ТЕМА: Какво да сготвя
Новини

Рецепта на деня: Класическа шкембе чорба

Публикувана: 22 Септември, 2019 09:42
12 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 7459
Рецепта на деня: Класическа шкембе чорба
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.

Никой не би отказал една топла шкембе чорба в неделя. Вероятно се приготвя във всяко българско семейство. Една традиционна и любима чорба. Всяка домакиня може би има свой начин за приготвяне, но ето един вариант, който се приготвя бързо и лесно.

Необходими продукти:

1 кг шкембе (телешко или свинско)

1 телешки кокал

50 гг. краве масло

50 мл. олио

1 с. л. червен пипер

1 литър прясно мляко

1 ч. л. сол

5 скилидки чесън

1 к. ч. винен оцет

Начин на приготвяне:

Шкембето се почиства и измива. В тенджера под налягане се поставят телешкият кокал и шкембето, заливат се с вода и се оставят да се варят 50-60 минути.

Свареното шкембе се охлажда и се нарязва на еднакви малки парчета. Бульонът, който се е получил след варенето на шкембето, задължително се оставя да изстине, за да се отстрани лойта, образувана на повърхността.

В тенджера се загряват маслото и олиото, прибавя се червеният пипер и веднага се наливат млякото и 1 литър прецеден бульон от шкембето. Кипва се, посолява се и се добавя нарязаното на малки парчета шкембе. След като чорбата поври няколко минути, се оттегля от огъня.

В хаванче се счукват скилидките чесън и към тях се прибавя оцетът.

Шкембето се сервира, като се подправя на вкус със сместа от чесъна и оцета. По желание може да се овкуси и с лют червен пипер.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.7 от 18 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Чичо
1 Отговор
Вени, златна си! Освен от свирки, разбираш и от шкембе. Да бях по-млад, щях да те свалям.

Оценка:
-3 +40

Пеци
2 Отговор
Може и шкембе на някой български политик. Но трябва минимум 2 часа варене.

Коментиран от #3


Оценка:
-0 +17

русенец
3 Отговор

До коментар #2 от "Пеци":


С щкембе на български политик не става! Не можеш да го измиеш от лайната, все ще мирише!

Оценка:
-1 +33

Турбоселянин
4 Отговор
Чесънът си смесва с предварително разреден с вода оцет в отношение 1: 1. Иначе може да добие цвят на мухал.

Оценка:
-4 +11

никой
5 Отговор
маслото пиленце се запържва с 1 с.л брашно и след това се слага ч.пипер

Оценка:
-0 +17

Да пази Бог..!
6 Отговор
От шкембето на бай Ганьо, въпреки че това е неговия любим специалитет...!

Оценка:
-1 +8

Коmapak
7 Отговор
Браво Вени! 9.42! Одобрявам часа за публикация безрезервно. Само дето на тези които са прекалили с алкохола снощи им трябва още за закуска!

Оценка:
-1 +6

Пропусна
8 Отговор
За махмурлии, задължително със студена бира!

Оценка:
-1 +4

ШкембеФен
9 Отговор
Когато се слага брашно в шкембе чорбата е обида към познавачите и гавра с вкусовите възприятия за ценитетелите.

Оценка:
-0 +9

Радо
10 Отговор
Шкембе чорбата е като свирката - както и да ти я направят, все хубава става!!!

Оценка:
-3 +8

селянин 1
11 Отговор
Точна такава я праат,в една нова закусвалничка..на стамболииски.

Оценка:
-1 +3

ЪпсурТ
12 Отговор
"Даже Ринго Стар с бира и шкембе е цар. Бира и шкембе..."

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.