Едно от най-важните и любими превъплъщения на патладжана е популярната лятна салата или разядка – кьопоолу. Рецептите за приготвяне на българското кьопоолу са много – със или без домат, само от патладжан и чесън, или пък без никакъв чесън. Тук ви предлагаме класическа рецепта за приготвяне на кьопоолу.
Необходими продукти:
1-2 бр. патладжани
2-3 зелени чушки
3 супени лъжици зехтин
2 бр. зрели домати
3 супени лъжици нарязан пресен магданоз
2 скилидки чесън
2 супени лъжици червен винен оцет
¾ чаена лъжичка сол или на вкус
лимонов сок на вкус (по желание)
Начин на приготвяне:
Измийте и почистете патладжаните и чушките. Обелете доматите и ги нарежете на кубчета. Пресовайте скилидките чесън.
Изпечете патладжаните и чушките във фурната. Сложете ги в купа, покрийте плътно с капак или фолио и оставете за около 10-15 минути, за да омекнат. След това обелете люспите на чушките и кожата на патладжаните. Нарежете на кубчета.
Пасирайте нарязаните патладжани и чушки, докато стане сравнително гладка смес. Бавно прибавете зехтина, докато сместа стане още по-хомогенна.
Прехвърлете сместа в друга купа и прибавете останалите съставки. Овкусете със сол и пипер, като разбъркате много добре. Сервирайте на стайна температура с хляб или месо на скара.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Христо
12:03 27.09.2019
3 Николова
15:47 28.09.2019
4 съветник
21:31 28.09.2019