ТЕМА: Какво да сготвя
Новини

Рецепта на деня: Традиционна боб чорба

Тайната е в запръжката

Публикувана: 28 Септември, 2019 10:20
22 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 11986
Рецепта на деня: Традиционна боб чорба
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.7 от 45 гласа.

Бобът е сред традиционните ястия на българската трапеза. Някои смятат, че е лесен за готвене, на други не им се получава. А всъщност наистина е лесно, тайната на вкусната боб чорба е в запръжката. Вижте как да я приготвите.

Необходими продукти:

250 -300 г боб

4-5 сушени чушки

1 червена чушка

1 глава лук

1 морков

1 домат

2 ч.л. сол

2 с.л. олио

1 с.л. сушен джоджен

1 ч.л. пушен червен пипер

Начин на приготвяне:

Накиснете боба в студена вода за 5-6 часа или за цяла нощ. Излейте водата, сложете боба в тенджера със студена вода и кипнете. Сменете водата и варете на тих огън за около час след завиране. Свалете съда от котлона и оставете настрана.

В тиган загрейте олиото. Сложете нарязания на кубчета лук и запържете за 2-3 минути. Добавете чушката и моркова, посолете и гответе 5-6 минути, докато зеленчуците омекнат. Подправете с червения пипер, добавете нарязания на кубчета домат, разбъркайте и след 30 секунди налейте малко от водата, в която сте варили боба. Оставете за 7-8 минути на котлона, докато зеленчуците омекнат.

Върнете съда с боба на котлона, изсипете запръжката в тенджерата и разбъркайте добре. Подправете със сол, добавете сушените чушки и разбъркайте. Сложете сушения джоджен и варете на средно силен огън около 10 минути.

При сервиране може да добавите стрит лют пипер.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.7 от 45 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
дедо
1 Отговор
горе-долу правилно, с изключение на фундаменталната грешка, че ментата (джожена) се слага накрая и след това никакво варене повече

Оценка:
-2 +29

Умберто
2 Отговор
Екстра.Ще я тествам още днес

Оценка:
-2 +7

А под юргана
3 Отговор
Става магия 🤗

Оценка:
-3 +9

Borislav Popov
4 Отговор
Колкото и да се стараеш в града не можеш да сготвиш такъв вкусен боб какъвто можещ да сготвиш на село, на старата пернишка печка, която е на дърва. Важно е също да не му даваш много зор и да го оставиш да си къкри на слаб огън, те тук се крие тайната на вкусната бобена чорба, останалото са празни приказки.

Оценка:
-4 +37

Рамзи
5 Отговор
Аз така газифицирах апартамента.

Оценка:
-1 +13

Начо
6 Отговор
Браво,нещо полезно в тоя сайт.
То,иначе само за путкин,ракетите,дивотията

Коментиран от #10


Оценка:
-5 +19

Диди
7 Отговор
Вместо чубрица,сушен джоджен.Трябва да сготвя.Ммм.

Коментиран от #9


Оценка:
-4 +3

асдаа
8 Отговор
Намирисва на платена статия.
На някой не му върви бизнеса с ПУШЕН червен пипер.
Баба ми все с пушен пипер го е правила - глупости.
Пробвайте без прясна червена чупка - става по-вкусно.
Сухите чушки леко припечете преди да ги сложите.

Оценка:
-2 +26

9
Този коментар е премахнат от модератор
Ами разкажи за снощи, Аравни...!
10 Отговор

До коментар #6 от "Начо":


Или пък какво храниш ,, сирака,, няма си майка човека, обикаля по цяла БГ, търси си стари майки да му сготвят боб...! Аз боб не готвя, че не мога да намеря добър сорт..!Не замърсявай чужди и честни имена...!

Коментиран от #11


Оценка:
-1 +5

11
Този коментар е премахнат от модератор
. Мерсисам
12 Отговор

До коментар #11 от "Лорче":


Аз не пърдя и оттам съответно пръдливците ги гоня, пък и боб не ям, че знаеш ли на стари години да взема да забременея...! Ааа, нещо важно, ти имаш ли мозък...?!

Коментиран от #13


Оценка:
-2 +2

Катраня има ли зъби...?!
13 Отговор

До коментар #12 от ". Мерсисам":


Въпреки, че нямаш зъби, търсиш баби със зъби..! А отдоле.... малей не ми се мисли, освен да питам Монката...! Той затова избяга от нея, леш...!

Оценка:
-0 +1

Лудетина
14 Отговор
Боб чорба и запържен боб са различни неща

Коментиран от #15


Оценка:
-1 +4

15
Този коментар е премахнат от модератор
AUT
16 Отговор
На боб-чорба не се прави запръжка !!! Накрая се слагат всички зеленчуци и само 1с.л. зехтин . Сухият джоджен го слагам заедно със зеленчуците а пресен ако ползвам , когато го сваля от огъня !!! Още по-вкусен става в гърне и на открит огън. Мммм

Коментиран от #22


Оценка:
-2 +7

17
Този коментар е премахнат от модератор
На боб чорба
18 Отговор
Се прави запръжка..! А когато се слагат всички продукти, вари цял ден на тих огън и после зърната ти тракат. у корема...! Мм м и салам вътре чудно..! Чуха ми разговора и веднага се зарадваха, че съм аут...! Така да бъде...! Аз нарочно предизвиках този разговор, но няма насреща хора...!

Оценка:
-3 +2

LAZY
19 Отговор
Точно така, както пише в коментар#4. Само ми кажете от къде си купих9582те истински, Български боб, та стана толкова вкусен? Добър апетит на всички!

Оценка:
-1 +5

Paxnas
20 Отговор
Няма да го накисвам,нито да хвърлям първата вода,искам да видя какъв ще е резултата.

Коментиран от #21


Оценка:
-0 +1

21
Този коментар е премахнат от модератор
Брах ви лайката гербаджийска
22 Отговор

До коментар #16 от "AUT":


Ходи обеснявай на малоумните какво е боб чорба и боб яхния, зелени са още

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.