Last news in Fakti

10 Юли, 2012 09:50 1 363 0

Турция обяви война на затлъстяването

  • затлъстяване
Турция обяви война на затлъстяването - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Попитали радио „Ереван“ какво трябва да прави една жена, за да отслабне. Да върти обръч, отговорила медията. Ако жената не влиза в обръча, бил следващият въпрос. След кратка пауза се обадило радио „Анкара“: Не разваляйте хубавата жена.

Турция, страната на кебапа и локума, страда от затлъстяване. Кабинетът в Анкара започна кампания за борба с наднорменото тегло, за да накара турците да отслабнат, след като все повече хора са лекувани от болести, произтичащи от затлъстялост.

Констатацията е драматична - един на всеки трима турци страда от наднормено тегло, като тенденцията е по-засилена при жените, отколкото при мъжете, показва изследване на турското министерство на здравеопазването.

35% от турското население страда от затлъстяване, заяви в края на юни министърът на здравеопазването Реджеп Акдаг.

Кампанията, започната от неговото министерство, цели да накара един милион турци да отслабнат в рамките на една година. "Борбата срещу наднорменото тегло започва", гласят рекламни спотове, излъчвани по телевизията или помествани в печата. Те призовават турците да намалят телесната си маса и да ограничат порциите.

На семейните лекари през лятото са раздадени педометри, уред измерващ изминатото разстояние, и те ще следят пациентите си със свръхтегло. Съдържанието на сол в хляба беше намалено от 1 юли и той стана по-богат на пълнозърнесто брашно и следователно на фибри, революция за милиони турци, които до голяма степен се хранят с този традиционен продукт.

За да се предотврати затлъстяването при децата, турските телевизии вече ще излъчват само реклами на здравословни храни и ще стимулират балансираните менюта. Самият министър даде пример, като свали 10 кг за една година и посъветва турците да правят 10 000 крачки на ден, за да се поддържат във форма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА