 6 Отговор

    До коментар #3 от "Йозеф":

    За мъж 55 кг.? Е няма защо да и се пресмиваш. ..

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Диди

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Вземете краставица или морков":

    Кой е луд за да гледа 10 х50 мин. краставица и морков? Глупости.
  • 8 Диди

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Йозеф":

    Така може.
  • 9 Хареса му да е жена...!

    1 3 Отговор
    Медитация, какво беше още, изучаване на тялото...! Супер , но трябва да съм Жокера или Клоуна за да се случат тези неща... иначе съм на сухо...! Съжалявам, но е така...!

    Коментиран от #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Borislav Popov 😎

    9 2 Отговор
    Има хора от различни етноси, от различни социални групи! С различен ритъм на полова активност, зависейки също от ежедневието! Една жена родила наскоро, очаква повече истинска любов- секс, отколкото една кифла на Слънчака! Ако може, тези английски учени, да си свият дипломите на руло........няма да обяснявам нататък а! Защо българската раждаемост намалява! Отговор! От много учени! Отивам да си гушна жената и утре, ще ви пиша , по това време!

    Коментиран от #25

  • 15 не вервам на канадката

    6 0 Отговор
    Кобилкина какво казва по темата?
  • 16 Личо Жокера

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Хареса му да е жена...!":

    Накисвай я пунгерицата всяка вечер в оцет за да имаш повече мераклии да й се радват ...!

    Коментиран от #19, #22

  • 17 до ненаситницата

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Явно си бавносвяткащ..!":

    Имаш много поздрави от моята краставица за твоята лястовица...!
  • 18 Сандо

    8 1 Отговор
    Е тези най-знаещите и най-можещите...
    Са всяка вечер тука, вместо да се гушкат с любими хора, те тука.
    Заслужавате си и краставиците и морковите :)))
    И да ви се присмиват!
    Правете повече истинска любов, не виртуална!

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 СТАВРИ

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Сандо":

    НАЙ - ТОЧНИЯ КОМЕНТАР.....
    ДРУГОТО Е АЛА БАЛА.....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Драги жени,

    4 3 Отговор
    присадете си уши долу за да можете да се самочувате, когато искате. Другия вариант е да разчитате на, сърбежа.
  • 24 Моето свръх либидо..!

    1 1 Отговор
    Кое е по смешно, да мечтаеш с краставици и моркови, въпреки своето либидо или да намерят чужди мъжки обувки, може би на младия съсед...!Айде,нема нужда, смешките са за цирка или некой друг, който мисли, че е ударил с чуждо имане 6 от тотото...!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Аз ако съм ненаситница..!

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Йозеф":

    Ти какво си тогава.!? Имаш много поздрави от моята красавица до твоя красавец..! Спазвам всички точки от статиите, затова съм със свръх либидо...! Просто да ми завиди некой...!
  • 27 Краставите имат сърбеж...!

    2 1 Отговор
    Да пази Бог...! Либидото ми стига...!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 джедай

    6 1 Отговор
    Жените се притесняват от вида на телата си защото се възприемат такива,каквито се виждат в огледалото. Те нямат представа за какво иде реч-колко са сладки и сексапилни. Мъжете ги оценяват,защото имат сензорите да изпитват сладостта и мекотата на женското тяло. Радват им се. Нека жените да радват мъжете и да не се притесняват,а да търсят любовта. Те са родени за това.

    Коментиран от #30

  • 30 Да джедай...

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "джедай":

    Особено. старите баби...! Убеди ме...! Любоф, сексапил и много високо и едро либидо те тресе на стари години...! Не изоставяй злобата и омразата към другите, имаш файда само от млад мъж...! Добри мисли...!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.