27 Септември, 2019 10:29 11 593 4

Рецепта на деня: Кьопоолу

  • кьопоолу-
  • патладжан-
  • чушки-
  • домати-
  • чесън-
  • салата-
  • разядка-
  • какво да сготвя

Любима лятна салата

Рецепта на деня: Кьопоолу - 1
Снимка: Shutterstock

Едно от най-важните и любими превъплъщения на патладжана е популярната лятна салата или разядка – кьопоолу. Рецептите за приготвяне на българското кьопоолу са много – със или без домат, само от патладжан и чесън, или пък без никакъв чесън. Тук ви предлагаме класическа рецепта за приготвяне на кьопоолу.

Необходими продукти:

1-2 бр. патладжани
2-3 зелени чушки
3 супени лъжици зехтин
2 бр. зрели домати
3 супени лъжици нарязан пресен магданоз
2 скилидки чесън
2 супени лъжици червен винен оцет
¾ чаена лъжичка сол или на вкус
лимонов сок на вкус (по желание)

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете патладжаните и чушките. Обелете доматите и ги нарежете на кубчета. Пресовайте скилидките чесън.
Изпечете патладжаните и чушките във фурната. Сложете ги в купа, покрийте плътно с капак или фолио и оставете за около 10-15 минути, за да омекнат. След това обелете люспите на чушките и кожата на патладжаните. Нарежете на кубчета.

Пасирайте нарязаните патладжани и чушки, докато стане сравнително гладка смес. Бавно прибавете зехтина, докато сместа стане още по-хомогенна.

Прехвърлете сместа в друга купа и прибавете останалите съставки. Овкусете със сол и пипер, като разбъркате много добре. Сервирайте на стайна температура с хляб или месо на скара.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Христо

    2 0 Отговор
    Докато има не ставам от масата 😁 Па лорчето може да се свърже с мен да и лекувам бъбреците след като се наядем с кьопу!
  • 3 Николова

    4 1 Отговор
    А ако прибавите и малко смлени орехи ще бъде още по вкусно.
  • 4 съветник

    5 1 Отговор
    Патладжаните не се пасират . Намачкват се на ситно с вилица.