Last news in Fakti

23 Декември, 2019 13:09 1 449 10

Как да избегнем стреса през почивните дни

  • стрес-
  • празници-
  • коледа-
  • нова година-
  • емоции-
  • напрежение-
  • фактори

4 са основните стрес фактора, които могат да ни подлудят по това време на годината

Как да избегнем стреса през почивните дни - 1
Снимки: shutterstock

Подаръци, вкусна храна и празнично настроение – какво стресиращо има в това? Много хора обаче, не виждат топлото и ведро настроение в празниците, защото за тях те са изпитание на волята, нервите и издръжливостта. Всъщност за все повече хора коледните и новогодишни дни са свързани по-скоро с негативни емоции и стрес, отколкото с радост и веселие.

Заедно с партитата и празничните наздравици вървят и голяма доза напрeжение, високи очаквания и други проблеми, които неминуемо водят до разклащане на психичното ви здраве. Всички те са способни да убият празничното настроение на всеки.
Има начини да управлявате стреса, който е виновен за вашето лошо настроение през този ведър и светъл период на годината.

Специалистите коментират, че празничните стрес фактори могат да се контролират и напрежението да се ограничи. Това означава, че вие все пак можете да прекарате един месец изпълнен с празнично веселие без да се обезпокоявате.

Ето няколко примерни ситуации и как да се справяте със стреса в тях, защото празниците вече са на вратата ни.

Как да избегнем стреса през почивните дни
Снимки: shutterstock

1. Пътувания

Често прекарваме семейните празници, пътувайки с близките си. Това може да е придружено не само от стрес, но и от фобии, свързани с летенето или самите ограничени пространства на летищата. Ако имате страх от летене, специалистите съветват да обмислете добре как да осъществите вашето пътешествие. Добра идея е да споделите с добър приятел, какви тревоги имате или да се консултирате със специалист по психично здраве, преди да пътувате. Когнитивните техники също са подходящ вариант в такива ситуации. Просто вземете необходимите мерки, за да сте спокойни.

2. Пари

Каквото и да си говорим, всичко струва пари. Като започнем от подаряването на подаръци, приготвянето на празнична вечеря за семейството и стигнем до украсата на къщата. Ако през годината сте имали възможността да заделяте пари за празниците, ще успеете да облекчите празничния финансов удар. Непрепоръчителният вариант е да започнете годината с малко средства, заради високите сметки по празниците. Има няколко креативни начина да споделите празничния дух, без да фалирате тотално. Един от вариантите е семеен таен Дядо Коледа, който да е по-ценен заради забавлението, а не заради самите подаръци. Това ще възпита и децата ви да ценят празниците заради времето със семейството и забавлението, а не заради финансова изгода.

3. Семейни разправии

Когато се съберете за празниците, можете да се срещнете със стандартните семейни роли. Към момента може да сте успял възрастен, но за семейството си още да сте в ролята на бебето или беладжията. Това може да ви върне към стари грешки или да ви наложи модел на поведение, който е извън зоната на комфорт. Решението е да не приемате думите на близките си твърде лично. В повечето случаи зад забележките им се крие огромна доза обич или притеснение. Още повече, че ако сте в етап на живота си, в който ви предстои сватба или очаквате дете – то съветите и критиките са неизбежни. Опитайте се да разберете причината за това поведение на близките ви и не допускайте да се засягате от думите им. Можете да го постигнете и като поставите граница с: "Няма да говоря за това днес".

4. Сблъсъкът: очаквания – реалност

Често се изправяме пред нереалистичните си очаквания за това колко перфектно трябва да протекат празниците. Може да се почувствате заставени да приготвите най-вкусното ястие, да подарите най-интересните подаръци, да бъдете най-добрия домакин и същевременно да не сваляте широката усмивка от лицето си. Това е напрежение, което няма да ви позволи да се чувствате празнично, а обратното. Специалистите съветват да се вгледате в традиционното за вас поведение и да откриете кое е за вас и кое не. А и обстоятелствата се променят с времето – нова работа, дом или дете. Всичко това изисква нова организация за празниците и може да предложи нови възможности за празнуване или да промени старите семейни традиции. Задачата на семейните традиции е да укрепват семейството и да отговарят на неговите нужди. Всичко, което се прави по задължение и ви натоварва, не е от полза за вас или семейството.Опитайте да се забавлявате с близките си вместо да гоните перфектната семейна снимка за Facebook. Препоръчително е да заделите пари за един подарък повече – нещо за вас от вас.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    6 0 Отговор
    С една хубава книга !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Алфа Ромео

    3 0 Отговор
    За мен са по-скоро стрес отколкото приятни емоции.
  • 5 Масон

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Лечител":

    Вярно и точно.
  • 6 Ved

    0 2 Отговор
    Къде го тоя стрес , за мен е гот , хапване пиене .Обикаляне за подаръци , веселба. После ще мислим за стреса. Или махмурлука и преяждането.
  • 7 месара

    0 0 Отговор
    като не четем простотиите които публикувате!
  • 8 Диамантената ръка

    0 0 Отговор
    Празниците са 5 дни в годината, гледайте делниците...
  • 9 Докато има боклуци

    1 0 Отговор
    Стрес винаги ще има...!
  • 10 чиче

    0 0 Отговор
    В бедните и окрадени дьржавици стреса е голям