29 Септември, 2019 15:38 3 131 6

Принц Хари пое смъртоносен риск

  • принц хари-
  • даяна-
  • херцогът на съсекс-
  • минно поле-
  • африка

Също като майка си преди 22 години

Принц Хари пое смъртоносен риск - 1
Снимка: Shutterstock

Херцогът на Съсекс принц Хари тръгна по стъпките на покойната си майка – принцеса Даяна, слагайки бронежилетки и защитна козирка, за да мине през частично разчистено минно поле, съобщава Daily Mail, цитиран от "Блиц".

Херцогът на Съсекс тръгна между предупредителните знаци по тесен разминиран коридор на активно минно поле в Дирико, Ангола. Преди това помогна за дистанционното взривяване на мина. Всичко това напомни за постъпката на майка му Даяна. Месеци преди трагичната ѝ смърт през 1997 г. и 22 години преди сина си, принцесата на народа работи по същата мисия.

Даяна също прекоси активно минно поле в Ангола. Паметната нейна снимка от Африка обикаля световните медии и днес. Изображението е направено през януари 1997 г. и става една от най-емблематичните снимки на принцесата, починала през август същата година.

Хари не премина точно по същия маршрут като майка си, тъй като сега там се намира оживена улица с магазини и училища, тъкмо благодарение на Даяна. Въпреки това символиката се запазва. През 1997 г. Даяна се застъпи за каузата за ликвидирането и забраната на противопехотните мини. Именно в град Уамбо, където мина майка му, Хари ще посети ортопедичната болница. В нея Даяна се срещна с пострадали от мини пациенти.

„Резултатите, които имаме сега, се дължат на приноса на Даяна. Когато през 1997 г. посети Ангола и се разходи през току-що изчистено минно поле, принцесата привлече вниманието на целия свят към проблема. Покойната принцеса беше ангажирана и с различни благотворителни кампании и посвети живота си на редица значими каузи", заяви Валдемар Гонкалвес Фернандес от благотворителната организация Halo.

Това е особено значимо събитие за 35-годишния принц, който в момента е на десетдневна обиколка в Африка със съпругата си Меган Маркъл и сина им Арчи. Хари отбеляза, че посещението на майка му „помогна за промяна на хода на историята”. Той похвали и усилията на Halo Trust, които работят за изчистване на минни и други експлозиви в държави, възстановяващи се от война.

„Мините са нелечим белег от войната. Чрез изчистването на противопехотните мини можем да помогнем на тази общност да намери мир, а с мира идва възможност. Освен това можем да защитим разнообразната и уникална дива природа, която разчита на красивата река Куито. Тази река и тези диви животни са вашите природни дадености и ако се грижите, ще ви донесат неограничени възможности в икономиката, съобразена с природата", заяви Хари.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    13 3 Отговор
    Аз помислих че е решил да си измие краката в чешмата.

    Коментиран от #3

  • 2 Рошко

    8 6 Отговор
    Ингилизка му работа, то големия риск пиар, като е такъв смелчагс що не иде в Афганистан или Сирия да го видим принца ако оживее, колко пъти ще си сменя гащичките
  • 3 Българин

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

    За простака , който "опъва", ако има късмет да хване нещо ,очевидно
    миенето на крака е събитие.
  • 4 Абе аз да попитам

    14 2 Отговор
    А да попитам-кой направи войната в Ангола-на която "цивилизованият свят" заедно сьс сьщите англичани избиха почти един милион анголци?....И не е ли лицемерие и дебелоочие този отвратителен PR в случая....?
  • 5 Вито

    4 1 Отговор
    Ф...торйи.Не та знам възрастовата група, НО....ти ...НЕ ЗНАЙШ ЛИ че Хари беше във военната мисия в Афганистан командир на ХЕЛИКОПТЕР с множество бойни полети!!!!!
  • 6 Лора

    3 0 Отговор
    Смело и умно момче е Хари, но който го разбере...!