Last news in Fakti

26 Юни, 2012 15:25 1 391 2

Забраната за пушене устоява на навика

  • пушене-
  • забрана-
  • цигари
Забраната за пушене устоява на навика - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Забраната за пушене сравнително се спазва. От 1 юни вредният навик не е позволен в закрити обществени места и в близост до детски градини и училища. Проверките на здравните инспектори продължават, като при последната серия (15-22 юни) са установени 8 нарушители. Става дума за физически лица, уловени със запалена цигара в казина, бинго зала и в лечебно заведение, съобщават от здравното министерство.

Здравните инспектори са извършили 6 328 проверки на 6 101 обекта, като са издали 220 предписания да не се допуска тютюнопушене в обособени за това помещения в офиси. Част от предписанията са и за премахване на обозначенията, разрешаващи пушенето в заведенията.

Преди дни се появиха и първите оплаквания за спад в оборота на бизнес сектора с 20- 40%, идващ именно заради ограниченията. Най-потърпевши са градове като София, Пловдив, Ловеч, Кърджали и други, докато по Черноморието ефектът от забраната се усеща най-слабо, поради факта, че повечето заведения са на открито.

Въпреки силното недоволство, ресторантьорите са лоялни и спазват твърдо забраната за пушене,  заяви Благой Рагин. Все още обаче не са изключени ситуации, в които клиент ще бъде този, който ще злоупотреби.

Проверени са 1 127 обекта за хранене и развлечение, 407 детски и учебни заведения, 1 863 лечебни и здравни заведения. Предмет на контрол са били 2 035 други видове обекти с обществено предназначение - обществени и административни сгради, спортни обекти, хотели, социални домове, аптеки и дрогерии и т.н.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един от вас

    1 0 Отговор
    Евала на тези здравни инспектори бе.Работят все едно,че някой ги е накарал.Ха ха ха ако така проверяваха и големите хранителни вериги за салати направени от продукти с изтекъл срок на годност както и за продукти неотговарящи на нормите за ползване на вредни за здравето на хората вещества нямаше да имат равни.Само ,че там като отидат се правят на слепи и куци и ходят с баничарки,че да има къде да товарят подкупите във вид на продукти.

    Коментиран от #2

  • 2 Иво Маслинков

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Един от вас":

    Нещо си в грешка - за цигари проверява РЗИ, към министерство на здравеопазването, а за храните Агенцията по безопасност на храните към министъра на земеделиено и храните.