Last news in Fakti

24 Октомври, 2019 19:33 6 016 27

Защо не живеем в постоянен страх от смъртта?

  • живот-
  • постоянен страх-
  • хора-
  • човечество-
  • постоянен-
  • страх-
  • смърт

Ново изследване обяснява защо хората не се страхуват, че един ден ще умрат

Защо не живеем в постоянен страх от смъртта? - 1
Снимки: shutterstock

Всеки един от нас ще умре. Това е всеизвестно.

Абсолютен факт е, че животът на всеки един от нас в даден момент ще приключи. Но този факт не ни кара да живеем в постоянно отчаяние и депресия, мислейки, че нищо няма смисъл и никое усилие не си струва, защото рано или късно ще си отидем от този свят. Въпреки, че дълбоко в себе си знаем, че дните ни са преброени, повечето от нас работят, излизат с приятели и се забавляват. Казано по-просто - живеят живота си.

Ново изследване, публикувано в списание NeuroImage, може би обяснява защо не сме постоянно в криза на съществуването - мозъците ни са програмирани така, че да не обмисляме постоянно собствената си смърт.

"Мозъкът не приема, че смъртта се отнася за нас", обяснява изследователят Йаир Дор-Зиндерман. "Имаме този основен механизъм, когато мозъкът ни получи информация, свързана със смъртта, да приемем, че не е достоверна, така че не трябва да ѝ вярваме".

Дор-Зидерман и колегите му от Университета Бар Илан стигат до това заключение, създавайки тест, предназначен да произвежда мозъчни сигнали, свързани с изненадата.

За целта доброволците наблюдават екран, докато учените засичат мозъчната им активност. Изследователите прожектират върху екрана няколко пъти за кратко време изображение на лице, понякога това на доброволеца, преди да го сменят с друго лице.

Когато се появи ново лице, мозъкът произвежда сигнали на изненада, защото мисловно е предвиждал да види отново предното изображение.

Учените прожектират и думи до лицата, като половината от тях са свързани със смъртта, например "погребение". Когато доброволците виждат собственото си лице до една от тези думи на екрана, системата за предвиждане на мозъка спира и не се регистрират сигнали на изненада.

"Това предполага, че се предпазваме от мисли за съществуването ни, или съзнателно мислим за идеята, че ще умрем, изключвайки предвижданията за себе си", смята ученият Ави Голдщайн (Avi Goldstein), "или категоризираме информацията като отнасяща се към другите, а не към нас самите."

Очевидно, мозъкът не може да изключи напълно мислите за смъртта, но поне има механизъм това да не е постоянно премисляна идея, пише списание futurism.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El pepi възкръснал от смъртта

    29 10 Отговор
    Рано или късно всички ще умрем аз бях близо от смърта но Господ ми каза да живея "Имаш още работа на земята момче, учи глупавите овце как да прогледнат"!!! ;)

    Коментиран от #7, #19, #21

  • 2 123

    26 3 Отговор
    И като те е страх от смърта ще я избегнеш ли? Живейте си живота и не мислете за това което не познавате.
  • 3 criminal

    19 3 Отговор
    Всички ще свършим курса рано или късно....яж, пий ,дъвчи Орбит и да не ти дреме......
  • 4 Баце

    28 1 Отговор
    Не помня при кои точно народи, но в древността е имало обичай в разгара на пиршествата да се внася и оставя на масата ковчег или там в каквото са ги погребвали, за да си спомнят, че са смъртни.
    Не е лошо в Народното Събрание и Министерски съвет поне 1 път седмично да им внасят една такава мебел за напомняне. Но за тези примати едва ли ще има ефект.
  • 5 Авджия

    6 3 Отговор
    По телевизора ката ден показват един безстрашен дето ходи с чевено конче на лявата (9-ти дан) китка...
  • 6 Психолог

    20 4 Отговор
    Глупости! А може би подсъзнателно знаем, че смърта не е края! Но не го знаем съзнателно за да не почнат масово да си слагат край човеците на този живот!

    Коментиран от #9

  • 7 Алфа Вълкът

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "El pepi възкръснал от смъртта":

    И аз съм бил два пъти на прага на смъртта и Бог ми каза, изяж хитрите овце и остай глупавите да ги учи Ел Пипи за да изядеш и тях!
  • 8 Алфа Вълкът

    2 3 Отговор
    Както казвам никой няма да лежи заради мен в затвора и гроба.
  • 9 среднощен

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Психолог":

    Точно казано! Въпросът е, че и в "подсъзнанието" се "складира база данни" от сетивата ни, от мисловната ни дейност и най-вече от натрупания опит...? Поне така твърдят учените..? Ако приемем, че в нашето подсъзнание има понятие или образ на нещо, за което нямаме опит, защото в този живот не може да говори за смъртта от личен опит, няма как да не зададем въпроса - Каква Е Причината за този факт..? Дали пък наистина не съществува Бог и Вечен живот..? Вярата е отговорът..!!

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ххх

    0 7 Отговор
    добре дошла е. хората в българия ги направиха сами да си говорят. наи добре е да те хване за лявото рамо смърта и да изчезне всичко
  • 12 Рошко

    7 1 Отговор
    То това е изненада, за невярващите ама още по голяма ще е като доди съдния ден, то и затова светът откачи всеки живей така сякаш ще векува, да ама не както се раждаме така и някой ден ще мрем,
  • 13 среднощен

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "среднощен":

    ...защото в този живот не може да се говори за смъртта от личен опит,...
  • 14 Orthodox

    7 3 Отговор
    Обяснението е известно на вярващите хора от хилядолетия - просто човек интуитивно чувства, че смъртта на тялото му не е край на личността му, че душата му (или "съзнанието", както се изразяват учените, само и само да не използват термин от религията) остава жива, чувстваща и мислеща и след това, просто минава в един по-различен живот. Затова хората просто не обръщат внимание на смъртта и не се тормозят от нея - истински свършек няма да има. Както добре се е изразил великият руски пълководец Кутузов: "Мы кратки, но мы вечны".
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хипермен

    2 3 Отговор
    По дълго сме живи или умрели, май умрели сме по дълго време и следователно не е нормално да сме живи,естественото ни състояние е да сме мъртви...замислете се.

    Коментиран от #27

  • 17 ГосТ

    3 2 Отговор
    Отваряйки очи, човек трябва да мисли за смъртта. Отваряйки вратата на дома си, за да излезе на улицата, човек трябва да мисли за смъртта. Смъртта е най добрият съветник, защото е фиксирана. Раждането и смъртта са фиксирани, докато човек може да променя точките си на възприятие. Раждането е отминало, а смъртта настояще затова човек трябва да мисли за смъртта като своят най голям съветник. За смъртта не мислят само глупците.
  • 18 vasik atanasova

    3 1 Отговор
    тази статия за мене не е вярна
    цял живот се подготвяме за смърта си
    мементо мори
  • 19 ЕКСПЕРТА

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "El pepi възкръснал от смъртта":

    ЩОМ СИ БИЛ БЛИЗО НАВЯРНО СИ ВИДЯЛ СМЪРТТА СЪС СЛАБА ФИГУРА, ВИСОКА 2М. ,С ЧЕРНО РАСО С КАЧУЛКА ,ПОД КАЧУЛКАТА БЯЛ ЧЕРЕП .ИЗЛЪЧВА СПОКОЙСТВИЕ.И ВЛАДЕЕ ТЕЛЕПАТИЯТА И СПОСОБНОСТТА ДА ЧЕТЕ МИСЛИ.
  • 20 Луд

    3 2 Отговор
    Живота е много годен.Никой не може да се измъкне от него жив.
  • 21 Овчар

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "El pepi възкръснал от смъртта":

    ,,...и той е моят пастир,,
  • 22 ОНЯ СЪЩИЯ

    3 1 Отговор
    ЖИВОТА ПОПИТАЛ СМЪРТТА

    -ЗАЩО ХОРАТА ТОЛКОВА ТЕ НЕНАВИЖДАТ,А МЕН МЕ ОБИЧАТ...?

    -ЗАЩОТО ТИ СИ КРАСИВАТА ИЛЮЗИЯ,А АЗ СЪМ ТЪЖНАТА ИСТИНА....
    ОТГОВОРИЛА СМЪРТТА...
  • 23 Гост

    6 3 Отговор
    Не говорете в общ план в България има вече доста безсмъртни мога да посоча пример Бойко вожда.
  • 24 Мерино

    0 2 Отговор
    Когато видиш срешнеш смьрта не се страхувай плаши от нея погалия целуния за гьза хвания!
  • 25 Пешо

    0 2 Отговор
    Не че нещо, но както сме се чувствали преди да се родим, така ще се чувстваме и след като умрем, т. е. никак!
  • 26 Слушайте дет метал

    1 1 Отговор
    И нема кво се плашите !!! Mors principium est !!!
  • 27 Доктор Морков

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Хипермен":

    Замислих се. Смъртта не е състояние. Умирането е. Не сме мъртви повечето време. Умираме повечето време. Понятия като състояние и време не се отнасят за смъртта, защото след като сме умрели, нас вече ни няма в тези измерения